Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDIGITAL STORIES

Τεχνολογίες που οι νέες γενιές θα δουν μόνο σε… φωτογραφίες!

Η αμήχανη στιγμή που το πιτσιρίκι σας θα σας ρωτήσει από πού βγήκε το εικονίδιο του “save”…
10-retro-technologies

Η τεχνολογία προχωρά με γοργούς ρυθμούς, πραγματοποιώντας πραγματικά άλματα. Αντικείμενα και πρακτικές με τα οποία οι γενιές των 30something μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν έχουν ήδη ξεπεραστεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον είναι ανάξια αναφοράς! Όλες εκείνες οι αναμνήσεις από τα 80s και τα 90s σήμερα θεωρούνται ρετρό και με τον κόσμο της τεχνολογίας να μην έχει θέση γι’ αυτές, σιγά-σιγά σβήνουν με το πέρασμα του χρόνου. Αλήθεια, θυμάστε μια εποχή που σώζαμε τα δεδομένα μας σε δισκέτες, κυκλοφορούσαμε με Walkman και κάθε μας φωτογραφία μετρούσε αφού το φιλμ υποστήριζε 12, 24 ή 36 λήψεις;

Για δείτε κι άλλα τέτοια ωραία…

Δισκέτα

floppy-disk-collection-1500x1000

Το “universal” εικονίδιο της αποθήκευσης δεδομένων δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία δισκέτα 3,5”, απ’ αυτές που μια φορά κι έναν καιρό αποθηκεύαμε τα αρχεία μας. Οι δισκέτες βέβαια ξεκίνησαν από τις 8” αλλά στις 3,5” έπιασαν το “peak” τους. Ήταν σε θέση να κρατούν μέσα τους 1,44 MB, μέγεθος που σήμερα μπορεί να μοιάζει γελοίο, όμως στην εποχή που τα mp3 έκαναν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους, ήταν υπεραρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του κοινού. Οι δισκέτες αντικαταστάθηκαν από τα CD των 650 MB και κατόπιν από τα DVD και τα Blu-ray, πριν επικρατήσουν τα USB sticks των πολλών GB.

CRT οθόνες & τηλεοράσεις

old-tv

Θυμάστε εκείνα τα ογκώδη ορθογώνια που καταλάμβαναν ένα σεβαστό μέρος του γραφείου μας κάποτε; Μήπως εκείνες τις ξύλινες ή, έστω, πλαστικές συσκευές με τις λυχνίες που στέκονταν αγέρωχα απέναντι απ’ τον καναπέ και για τη μεταφορά τους χρειάζονταν τουλάχιστον δύο μπρατσαράδες –και ένας τρίτος σε επιφυλακή; Μιλάμε για τις CRT οθόνες και τηλεοράσεις ντε, εκείνες τις NordMende, τις Zenith, τις Hitachi και τις Unitra που τώρα θεωρούνται βίντατζ. Πλέον οι οθόνες έχουν γιγαντωθεί σε ίντσες με τις τηλεοράσεις όμως να έχουν συμμαζευτεί σε διαστάσεις: μέσα σε 20 χρόνια η αγορά έχει αλλάξει τελείως πρόσωπο.

Walkman

mkg_stylectrical_sony1979walkmantpsl2_foto_raacke

Το Walkman της Sony ήταν μία από εκείνες τις συσκευές που χαρακτήρισαν μια ολόκληρη προϊοντική κατηγορία. Δεκαετίες πριν το iPod φέρει την επανάσταση στη μουσική, η Sony έβλεπε  την “pocket” για τα δεδομένα του 1979 συσκευή της να προκαλεί πάταγο καθώς ήταν σε θέση να παίζει κασέτες, διέθετε ακουστικά και λειτουργούσε με μπαταρίες. Με τις κασέτες να δίνουν τη θέση τους στα CD, περάσαμε στα φορητά CD players (η Sony αποπειράθηκε να κάνει mainstream το MiniDisk αποτυγχάνοντας παταγωδώς) και κατόπιν στα mp3 players με ενσωματωμένη μνήμη.

