DESIGN

Αυτό το υπνοδωμάτιο βρίσκεται σε μια βραβευμένη κατοικία στην Τζια

To Parallel House αναπτύσσεται παράλληλα με τη θέα της θάλασσας και οι όγκοι λειτουργούν σαν κάδρα του γύρω τοπίου, του Αιγαίου και των γειτονικών νησιών.
Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος

Διακρίθηκε στην κατηγορία «Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα» των βραβείων Δομές 2019. Το Parallel House είναι μια θερινή κατοικία τοποθετημένη σε μια απομονωμένη περιοχή της Τζιας, σε ένα μέρος που το φυσικό κυκλαδίτικο τοπίο παραμένει ατόφιο. 

Το γύρω περιβάλλον με την έντονη τοπογραφία και τις εναλλαγές έδωσαν και την κατευθυντήρια γραμμή για την αρχιτεκτονική ιδέα και τον σχεδιασμό από το γραφείο En Route Architects, από τους αρχιτέκτονες Κατερίνα Κούρκουλα και Hannes Livers Gutberlet.  

Η κατοικία αναπτύσσεται παράλληλα με τη θέα της θάλασσας και με μια ακολουθία δωματίων τα οποία κυμαίνονται από υπαίθριους έως μερικώς καλυμμένους ή εντελώς κλειστούς χώρους. Οι όγκοι του Parallel House λειτουργούν σαν κάδρα, σαν κινηματογραφικά πλαίσια του γύρω τοπίου, του Αιγαίου και των γειτονικών νησιών. 

Λόγω της απότομης τοπογραφίας, το πίσω μέρος του σπιτιού βυθίζεται μέσα στο τοπίο.

Όλες οι υποστηρικτικές λειτουργίες του σπιτιού τοποθετούνται κατά μήκος του πίσω τοιχώματος, επιτρέποντας την ανεμπόδιστη κίνηση και τις απόψεις μέσα στο σπίτι και προς το τοπίο.

Η χρήση γυμνού σκυροδέματος αποτελεί και συμβολίζει μια σύγχρονη ερμηνεία ενός παραδοσιακού πέτρινου σπιτιού. Αυτή η επανεξέταση των παραδοσιακών οικοδομικών τεχνικών σχετίζεται επίσης με την ενσωμάτωση ενεργών και παθητικών, σύγχρονων τεχνικών θέρμανσης, ψύξης και παραγωγής ενέργειας. Αυτού του είδους οι τεχνικές επιτρέπουν στην κατοικία έναν υψηλό βαθμό ενεργειακής απόδοσης και ανεξαρτησίας. 

Ένας χωνευτός διάδρομος στο πίσω μέρος του σπιτιού «συλλαμβάνει» τους ανέμους που διατηρούν το σπίτι δροσερό όλο το χρόνο. Η οροφή του σπιτιού χρησιμοποιείται για τη συλλογή όμβριων υδάτων σε βυθισμένες δεξαμενές που επαναχρησιμοποιούνται στο σπίτι ως φιλτραρισμένο νερό. 

To Parallel House με την ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα χτίστηκε προκειμένου να είναι μια κατοικία με έντονο χαρακτήρα κι όμως, παράλληλα έχει ελάχιστη αντίθεση με το γύρω τοπίο. Μέσω αυτής της αντίθεσης και της ενσωμάτωσης κρυφών στοιχείων στον σχεδιασμό, η κατοικία εστιάζει στη μέγιστη εμπειρία του ίδιου του τοπίου. 

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.