Categories: WELLNESS

Αυτή είναι η Ελληνίδα ανακάλυψε την ορμόνη που σταματάει την πείνα

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Columbia University Medical Centre της Νέας Υόρκης και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσίευσε προχθές τα αποτελέσματα για την ανακάλυψη της ορμόνης που σταματά την πείνα, Σταυρούλα Κουστένη, μας μιλάει για τα ευρήματα της έρευνας, τη ζωή της στη Νέα Υόρκη και το πώς είναι να είσαι γυναίκα επιστήμονας.

Η αντίδρασή σου όταν συνειδητοποίησες ότι είσαι μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη. Απίστευτο!, σκέφτηκα. Μετά έπρεπε να το επαναλάβουμε άλλες 100 φορές και να κάνουμε 1000 πειράματα με διαφορετικά μοντέλα για να το επιβεβαιώσουμε. Μετά έχασα τον ύπνο μου για μήνες.

Σου λείπει η Ελλάδα – τι σου λείπει; Οι φίλοι μου, οι πολλοί και αδελφικοί φίλοι μου και η ευρύτερη οικογένειά μου που είναι αρκετά εκτεταμένη. Η θάλασσα μου λείπει αφάνταστα, τα ελληνικά βράδια, ιδιαίτερα τα καλοκαιρινά.

Πώς αποφάσισες να δουλέψεις ως ερευνήτρια στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα; Αυτή ήταν μια απόφαση που πήρα από έναν συνδυασμό προσωπικών και επαγγελματικών λόγων. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσής μου στην έρευνα έγινε στο εξωτερικό, συνέβαλλε στην απόφασή μου να συνεχίσω στο εξωτερικό.

Πόσα χρόνια είσαι στο Columbia; Πού σπούδασες; Σπούδασα στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και πήρα το διδακτορικό μου από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στη Βρετανία. Στο Columbia πήγα τον Ιούλιο του 2006.

Eίναι όντως πιο εύκολο να κάνεις έρευνα στο εξωτερικό; Στεναχωριέσαι που δεν εργάζεσαι στην Ελλάδα; Υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για χρηματοδοτήσεις εδώ, πολλοί πόροι, τεχνολογικοί και επιστημονικοί και η επιστημονική κοινότητα είναι πολύ μεγάλη, κάτι το οποίο είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τη διακίνηση ιδεών και την ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα σε επιστήμονες με διαφορετικές εξειδικεύσεις και από διαφορετικούς τομείς. Όλα αυτά τα στοιχεία εμπλουτίζουν πολύπλευρα την έρευνα.

Διαβάστε την συνέχεια της συνέντευξης στο Jenny.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Jenny.gr

Share
Published by
Jenny.gr