Ένας κόσμος γεμάτος αιώρες. Πούλα το κρεβάτι σου και πάρε μια αιώρα. Διακοπές με μια αιώρα. Ταξιδεύοντας με μια αιώρα. Μια αιώρα είναι πάντα χρήσιμη, ή πιο απλά Siesta και όλα τα άλλα χέστα. Είναι μερικά από τα μότο του Νέστορα και της Μαρίας που ταξιδεύουν παρέα με τον Τσίου και διαλέγουν για μας τις καλύτερες αιώρες της Λατινικής Αμερικής.
Πώς σας ήρθε η ιδέα να εμπορευτείτε αιώρες; Αυτή είναι η δεύτερη δουλειά μας. Εγώ είμαι εκτιμήτρια διαμαντιών και ο Νέστορας δουλεύει σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο. Η ιδέα με τις αιώρες ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια σε ένα ταξίδι που κάναμε στην Ισπανία. Εκεί γνωρίσαμε έναν τύπο που είχε ένα μαγαζί με απίστευτες αιώρες. Έμοιαζε με gallery. Δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο πριν. Ήταν τόσο καλόγουστο και καλοφτιαγμένο και ο τύπος τόσο συμπαθητικός που μας έβαλε το μικρόβιο να κάνουμε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Τελικά αποφασίσαμε να κάνουμε εισαγωγή από διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής κυρίως από Μεξικό, Κολομβία, Βραζιλία, Βενεζουέλα και Εκουαδόρ. Ταξιδεύουμε και ψάχνουμε κάθε φορά να βρούμε καινούρια πράγματα καινούριες αιώρες και δεν είναι πάντα και τόσο εύκολο όσο ακούγεται.
Ποιό ήταν το πιο πρόσφατο ταξίδι σας; Το τελευταίο μας ταξίδι ήταν τον Μάρτιο που πήγαμε στο Μεξικό. Κάναμε άπειρες βόλτες στα χωριά και βρήκαμε πολλούς ντόπιους που φτιάχνουν χειροποίητες αιώρες. Για μένα οι Μεξικάνικες αιώρες έχουν την πιο σωστή φιλοσοφία. Είναι φτιαγμένες ώστε να τις κουβαλάς παντού μαζί σου, δεν πιάνουν χώρο και ταυτόχρονα καλύπτουν τον σκοπό τους που είναι η άνεση και η χαλάρωση. Είναι το μόνο μέρος που δεν στήσαμε αιώρα. Έχει παντού. Είναι στη φιλοσοφία τους. Φαντάσου ότι πήγαμε σε ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος και δεν είδαμε κανέναν στο μαγαζί, μέχρι που εμφανίστηκε μια κοπέλα μέσα από μια αιώρα. Της χαλάσαμε τη μεσημεριανή της siesta. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα μαγαζιά στα χωριά. Ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι, όλοι αράζουν για λίγο στην αιώρα τους.
Σε ποιό μέρος βρήκατε την πιο ακριβοπληρωμένη αιώρα; Εμείς ψάχνουμε κυρίως για χειροτέχνες. Υπάρχει μια κατηγορία από αιώρες που τις βρίσκουμε στη Βενεζουέλα και καλύτερές τους δεν έχω δει πουθενά. Το μόνο τους μειονέκτημα είναι η τιμή. Φαντάσου ότι φτάνει μέχρι και τα 1000 ευρώ. Είναι πιστοποιημένες, φτιάχνονται στο χέρι και για να φτιαχτεί μια τέτοια αιώρα χρειάζεται κανείς περίπου έξι μήνες. Φυσικά μια τέτοια αιώρα δεν είναι για τις καλοκαιρινές σου διακοπές. Αν την στήσεις σε μια παραλία το λιγότερο που θα συμβεί είναι να την κάψεις με κανένα τσιγάρο ή να ρίξεις τον καφέ σου πάνω και γιατί να βάλεις τον εαυτό σου στη διαδικασία της γκρίνιας εκεί που χαλαρώνεις και ξεκουράζεσαι. Το περισσότερο είναι να ξυπνήσεις ένα πρωί και να μη τη βρεις. Αυτή είναι για σπίτια για ξενοδοχεία, για μαγαζιά. Μπορείς να βρεις με τριάντα ευρώ μια πολύ καλή αιώρα που είναι και ευκολότερη στη μεταφορά και αν σου χαλάσει δε θα τα βάψεις και μαύρα.
