Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Οι It’s You μόλις κλωνοποίησαν την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας!

Μετά τις ανθρώπινες μινιατούρες, αξιοποίησαν την επανάσταση του 3D printing σε μια πολύ πρωτοποριακή ιδέα για τα ελληνικά δεδομένα. Δουλεψαν 2500 ώρες για τη μακέτα μιας ολόκληρης πόλης.
maketa-12

«Θέλεις να φτιάξουμε και τη δική σου μινιατούρα;». Η αλήθεια είναι ότι, όταν επισκέφθηκα το στούντιο του Γιάννη Κουναδέα και της συζύγου του, Δέσποινας Αγιάνογλου, στον Άγιο Δημήτριο, δεν είχα πρόθεση να τους αναθέσω ακόμα περισσότερη δουλειά από όση είχαν ήδη αναλάβει. Βέβαια, η πρόταση ήταν τόσο δελεαστική και η περιέργειά μου για το αποτέλεσμα τόσο μεγάλη, που στάθηκε αδύνατο να αρνηθώ. Ωστόσο, ο λόγος που τους είχα ζητήσει να συναντηθούμε εκείνη την ημέρα βρισκόταν πέρα από τους – ομολογουμένως, ασυνήθιστους – ανθρώπινους μίνι κλώνους τους οποίους φτιάχνουν τα τελευταία δύο χρόνια μέσω της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης που διαθέτουν. Ο λόγος ήταν ότι το ζευγάρι είχε μόλις ολοκληρώσει ένα ακόμα πρότζεκτ καινοτόμο για την Ελλάδα.

maketa-3

Πριν από μερικούς μήνες, οι υπεύθυνοι του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του λιμανιού του νησιού και έχοντας προσέξει τη δουλειά του Γιάννη και της Δέσποινας στην ιστοσελίδα τους «It’s you», τους ανέθεσαν να φτιάξουν μια μακέτα ολόκληρης της Παλαιάς Πόλης, αξιοποιώντας την τεχνική και την τεχνολογία που χρησιμοποιούν και για τις μινιατούρες. «Ήταν μεγάλη πρόκληση για εμάς, δεδομένου, μάλιστα, ότι εγώ, εντελώς συμπτωματικά, κατάγομαι από το νησί και το επισκεπτόμαστε συχνά», αναφέρει ο Γιάννης. Αποτέλεσμα; Με τη συμβολή μιας 8μελούς ομάδας διαφορετικών ειδικοτήτων και μετά από 2.500 ώρες εντατικής εργασίας, κατάφεραν να δημιουργήσουν την πρώτη μεγάλου μεγέθους μακέτα η οποία έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα με 3D printing, παρέχοντας ακρίβεια και ρεαλισμό που ούτε θα μπορούσε κανείς να φανταστεί βλέποντας τις, φτιαγμένες στο χέρι ως τώρα, αντίστοιχες μακέτες.

maketa-5

Πιο συγκεκριμένα, όμως, τι κάνει αυτό το πρότζεκτ τόσο ξεχωριστό; «Η διαφορά δεν βρίσκεται μόνο στην τρισδιάστατη εκτύπωση, γιατί 3D εκτυπωτές υπάρχουν και άλλοι στη χώρα μας», εξηγεί η Δέσποινα. «Η βασική τεχνολογική καινοτομία που εμείς φέραμε για πρώτη φορά εδώ αφορά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται το σκανάρισμα κάθε εικόνας προτού εκτυπωθεί. Αυτό έγινε με τόσο υψηλή ακρίβεια που διακρίνονται ακόμα και οι ρωγμές στα κτίρια της πόλης. Εκ των πραγμάτων, βέβαια, σε μια μακέτα με αναλογία 1:1.000 όπως αυτή που μας ζητήθηκε, τόσες λεπτομέρειες είναι αδύνατο να φανούν. Όμως, σε περίπτωση που ένα τέτοιο ψηφιακό αρχείο εκτυπωνόταν σε πιο μεγάλο μέγεθος, θα φαινόταν ακόμα και ο ηλιακός θερμοσίφωνας στην ταράτσα ενός σπιτιού ή η απλωμένη μπουγάδα ανάμεσα σε δύο κτίρια, όπως ακριβώς αποτυπώθηκαν την ώρα της φωτογράφισης».

