THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY

Μια ιρλανδική εταιρεία παίζει να έχει βρει τον τρόπο να βάλει τέλος μια και καλή στη δράση όλων εκείνων των κακόβουλων και ενοχλητικών χρηστών του διαδικτύου, αυτών που στην αργκό του ίντερνετ αποκαλούνται και «τρολ» (ξέρετε, από τα τέρατα του D&D που για να πεθάνουν χρειάζονται οξύ ή φωτιά). O λόγος για την Trustev η οποία ισχυρίζεται πως έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο που είναι σε θέση να αποκλείει μια για πάντα έναν χρήστη από κάποιο site, ανεξαρτήτως IP! Πρακτικά όταν εφαρμόζεται ένας αποκλεισμός, αυτό που στην ουσία «τρώει πόρτα» είναι μια διεύθυνση IP. Πρόβλημα; Καθόλου. Ένα restart του router αρκεί για να πάρουμε νέα IP και να μπούμε και πάλι στο site που μας «σούταρε» χωρίς κανένα πρόβλημα (εκτός κι αν υπάρχει μαζικός αποκλεισμός IP οπότε εκεί ίσως το θέμα να μη λύνεται τόσο εύκολα).

Τι λέει η Trustev; Ότι το πρόγραμμά της μπορεί και φτιάχνει ένα ολόκληρο ψηφιακό προφίλ για κάθε χρήστη, εκμεταλλευόμενο τα «ψηφιακά αποτυπώματά» του, από τη διεύθυνση IP, το μέγεθος και την ανάλυση της οθόνης και το λειτουργικό του σύστημα, μέχρι τις κινήσεις του mouse και τα «κλικ» του! Proxy servers, προφίλ και λογαριασμοί σε social media, διευθύνσεις emails, αριθμοί τηλεφώνων και περίπου μια χιλιάδα (!) ακόμα στοιχείων αρκούν για την Trustev προκειμένου να φακελώσει αποτελεσματικά κάθε χρήστη, πάντα με καλό σκοπό. Η εταιρεία ήδη έχει κλείσει συμφωνίες με διάφορες φίρμες ανά τον κόσμο (εννοείται πως η πλατφόρμα της είναι προς πώληση) και μένει να δούμε αν το σύστημα αυτό θα υιοθετηθεί ευρέως –εντός των εβδομάδων αναμένεται να γνωστοποιηθεί η συμφωνία της με γνωστή πολυεθνική.

Το ερώτημα βέβαια είναι ποια εταιρεία θα βγει να παραδεχθεί πως παρακολουθεί τους επισκέπτες και πελάτες της κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή ήδη το κοινό έχει «στραβώσει» με όλες εκείνες τις πρακτικές του Facebook, της Google και των λοιπών κολοσσών που ρουφάνε σαν πιτσιρίκι πορτοκαλάδα, τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, φανταστείτε τι έχει να γίνει σε περίπτωση που βγει στη φόρα κάτι τέτοιο που, όσο να ‘ναι, είναι ακόμα πιο ακραίο. Ναι, η προστασία των υγιών χρηστών και του ίδιου του διαδικτύου από τα «τρολ» είναι το ζητούμενο, όμως όταν για να γίνει αυτό καταστρατηγείται η ελευθερία και η ιδιωτικότητα των πρώτων, τότε εγείρονται ερωτήματα. Στα οποία… ποιος είπαμε ότι θα απαντήσει;