Η βόλτα στα μαγαζιά του  Μιλάνου δεν μοιάζει με καμία. Είναι μια ιεροτελεστία που απαιτεί φωτογραφική μηχανή, αθλητικά παπούτσια και χρόνο. Μια υπαίθρια γκαλερί όπως συνηθίζω να λέω, που σε μαγεύει με στιλιστικές  προτάσεις μεγάλης έμπνευσης.

Απομεσήμερο, Via della Spiga και βιτρίνες. Βιτρίνες που συναγωνίζονται η μια την άλλη σε ομορφιά και πρωτοτυπία.

Αυτές όμως των  Dolce & Gabbana ξεπερνούν σε φαντασία όλες τις υπόλοιπες γιατί ο συνδυασμός της υψηλής ραπτικής με τις ηλεκτρικές συσκευές Smeg φιλοτεχνημένες από τον ομώνυμο οίκο, δεν γίνεται να μην εντυπωσιάσει.

Καποια από τα ιδιοχείρως ζωγραφισένα ψυγεια της συλλογης. Η τιμή κάποιων από αυτά φθάνει και τις 30.000 ευρώ.

Στην  ερώτησή μου αν τα καθημερινά χρηστικά αντικείμενα μπορούν να θεωρούνται τέχνη, ο καλλιτέχνης της παρέας που προασπίζεται την πλουραλιστική φιλοσοφία της , απαντά αδιαπραγμάτευτα θετικά.  

Αποχυμωτής με υπογραφή

«Sono completamente fuori, questi due!», «Έχουν ξεφύγει αυτοί οι τύποι!», θα πει ένας νεαρός κοιτάζοντας την ίδια βιτρίνα. Και έχει δίκιο. Αυτοί οι τύποι είναι τόσο μπροστά  που γράφουν και υπογράφουν τη δική τους ιστορία με τη δημιουργική φαντασία τους.

Είναι πλέον γνωστό ότι το τρομερό δίδυμο Ντομένικο Ντόλτσε και Στέφανο Γκαμπάνα σε κάθε συλλογή τους αποτίει  ένα φόρο τιμής στην ιταλική πολιτιστική κληρονομιά, με ιδιαίτερη μνεία σε εκείνη της αγαπημένης τους γης, τη Σικελία.

Μίξερ της συλλογής, σε σαφώς καλύτεργη τιμή

Η συνεργασία τους, που ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο με την επίσης ιταλική εταιρία Smeg, αποτελεί  ακόμα   έναν ύμνο στην πατρίδα τους.

Τα 100  συλλεκτικά ψυγεία  του εμβληματικού μοντέλου FAB 28,  «διηγούνται» με ευφάνταστο τρόπο στοιχεία της σικελικής παράδοσης και ξυπνούν μνήμες μέσα από έναν άρτιο  καλλιτεχνικό και τεχνολογικό συνδυασμό.

Ζωγραφισμένα στο χέρι από επιλεγμένους  σικελούς καλλιτέχνες, αυτά τα ψυγεία μετατράπηκαν σε αντικείμενα τέχνης που, παρά την τσουχτερή τους τιμή, έγιναν ανάρπαστα.

Η τιμή τους ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

Λεπτομέρεια από πόρτα ψυγείου

Οι ζωγραφιές που τα κοσμούν  είναι ένας συνδυασμός των γνωστών  popup prints και  floral μοτίβων των δυο σχεδιαστών με εικόνες αναφοράς από την Ιταλία, όπως λεμόνια, τραπουλόχαρτα, άμαξες με τροχούς- το γνωστό carretto της Σικελίας-  μεσαιωνικούς ιππότες και σκηνές από μάχες μεταξύ των  Σαρακινών και του Καρλομάγνου, που αφήνουν  ισχυρό αποτύπωμα  Made in Italy, βγαλμένο από την αισθητική και την ποίηση του ιταλικού θεάτρου.

Σικελική φρυγανιέρα

Το κίτρινο του ήλιου, το μπλε της θάλασσας, το καφέ της γης, το πράσινο της φύσης και το κόκκινο της φωτιάς, αγαπημένα χρώματα των Ντόλτσε & Γκαμπάνα, συνεχίζουν το  όλο κόνσεπτ και στη νέα συλλογή μικρών συσκευών που φέρει το όνομα « Sicily is my love».

Η αναμφισβήτητη δημιουργικότητα  των σχεδιαστών που συναντά την τεχνολογία Smeg, καθιστά τις αυθεντικές φρυγανιέρες, τους  αποχυμωτές, τα  μίξερ,  τους βραστήρες και τις καφετιέρες σε μικρά μοναδικά έργα τέχνης, μιας και οι ζωγραφιές τους  δεν επαναλαμβάνονται ποτέ. 

Από τη συλλογή δεν θα μπορούσε να λείπει η εσπρεσιέρα

Η περιορισμένη παραγωγή τους κάνει την  κάθε μικροσυσκευή το  τέλειο κομμάτι για τη συλλογή ενός συλλέκτη, αλλά και το ξεχωριστό αντικείμενο που θα στολίσει την κουζίνα του σπιτιού μας με την εικαστική αξία του. Οι προσιτές τιμές, είναι ένα  μεγάλο κίνητρο..

Η σειρά « Sicily is my love», είναι η τέλεια ένωση  του ντιζάιν και της ζωγραφικής τέχνης που κρατά ζωντανή τη σικελική παράδοση μέσα από  χρωματιστές φλύαρες ιστορίες.

Δεν είναι πλέον αγάπη, αλλά λατρεία.