maketa-10

ο Γιάννης Κουναδέας και η τρισδιάστατη μακέτα

Η μακέτα έχει μήκος λίγο περισσότερο από δύο μέτρα και είναι φτιαγμένη από ρητίνη, που έχει περίπου την ίδια ανθεκτικότητα με τον πηλό. Η διαδικασία, βέβαια, της υλοποίησης ενός τόσο λεπτομερούς πρότζεκτ δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Ξεκίνησε με συγκέντρωση μεγάλου όγκου υλικού (από φωτογραφίες που το ίδιο το ζευγάρι τράβηξε στο νησί έως αεροφωτογραφίες και τοπογραφικά σχέδια), συνεχίστηκε με ψηφιακή μοντελοποίησή του στον υπολογιστή, ακολούθησε η τρισδιάστατη εκτύπωσή του κατά τμήματα και, τέλος, ολοκληρώθηκε με συναρμολόγηση των επιμέρους τμημάτων σε μια ενιαία μακέτα. Τόσο το τελικό σχήμα της πόλης, όσο και τα χρώματα, βγήκαν έτοιμα από τον εκτυπωτή, όπως εξηγούν οι δύο βασικοί δημιουργοί της μακέτας. Τι ήταν αυτό που οι ίδιοι απόλαυσαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της εργασίας τους; «Το γεγονός ότι, καθώς επεξεργαζόμασταν το ψηφιακό αρχείο, ανακαλύπταμε συνεχώς σημεία της Κέρκυρας – όπως ένα μικρό εκκλησάκι ή μια πλατεία – τα οποία δεν είχε τύχει να προσέξουμε ποτέ, παρόλο που την επισκεπτόμαστε κάθε καλοκαίρι», απαντά ο Γιάννης.

Από τις αρχές του Ιουνίου, λοιπόν, η εντυπωσιακή μακέτα εκτίθεται στο λιμάνι του νησιού και, συγκεκριμένα, στο τμήμα των κρουαζιερόπλοιων. Έτσι, οι χιλιάδες τουρίστες που φθάνουν στην Κέρκυρα με κρουαζιερόπλοια ετησίως, καθώς αποβιβάζονται από αυτά και κατευθύνονται προς τον έλεγχο των διαβατηρίων τους, θα αντικρύζουν πλέον μια «ζωντανή» μικρογραφία της Παλαιάς Πόλης, προτού ξεκινήσουν να εξερευνούν από μόνοι τους κάθε γωνιά της. Πώς έχουν άραγε «υποδεχθεί» ως τώρα τη μακέτα οι Κερκυραίοι; «Η αλήθεια είναι ότι καμαρώνουν πολύ που ένα τόσο πρωτοποριακό, για τα ελληνικά δεδομένα, πρότζεκτ δημιουργήθηκε με άξονα τον δικό τους τόπο», αναφέρει η Δέσποινα.

maketa-7
maketa-14

Στο μεταξύ, ο Γιάννης και η Δέσποινα συνεχίζουν να φτιάχνουν και τις όμορφες, ανθρώπινες μινιατούρες τους. Η ιδέα προέκυψε όταν, πριν από τρία χρόνια, είχαν δει να γίνεται κάτι αντίστοιχο στην Ιαπωνία και, εξελίσσοντας τη μέθοδο, την έφεραν στην Ελλάδα. Αρχική επιθυμία τους ήταν να απαθανατίσουν σε τρισδιάστατη μορφή στιγμιότυπα της ζωής της πρώτης κόρης τους και όταν διαπίστωσαν ότι αυτό πέτυχε, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την καινοτομία τους και επιχειρηματικά. «Αλήθεια, πόσες μινιατούρες έχετε φτιάξει ως τώρα;», τους ρωτάω. «Εκατοντάδες… Είναι αδύνατο να θυμηθούμε τον αριθμό», απαντούν εκείνοι. Η διαδικασία είναι απλή: Όποιος επιθυμεί, κλείνει μέσω τηλεφώνου ένα ραντεβού μαζί τους, πηγαίνει στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιό τους και κάνει μια φωτογράφιση λίγων δευτερολέπτων περιτριγυρισμένος από 70 κάμερες, ώστε η λήψη να γίνεται από κάθε οπτική γωνία. Στη συνέχεια, επιλέγει το μέγεθος της μινιατούρας που προτιμά και, σε 10 μέρες, ένας μίνι σωσίας του εαυτού του είναι έτοιμος. «Πρόκειται για ένα είδος τρισδιάστατης φωτογραφίας και αποτελεί ένα πολύ πρωτότυπο και “ζωντανό” αναμνηστικό», περιγράφει η Δέσποινα.

«Αν το ίντερνετ έφερε τεράστια αλλαγή στην επικοινωνία και την πληροφόρηση, η τρισδιάστατη εκτύπωση θα φέρει στην κατασκευή».

