«Οι δημιουργίες μου είναι για δυναμικές γυναίκες με αυτοπεποίθηση, που ξέρουν τι θέλουν. Γυναίκες που αγαπάνε τον εαυτό τους και αναζητούν κάτι ποιοτικό και όμορφο όσο είναι εκείνες. Το μόνο που χρειάζεται μια γυναίκα για να συνδυάσει τα κομμάτια μου είναι να είναι ο εαυτός της». Κάπως έτσι περιγράφει ο Mamadou Dia την γυναίκα που θα επιλέξει να φορέσει τις εντυπωσιακές και πολλές φορές πολύχρωμες δημιουργίες του.

Ο σχεδιαστής Mamadou Dia.

Με καταγωγή από την Σενεγάλη, του γεννήθηκε η αγάπη για το ράψιμο, όταν έβλεπε την μητέρα του, να επισκευάζει τα ρούχα που εκείνος έσκιζε παίζοντας ποδόσφαιρο. «Αποφάσισα να πάω στο εργαστήριο του θείου μου όπου και με έμαθε να ράβω. Έφυγα από την Σενεγάλη και πήρα στο Νουακσότ της Μαυριτανίας, η οποία είναι και η χώρα καταγωγής του πατέρα μου, ώστε να εκπαιδευτώ και να εργαστώ εκεί σε περισσότερα εργαστήρια μόδας. Ξεκίνησα να εργάζομαι σε μικρές βιομηχανίες και εργοστάσια, τα οποία συνεργαζόντουσαν με πολλούς κατασκευαστές και παραγωγούς. Ένας από αυτούς είχε συνεργασίες με άλλες βιομηχανίες με βάση την Λιβύη όπου και πήγα να δουλέψω. Τελειώνοντας το συμβόλαιο μου ένιωσα την ανάγκη να εξελίξω την εργασία μου, να βρω νέες πηγές έμπνευσης , θέλησα να δω τις καινούργιες τάσεις της μόδας, και έτσι πήρα την απόφαση να έρθω στην Ευρώπη. Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν η Ιταλία, η Γαλλία ή η Ισπανία και ο λόγος ήταν οι μεγάλες σκηνές μόδας που έχουν». Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 όμως, έγιναν η αφορμή να επιλέξει τελικά την Ελλάδα, αφού διδασκόταν από το σχολείο ακόμα, για τον πολιτισμό της χώρας μας.

Φωτ: Γιώργος Νομικός

Φωτ: Γιώργος Νομικός

Καφτάνια, μανηλια για το κεφάλι, ογκώδης πολύχρωμες φούστες και χρωματιστά εφαρμοστά παντελόνια σε ζωηρά χρώματα, ήταν μερικά μόνο από τα σχέδια που παρουσιάστηκαν στην τελευταία επίδειξη που οργάνωσε ο Mamadoo Dia, συνεργαζόμενος με το κέντρο πολιτισμικής εκπαίδευσης “Τα παιδιά του κόσμου” και την χορευτική ομάδα Byshara Shokolate. Αυτή πρέπει να ήταν και μια από τις πιο fun πασαρέλες που έγιναν ποτέ στην πόλη μας.

Το Mamadoo Fashion ήταν κάτι που υπήρχε για χρόνια στα όνειρά του και άρχισε να παίρνει οστά σιγά-σιγά μετά το 2005 όταν και τελείωσε σχέδιο μόδας στη σχολή Βελουδάκη. Οι συλλογές με τα larger than life σχέδια, είναι φτιαγμένες όλες με χειροποίητα, wax printed και βαμβακερά υφάσματα. «Επειδή είναι όλα χειροποίητα, τα χρώματα και τα εμπριμέ είναι γεμάτα ζωντάνια. Τα υφάσματα, τα φέρνω κατευθείαν από την Σενεγάλη. Ταξιδεύω εγώ προς εκεί καθώς έχω τοπικούς προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζομαι και γνωρίζω που θα βρω την υψηλότερη ποιότητα για τις δημιουργίες μου. Επίσης, όλες οι δημιουργίες μου είναι χειροποίητες, από το σχεδιασμό μέχρι το ράψιμο του τελικού προϊόντος, κάνοντας έτσι το κάθε κομμάτι μοναδικό».

Φωτ: Γιώργος Νομικός

Φωτ: Γιώργος Νομικός

Φωτ: Γιώργος Νομικός

Φωτ: Γιώργος Νομικός

Κύρια πηγή έμπνευσης για τον Mamadou Dia, αποτελούν τα γεμάτα χρώματα, αφρικανικά πατρόν, τα οποία συνδιάζονται με πιο μοντέρνες και ευρωπαϊκές γραμμές. «Χρησιμοποιώντας υφάσματα υψηλής ποιότητας από την Αφρική, προσπαθώ να δημιουργήσω μοναδικά ρούχα συνδυάζοντας την ζωντάνια και τα έντονα πολύχρωμα και τολμηρά τυπώματα του παραδοσιακού αφρικανικού πολιτισμού με της πιο μίνιμαλ γραμμές του σύγχρονου αστικού στυλ», αυτό όπως λέει και ο ίδιος είναι το «Mamadoo Style».

Φωτ: Γιώργος Νομικός

Φωτ: Γιώργος Νομικός

Φωτ: Γιώργος Νομικός

Η Αθήνα είναι πλέον μια πολυπολιτισμική πόλη, με χρώματα και μυρωδιές από όλο τον κόσμο. Ρούχα που συνηθίζαμε να βλέπουμε σε ταινίες και ντοκιμαντέρ, τα συναντάμε πια στις φιγούρες που περπατούν δίπλα μας και γίνονται μέρος της καθημερινότητάς μας. Αυτή η ποικιλομορφία αποτελεί οδηγό για τον Mamadou Dia και αποτελεί οδηγό για τις ξεχωριστές συλλογές που δημιουργεί. «Σήμερα ο γύρω κόσμος είναι σίγουρα όλο και πιο ποικίλος, καθημερινά διαμορφωμένος από ιστορίες, ανθρώπους και καταστάσεις που αναμιγνύουν σκέψεις, εμπειρίες ζωής και σύνθετους πολιτισμούς. Αυτή η ποικιλομορφία είναι ανεκτίμητη και βασικός παράγοντας μιας ενάρετης αμοιβαίας ανταλλαγής, από την οποία όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε. Συνδυάζοντας διαφορετικά στυλ και πολιτισμούς μέσω της μόδας είναι ένας τρόπος να γιορτάσουμε αυτή την ποικιλομορφία αλλά και να δείξουμε ότι η ενότητα μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διαφορετικότητας. Αυτό είναι που στοχεύω μέσω των δημιουργιών μου».

Facebook: Mamadoo
Ασκληπιού 177, Αθήνα
Τηλ: 6942497420