Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΟΔΑ

Ο Virgil Abloh έφυγε στα 41, σαν ροκ σταρ της μόδας και του design

Ο άνθρωπος που έβαλε την urban και street αισθητική στις πασαρέλες των ευρωπαϊκών οίκων μόδας, έφυγε από τη ζωή, έχοντας ήδη προλάβει να γίνει εμβληματικός και να αφήσει το στίγμα του.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Γιος μεταναστών από την Γκάνα, ο Virgil Abloh έδειξε από πολύ νωρίς την αγάπη του για την μόδα και το design. Ο 41χρονος έφυγε από τη ζωή, αφού πάλεψε επί δύο χρόνια με μια σπάνια μορφή καρκίνου, είχε ήδη προλάβει όμως, να γράψει το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία της μόδας. Ένα κεφάλαιο, στο οποίο έσπαγε το ένα κατεστημένο μετά το άλλο και στο οποίο έκανε την urban street κουλτούρα να «περπατήσει» ακόμα και στις πασαρέλες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οίκων μόδας, συνώνυμων του elegance και της χλιδής. Γεννημένος το 1980 στο Ιλλινόις των ΗΠΑ, ήξερε από μικρός ότι η μόδα θα έπαιζε μεγάλο ρόλο στη ζωή του. «Από πολύ νεαρή ηλικία μου άρεσε το hip hop και το skateboarding. Αυτές οι δύο μου αγάπες, είναι εμφανείς και στα ρούχα που φτιάχνω», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην Teen Vogue. 

Η καριέρα του ξεκίνησε και επίσημα το 2009 όταν έκανε την πρακτική του στην Prada, φέρνοντας ένα πιο φρέσκο αέρα στον ιταλικό οίκο, τον ίδιο αέρα που θα χάριζε λίγα χρόνια μετά, όταν θα αναλάμβανε την καλλιτεχνική διεύθυνση της ανδρικής σειράς του οίκου Luis Vuitton. Ο Abloh προσέθεσε ένα edginess πρωτοφανές για τον γαλλικό οίκο. Μετά την παρουσιάση της πρώτης του συλλογής για τον οίκο Vuitton ο σχεδιαστής πόζαρε με τον φίλο και συνεργάτη του Kanye West, αναπαριστώντας μια φωτογραφία τους που είχε γίνει viral το 2009, τότε που δεν έβλεπες πολλούς μαύρους άνδρες στις πρώτες σειρές της εβδομάδας μόδας του Παρισιού. Ο Abloh, που τον συνέδεαν χρόνια φιλίας και συνεργασίας με τον ράπερ από το Σικάγο, ήταν εκείνος που είχε αναλάβει το εμβληματικό πια, artwork του άλμπουμ Watch the Throne, που ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στον Kanye West και τον Jay Z.

EPA/IAN LANGSDON

Όταν το 2018 έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής της ανδρικής σειράς του οίκου Luis Vuitton, μπήκε με τον Olivier Rousteing και τον Ozwald Boateng, στο πάνθεον των λίγων μαύρων σχεδιαστών που βρίσκονταν στην κεφαλή ενός γαλλικού οίκου.  To 2013 ίδρυσε τον δικό του οίκο μόδας με έδρα το Μιλάνο. Τα Off White έγιναν πολύ γρήγορα συνώνυμο του coolness και αγαπήθηκαν από τραγουδιστές, ραπερ και μοντέλα. Εκτός από το πρωτοποριακό τους design, τα Off White έγιναν γνωστά και για τις συνεργασίες που έκαναν με μεγάλα brands μόδας και όχι μόνο. Το 2017 συνεργάστηκαν με τη Nike για να δημιουργήσουν ένα sneaker με το “The Ten”, το οποίο έγινε ανάρπαστο. Την ίδια χρονιά ο Abloh συνεργάστηκε και με την IKEA για μια σειρά ειδών σπιτιού, που περιλάμβανε είδη όπως χαλιά. 

EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Τον Οκτώβριο της φετινής χρονιάς, είχε δηλώσει στο Rolling Stone, πως το μεγαλύτερο σοκ για εκείνον ήταν όταν συνειδητοποίησε την επιρροή που είχε στο κοινό. «Θεωρώ πως αυτό είναι μέρος μια διαδικασία, κατά την οποία διδάσκομαι πράγματα. Όταν λέω κάτι, ο κόσμος με κοιτά με έναν διαφορετικό τρόπο απ’ ότι κοιτά έναν κανονικό άνθρωπο, αλλά εγώ δεν αισθάνομαι διαφορετικό. Τώρα όμως, μαθαίνω γι΄αυτήν την ευθύνη που φέρω». Στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενος στο show του Luis Vuitton στη Σανγκάη, το οποίο είχδε έντονα αφρικανικά prints και επιρροές, είχε δηλώσει πως το κίνημα του Black Lives Matter τον είχε επηρεάσει βαθιά. «Είναι στο DNA μου να μιλάω για την μαύρη εμπειρία και να δείχνω πώς μοιάζει η διαφορετικότητα. Αυτό το show είναι μια απόδειξη πως αν εμπιστευτείς έναν μη συνηθισμένο designer, τότε αυτόματα ακούγεται μια διαφορετική φωνή, εκφράζεσαι διαφορετικά, έχεις διαφορετική μουσική, απευθύνεσαι σε μια άλλη κοινότητα. Μου αρέσει να λέω πως αυτό μου κάνω ενώνει τις κοινότητες». 

«Είμαι περήφανος, που είμαι ένας μαύρος designer και στόχος μου είναι να ανοίξω την πόρτα σε περισσότερους μαύρους σχεδιαστές και ανθρώπους που ανήκουν γενικότερα σε μειονότητες, έτσι ώστε σε μερικά χρόνια, να μην χρειάζεται να αναφέρεται καν το χρώμα του δέρματος ενός σχεδιαστή».

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @virgilabloh

Την είδηση του θανάτου επιβεβαίωσαν τόσο η οικογένειά του, μέσα από τον λογαριασμό του σχεδιαστή στο Instagram, όσο και ο όμιλος LVMH. Στον λογαριασμό του στο Instagram γράφεται πως o Virgil Abloh έδινε για περισσότερα από δύο χρόνια μάχη με τον καρκίνο, παλεύοντας γενναία με μια σπάνια, επιθετική μορφή, το καρδιακό αγγειοσάρκωμα. «Είμαστε σοκαρισμένοι με αυτά τα τρομερά νέα», έγραψε ο πρόεδρος του ομίλου Bernard Arnault σε ένα δελτίο τύπου, «ο Virgil δεν ήταν μόνο ένας σχεδιαστής ιδιοφυΐα, ένας οραματιστής, ήταν επίσης μια όμορφη ψυχή και ένας άνθρωπος με μεγάλη σοφία». Ο ίδιος επέλεξε, από τη στιγμή της διάγνωσής του το 2019, να μην δημοσιοποιήσει τη δύσκολη μάχη που έδινε. Υποβλήθηκε σε πολυάριθμες δύσκολες θεραπείες, όλες ενώ διεύθυνε πολλά σημαντικά ιδρύματα που καλύπτουν τη μόδα, την τέχνη και τον πολιτισμό.

EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ο ίδιος συνήθιζε να λέει, «Ό,τι κάνω είναι για τη 17χρονη εκδοχή του εαυτού μου», πιστεύοντας βαθιά στη δύναμη της τέχνης ως δύναμη έμπνευσης στις μελλοντικές γενιές.

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.