Μέχρι σήμερα, στο συγκεκριμένο στούντιο έχουν δώσει το παρών πολλοί και, μάλιστα, με διαφορετικές προτιμήσεις, ενδιαφερόμενοι: Μεμονωμένα άτομα που είχαν περιέργεια να δουν πώς θα ήταν ένας μικρός «κλώνος» τους, ζευγάρια που φωτογραφίζονται μαζί με στόχο η μινιατούρα να διακοσμήσει τη γαμήλια τούρτα τους, κολλητοί φίλοι που θέλουν να κάνουν ένα ασυνήθιστο δώρο ο ένας στον άλλον, ακόμα και φανατικοί ζωόφιλοι που έχουν έρθει να φωτογραφηθούν μαζί με τον σκύλο ή τη γάτα τους. «Αυτό που μας αρέσει πιο πολύ, πάντως, είναι όταν έρχονται ολόκληρες οικογένειες. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις π.χ. το μεγαλύτερο παιδί να τραβάει το μπατζάκι του μπαμπά του, δίπλα ακριβώς τη μητέρα να κρατάει αγκαλιά το μωρό και αυτή τη στιγμή να την αποτυπώνεις σε ένα τρισδιάστατο οικογενειακό πορτρέτο», εξηγεί ο Γιάννης.

despoina_agianoglou

Δέσποινα Αγιανόγλου

Το ζευγάρι, βέβαια, παραδέχεται ότι ούτε η υλοποίηση αυτού του πρότζεκτ υπήρξε εύκολη υπόθεση. «Συναντήσαμε πολλές δυσκολίες τις οποίες στην αρχή δεν είχαμε καν φανταστεί», επισημαίνει ο Γιάννης. «Π.χ. στην ελληνική αγορά δεν μπορούσαμε να βρούμε 70 ίδιες κάμερες που χρειαζόμασταν, ενώ στην εφορία δυσκολευτήκαμε να περιγράψουμε την δραστηριότητά μας, γιατί, όπως μας έλεγαν οι υπάλληλοι, δεν υπήρχε άλλη αντίστοιχη στην Ελλάδα». Παρά τα εμπόδια, ωστόσο, τα κατάφεραν. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι, εφόσον στη χώρα μας υπάρχει βασικό βιοποριστικό πρόβλημα αυτή την εποχή, τέτοιου είδους τεχνολογικές καινοτομίες είναι δευτερεύουσας σημασίας. Ωστόσο, εμείς θεωρούμε ότι μπορούν να μας βοηθήσουν όλους να πάμε ένα βήμα μπροστά», συμπληρώνει η Δέσποινα.

Οι δυο τους, λοιπόν, δεν παύουν να κάνουν σχέδια για το μέλλον. Εξάλλου, το 3D printing δείχνει να εξελίσσεται ραγδαία στο εξωτερικό, εφόσον, μέσω αυτού, αρχίζουν να φτιάχνονται από έπιπλα, ρούχα και κοσμήματα έως … μέλη του ανθρώπινου σώματος. «Κατά τη δική μου εκτίμηση, πρόκειται για επανάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης. «Αν το ίντερνετ έφερε τεράστια αλλαγή στην επικοινωνία και την πληροφόρηση, η τρισδιάστατη εκτύπωση θα φέρει στην κατασκευή. Προς το παρόν, το κόστος της παραμένει αρκετά υψηλό και, γι’ αυτό το λόγο, δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα διαδεδομένη. Στο μέλλον, όμως, από τα ανταλλακτικά του αυτοκινήτου μας έως το φαγητό μας πιθανότατα να βγαίνουν από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή».

μερικά παραδείγματα από τις μινιατούρες των It’s you
miniatures-5
miniatures-1
miniatures-6

Στο μεταξύ, το ζευγάρι σχεδιάζει να δημιουργήσει στούντιο για 3D printing και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και να δοκιμάσει μια ακόμα τεχνολογική καινοτομία: Τη φωτογράφιση και την τρισδιάστατη εκτύπωση … εξ αποστάσεως, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του προσώπου ή του αντικειμένου στο χώρο. Θα τα καταφέρουν όλα αυτά άραγε μέσα στις ελληνικές αντιξοότητες; Δείχνουν, πάντως, προσηλωμένοι στους στόχους τους και αισιόδοξοι. «Έλα, πάμε να φτιάξουμε και τη δική σου μινιατούρα τώρα», προθυμοποιούνται ξανά με ευγένεια, μη θέλοντας να με αφήσουν να φύγω χωρίς να μου ετοιμάσουν ένα όμορφο αναμνηστικό της συνάντησής μας.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.