Στην Ελλάδα έχω την εντύπωση ότι δεν είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με τις αιώρες, κάνω λάθος; Δεν κάνεις. Στην Ελλάδα δεν είμαστε ακόμα τόσο συνηθισμένοι στις αιώρες και είναι περίεργο αν σκεφτείς πόσο ενδείκνυται αυτή η χώρα. Παραλίες, δέντρα, πάρκα, camping, όπου σκεφτείς μπορείς να στήσεις και μάλιστα χωρίς να διώκεσαι ποινικά μιας που δεν θεωρείτε κατάλυμα το να βάλεις την αιώρα σου σε μια παραλία. Εμείς στήνουμε και μέσα στο καράβι όταν πάμε διακοπές. Ειδικά τον Αύγουστο που δεν βρίσκεις να κάτσεις ούτε γι’ αστείο. Επίσης έχουμε πάει αρκετές φορές σε πάρκα και έχουμε αφήσει στημένες αιώρες για να αράζει ο κόσμος αλλά μετά από λίγο τις κλέβουνε. Το πιο πολύ που έχει μείνει αιώρα είναι ένας μήνας κι αυτό γιατί κοιμόταν ένας άστεγος σ’ αυτήν και ο κόσμος δεν πλησίαζε.
Εκτός από τις πωλήσεις λοιπόν υπάρχει και μια κοινωνική προέκταση σ αυτό που κάνετε. Προσπαθούμε και θέλουμε. Μια ιδέα, είναι να δώσουμε αιώρες σε άστεγους , και να δημιουργήσουμε σημεία στην Αθήνα όπου να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να κοιμούνται και να μην είναι στα πεζοδρόμια, στην βρωμιά, τα νερά και το κρύο.
Όταν σκέφτεστε τη λέξη αιώρα ποιά εικόνα σας έρχεται στο μυαλό;
Μαρία: Έχω συνδυάσει τη λέξη αιώρα με το σπίτι μου στην Ίο. Έχω βάλει μια αιώρα στα δέντρα του κήπου και δροσίζομαι κάθε φορά που πάω.
Νέστορας: Εγώ σκέφτομαι τη μητέρα μου που είναι 70 χρονών και ενώ δεν ήξερε ούτε τη λέξη, τώρα έχει εφοδιαστεί με δύο αιώρες και αράζει στον κήπο στις μουριές. Κάθε λίγο και λιγάκι με παίρνει τηλέφωνο, έλα φτιάξε μου την αιώρα και τέτοια πράγματα.
Τι δεν ξέρουμε για τις αιώρες; Καταρχήν ότι οι αιώρες είναι παρά πολύ ασφαλή και σωστά κρεβάτια. Ακόμα και τώρα υπάρχουν ιατρικές έρευνες που δείχνουν ότι κάποιες φορές ο ύπνος στην αιώρα μπορεί να ξεκουράσει πιο πολύ από τον ύπνο σε ένα κρεβάτι. Επίσης στα Βραζιλιάνικα (Redes) και στα Ισπανικά (Hamacas) σημαίνουν και τα δυο δίχτυα, ενώ στα ελληνικά η λέξη αιώρα σημαίνει αιώρηση. Και το σημαντικότερο είναι ότι ο σωστός τρόπος χρήσης της αιώρας είναι ουσιαστικά να ξαπλώνεις σχεδόν κάθετα και όχι οριζόντια.
Που μπορεί κάποιος να σας βρει;Υπάρχει το e-shop μας, http://www.lacasadehamacas.gr/ αλλά υπάρχει και ένας χώρος στον Πειραιά, ακτή Ποσειδώνος και Λεοχάρους 1, που μετά από ραντεβού, όποιος θέλει μπορεί να έρθει να δει τις αιώρες από κοντά και να τις δοκιμάσει.
http://lacasadehamacas.blogspot.gr/