Τα tablets και τα smartphones –κυρίως τα δεύτερα- έχουν υποκαταστήσει πολλές άλλες συσκευές, αντικείμενα και συνήθειες στην καθημερινότητά μας. Το ρολόι, το πορτοφόλι, το mp3 player, τα εισιτήρια, όλα αυτά είναι μικρά καθημερινά πράγματα που έχουν περάσει σε ρόλο κομπάρσου βλέποντας τα κινητά να κάνουν όλα όσα κάνουν κι αυτά –και καλύτερα! Ένα από τα αντικείμενα που εμπίπτει στην κατηγορία αυτή είναι σίγουρα και το σημειωματάριο: μια-δυο δεκαετίες πριν δεν υπήρχε περίπτωση να βρισκόταν άνθρωπος χωρίς ατζέντα, έστω μερικά χαρτιά και στυλό στην τσάντα του. Ε, πλέον όταν για όλες εκείνες τις πρόχειρες σημειώσεις υπάρχει το smartphone, ποιος ο λόγος για ακόμα κάτι που πιάνει χώρο; Έχουμε φτάσει στο σημείο που ακόμα κι οι browsers στα PC, μας επιτρέπουν να κρατάμε σημειώσεις –ιδανικά με τη χρήση γραφίδας- σαν να μην τρέχει τίποτα.
Καλά όλα τα παραπάνω, όμως υπάρχουν κι εκείνοι που παρά τα όσα επιτάσσει η Τεχνολογία επιμένουν… παραδοσιακά. Με μια πρώτη σκέψη, κάποιος θα μπορούσε πολύ απλά να τους χαρακτηρίσει οπισθοδρομικούς και να κλείσει εκεί το θέμα. Ε, ακόμα και γι’ αυτές τις περιπτώσεις, η Τεχνολογία έχει τη λύση και αντί να αποκλείει από τον «κόσμο» της όποιον δεν πείθει ελαφρά τη καρδία, κάνει το παν για να τον φέρει σε αυτό. Στην περίπτωση του χαρτιού, ας πούμε, δεν θα σταθώ στην τεχνολογία e-ink που χρησιμοποιούν συσκευές όπως τα Kindle του Amazon και τα πάσης φύσεως readers, αλλά θα αναφερθώ και στο Smart Notebook της Moleskine, εταιρείας με μακρά παράδοση στον χώρο. Η Moleskine λοιπόν, λάνσαρε ένα «έξυπνο» σημειωματάριο. Γιατί έξυπνο; Διότι πλαισιώνεται από app για το smartphone σας το οποίο εκμεταλλευόμενο το Adobe Creative SDK θα ψηφιοποιήσει κάθε του σελίδα. Εσείς θα γράφετε σαν να μην τρέχει τίποτα και με ένα «σκανάρισμα» θα τα δείτε στην οθόνη της όποιας συσκευής σας. Προσθέστε και τις cloud υπηρεσίες της Adobe στην εξίσωση και έχετε αυτόματα ένα πακέτο ικανό να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην… παράδοση και την εξέλιξη.
Από τη στιγμή που οι οθόνες αφής έγιναν αυτό που λέμε “commodity”, ολοένα και περισσότερος κόσμος εμπιστεύεται την Τεχνολογία στην καθημερινή του ζωή: εφ’ όσον είναι σε θέση να εισάγει ευκολότερα τις πληροφορίες που θέλει στην ηλεκτρονική του συσκευή (ένα άγγιγμα είναι σαφώς προτιμότερο του πατήματος πλήκτρων επί πλήκτρων), είναι επόμενο πως θα αρχίσει να την εμπιστεύεται και περισσότερο με τον καιρό. Όσο μάλιστα οι οθόνες αφής αποκτούν μεγαλύτερη ευαισθησία, τότε η διείσδυσή τους μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ. Οι γραφίδες σίγουρα έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην απομίμηση της αίσθησης του γραψίματος, ωστόσο δεν είναι πάντα η ενδεδειγμένη λύση. Λύσεις σαν κι αυτή της Moleskine δείχνουν πως συνήθειες εκατοντάδων ετών δεν είναι ανάγκη να εκλείψουν απλά και μόνο επειδή η Τεχνολογία έχει μπει στις ζωές μας. Άλλωστε η τελευταία έχει αποδείξει και με τα smartwatches ότι είναι σε θέση να δίνει και πάλι πνοή σε κατηγορίες σχεδόν «νεκρές».
Το έκανε και τότε, το κάνει και τώρα.