Categories: WELLNESS

Έχετε διαταραχές ύπνου; Απαντήστε σε αυτές τις ερωτήσεις για να μάθετε όλη την αλήθεια

Σηκώστε το χέρι σας αν το πρωινό τελετουργικό σας φαίνεται γνωστό: Σηκώνεστε το πρωί με δυσκολία, πηγαίνετε στο μπάνιο βουρτσίζετε τα δόντια σας και χτενίζετε τα μαλλιά με αργές κινήσεις ενώ κοιτάτε με ένα απλανές βλέμμα τον καθρέφτη. Αν κάθε μέρα αντιμετωπίζετε το πρωινό ξύπνημα σαν αγγαρεία, τότε μπορεί ένα πραγματικό πρόβλημα να κρύβεται από πίσω.

Σύμφωνα με μελέτες περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από διαταραχές του ύπνου με το γυναικείο φύλο να είναι πιο επιρρεπές. Οι επιπτώσεις αυτής τη διαταραχής είναι αρκετά σοβαρές, διότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί αν οδηγήσει σε ημερήσια κόπωση, να μειώσει την ικανότητα συγκέντρωσης, να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων καθώς και να σας κάνει μη αποδοτικούς στην εργασία. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ του μη ποιοτικού ύπνου και του αυξημένου κίνδυνου κατάθλιψης, άγχους, αύξησης βάρους, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου. Πώς όμως να εντοπίσετε εάν έχετε διαταραχή ύπνου;

Νιώθετε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Αν κάθε βράδυ κοιμάστε 7 ώρες και το πρωί συνεχίζετε να μην μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά, τότε ίσως αποτελεί ένα σύμπτωμα διαταραχής ύπνου. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αυξήσετε κατά 30 λεπτά τον ύπνο σας για μια εβδομάδα και να αν συνεχίσετε να είστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε επισκεφτείτε έναν γιατρό για να συζητήσετε το πρόβλημα σας.

Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε τα βράδια;

Θα υπάρξουν φορές που το άγχος θα σας κρατήσει αρκετές ώρες ξύπνιους τα βράδια και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Εξάλλου δεν είστε ρομπότ να κοιμάστε κάθε βράδυ κατευθείαν, σα να πέφτετε σε λήθαργο. Όμως αν υπάρχει μια καθημερινή μάχη με την αϋπνία,  ίσως κρύβεται κάτι άλλο από πίσω. Το 10% του πληθυσμού πάσχει από χρόνια αϋπνία με αποτέλεσμα να ξυπνάει αρκετές φορές μέσα στη νύχτα ή να μην μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια.  Οι αϋπνίες μπορεί να αντιμετωπιστούν με διάφορους τρόπους, όπως είναι ο διαλογισμός, διάφορα βότανα, βελονισμός μέχρι και η συνταγογράφιση φαρμάκων. Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο Jenny.gr

Jenny.gr

Share
Published by
Jenny.gr
Tags: ύπνος