Βιντεοκασέτες

destroy-videotapes_9117f9fac35fa8f

Θυμάστε το περίφημο videoclub boom” στις αρχές της δεκαετίας του ’90; Τότε που ο κόσμος μάθαινε να διασκεδάζει και στο σπίτι, νοικιάζοντας κασέτες και βλέποντάς τις στο βίντεο; Οι κασέτες μας συντρόφευσαν για κάμποσα χρόνια («η Παπαρήγα η καλή» άλλωστε είναι μία από τις πιο μνημειώδεις στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης) μέχρι που με τον καιρό έδωσαν τη θέση τους στα DVD και με την ποιότητα να εκτοξεύεται στα ύψη (πολυκάναλος ήχος, 3D/4K εικόνα κλπ) ακολούθησαν τα Blu-ray. Ήρθαν και οι on demand υπηρεσίες και το απογείωσαν το θέμα…

Φωτογραφική μηχανή με φιλμ

Asahi_Pentax_S3_with_film

Αρκετά χρόνια πριν τα Megapixels, τους σταθεροποιητές εικόνας, τις action cameras και τα Instagram, ο κόσμος έβγαζε φωτογραφίες με φωτογραφικές μηχανές που έπαιρναν φιλμ: τα εμφάνιζε, έπαιρνε τις φωτογραφίες του και τα αρνητικά τους και… αυτό ήταν όλο! Το πολύ-πολύ να τις έβαζε σε ένα άλμπουμ και να είχε να τις δείχνει κατά τη διάρκεια του απογευματινού καφέ. Με τα χρόνια η φωτογραφία πέρασε κι αυτή στην ψηφιακή εποχή και, αν και γίνεται προσπάθεια αναβίωσης του trend των φωτογραφικών με φιλμ, το μέλλον είναι ξεκάθαρα ψηφιακό. Και να σκεφτεί κανείς ότι η Kodak έκλεισε ακριβώς γιατί δεν προσαρμόστηκε ποτέ στο νέο status quo…

Game Boy (και λοιπές φορητές κονσόλες)

original

Η μόδα των φορητών κονσολών ξεκίνησε από την Ιαπωνία: λάτρεις του “gaming on the go”, οι Ιάπωνες έκαναν χρυσή τη Nintendo με τα Game & Watch, τις πρώτες φορητές κονσόλες της τη δεκαετία του ’80. Η ιαπωνική εταιρεία έκανε το μεγάλο «μπαμ» το 1989 με το λανσάρισμα του Game Boy που μέσα σε λίγα χρόνια κατέκτησε τον κόσμο. Η SEGA απάντησε με το Game Gear και για αρκετά χρόνια οι δυο τους μάχονταν λυσσαλέα μέχρι η Nintendo να επικρατήσει. Πλέον με τα smartphones και τα tablets να έχουν ξεφύγει σε τεχνικά χαρ/κά και τίτλους, μια νέα φορητή κονσόλα μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.

Φαξ

fax-61

Μια φορά κι έναν καιρό, όταν κάποιος ήθελε να στείλει άμεσα σε κάποιον άλλο ένα έγγραφο, είχε μία και μοναδική λύση: το φαξ. Μια συσκευή που σκάναρε το περιεχόμενο μιας σελίδας και κατόπιν, χρησιμοποιώντας το δίκτυο τηλεφωνίας, το περνούσε σε μία άλλη η οποία το εκτύπωνε. Στην πορεία μάλιστα προέκυψαν μέχρι και προγράμματα που μπορούσαν να αναγνωρίζουν το περιεχόμενο μιας σελίδας στον υπολογιστή –τα περίφημα OCR! Μέχρι που ήρθε το email και έστειλε τα φαξ συστημένα στη σύνταξη. Να λέτε κι ευχαριστώ που δεν σας πάμε ακόμα πιο πίσω, στην εποχή του τέλεξ

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.