LIFE

Η ψυχική υγεία της Linda Evangelista μετράει

Εάν ανατρέξεις στον κόσμο της μόδας της δεκαετίας του 1990, η Linda Evangelista, είναι ένα από τα πρώτα supermodels που θα σου έρθουν στο μυαλό. Μαζί με την Kate Moss και τη Naomi Campbell, κατάφεραν να κυριαρχήσουν στις πασαρέλες και τα εξώφυλλα των μεγαλύτερων περιοδικών μόδας, επηρεάζοντας την αισθητική αμέτρητων γυναικών – και όχι μόνο – ανά τον κόσμο.

Για τους ανθρώπους της μόδας και ιδίως τα μοντέλα, η ομορφιά της νεότητας είναι ένα από τα βασικότερα εφόδια της επαγγελματικής τους ανέλιξης. Η προσπάθειά τους να διατηρήσουν με το πέρας του χρόνου την εικόνα που συνέβαλε τόσο στον βιοπορισμό τους, όσο στο να ξεχωρίσουν σε αυτό που αγαπούν, οδηγεί αρκετά μοντέλα σε αισθητικές παρεμβάσεις, μέσα από τις οποίες θα προσπαθήσουν να διαφυλάξουν ένα κομμάτι της.

Σήμερα, η Linda Evangelista δηλώνει πως αισθάνεται «μόνιμα παραμορφωμένη» έπειτα από μία αποτυχημένη αισθητική επέμβαση – μη χειρουργικού χαρακτήρα – που πραγματοποίησε πριν από πέντε χρόνια. Σε ανάρτησή της στο Instagram, η Evangelista μοιράστηκε με το κοινό της πως κατέφυγε σε μια διαδικασία, γνωστή ως “CoolSculpting” (η οποία περιλαμβάνει “πάγωμα” λίπους στο σώμα), εξαιτίας της οποίας ανέπτυξε επιπλοκές που οδήγησαν σε ριζική αλλαγή της εξωτερικής της εμφάνισης.

«Έχω αναπτύξει Παράδοξη Υπερπλασία του Λιπώδους Ιστού (PAH) η οποία έχει επηρεάσει την καθημερινότητα και τη λειτουργικότητά μου. Το δυσκολότερο όμως απ’ όλα, είναι πως με έχει οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο βαθιάς κατάθλιψης και εξαιρετικής αυτο-απέχθειας. Η κατάσταση της ψυχικής μου υγείας με έχει οδηγήσει στην απομόνωση», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Evangelista έχει απομακρυνθεί από τη δημόσια ζωή της και τα media, καθώς όπως η ίδια επισημαίνει, «για τον κόσμο και τον Τύπο είμαι απλά μία “αγνώριστη”». Σχολιάζοντας την γεμάτη θάρρος ανάρτησή της, μέλη της κοινότητας της μόδας έσπευσαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους προς το βίωμά της. «Είστε και θα είστε πάντα ένα supermodel», έγραψε ο σχεδιαστής μόδας Jeremy Scott. Ο Marc Jacobs, σχολίασε: «Σε αγαπώ αγαπητή Linda», ενώ ο συντάκτης της βρετανικής Vogue, Έντουαρντ Ενίνφουλ, μοιράστηκε τα συναισθήματά του για εκείνη λέγοντας: «Πάντα γενναία και εμπνευστική».

Ένα από τα σχόλια που αποτυπώθηκαν εντονότερα στη μνήμη των αναγνωστών, ήταν εκείνο της Naomi Campbell, η οποία αναπτύσσοντας ενσυναίσθηση, έγραψε: «Σε χειροκροτώ για το κουράγιο και τη δύναμή σου να μοιραστείς την εμπειρία σου και να μην συνεχίσεις να είσαι δέσμιά της. Αδυνατώ να φανταστώ τον πόνο που έχεις βιώσει ψυχικά τα τελευταία πέντε χρόνια».

Η ιστορία της Linda Evangelista, αναδεικνύει μία ακόμη περίπτωση ανθρωποφαγικής συμπεριφοράς εκ μέρους των media. Προτού καταφύγουμε στον επόμενο προσβλητικό και επικίνδυνο σχολιασμό της εξωτερικής εμφάνισης των δημοσίων προσώπων και celebrities, ήρθε η ώρα ως δημοσιογράφοι και προπάντων άνθρωποι, να αρχίσουμε να αναλογιζόμαστε το αντίκτυπο της προσκόλλησής μας στην εικόνα τους, για την ψυχική τους υγεία. Εάν διαπεράσουμε μέσα από την οθόνη μας την εικόνα των διασημοτήτων που συνηθίζουμε να χαζεύουμε σε αυτή, θα συναντήσουμε την προσωπικότητα και τη ψυχή τους.

Η Linda Evangelista, κάνει το επόμενο βήμα για την φροντίδα της ψυχικής της υγείας, μέσω μήνυσης προς όσους ευθύνονται για την αποτυχημένη έκβαση της επέμβασης και την αλλοίωση των χαρακτηριστικών της. Εμείς ευχόμαστε να έρθει η στιγμή, που η αυθεντική αυτή γυναίκα θα κυκλοφορεί και πάλι με το κεφάλι της ψηλά και τη ψυχή της γεμάτη, χωρίς το επόμενο “κλικ” κάποιου παπαράτσι να την περιμένει στη γωνία για να την κατασπαράξει.

Λουίζα Σολομών-Πάντα