Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaLIFE

5 tips για να είναι «χαρούμενος» ο φίκος σας

Πότε πρέπει να τον ποτίζετε; Πόσο φως πρέπει να έχει το δωμάτιο που βρίσκεται; Κάθε πότε πρέπει να του αλλάζετε γλάστρα; Η Popaganda σας έχει τις απαντήσεις για να είναι πάντα υγιές το αγαπημένο σας φυτό.
Φωτογραφία: PEXELS
φίκος

Ο φίκος (ficus elastica) μπορεί να είναι γηγενές φυτό της Νοτιοανατολικής Ασίας, αγαπιέται όμως σε όλο τον κόσμο, ειδικά από όσους έχουν επιλέξει να διακοσμήσουν το σπίτι τους με φυτά και λουλούδια. Το εντυπωσιακό αυτό φυτό με τα μεγάλα πράσινα φύλλα είναι ιδανικό για μέσα στο σπίτι, ενώ αν το προσέχετε όπως του αξίζει μπορεί να φτάσει και τα δύο μέτρα σε ύψος. Για να μπορέσει όμως να εγκλιματιστεί μέσα σε ένα σπίτι, καλό θα ήταν να αγοράσετε τον φίκο σας, όσο ακόμα είναι μικρός και να τον φροντίζετε κατάλληλα. 

Παρακάτω ακολουθούν 5 tips για να είναι «χαρούμενος» και υγιής ο φίκος σας

  • Πότισμα

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον φίκο σας, είναι να σιγουρευτείτε πως δεν έχει συσσωρευτεί πολύ νερό στον πάτο της γλάστρας, γιατί κάτι τέτοιο θα κάνει τις ρίζες του να σαπίσουν. Καλό είναι να τον ποτίζετε όταν το έχει πραγματικά ανάγκη. Έτσι, μπορείτε κάθε τόσο να ελέγχετε αν το χώμα στην γλάστρα είναι νωπό ή αν έχει στεγνώσει εντελώς. Ανάλογα την εποχή μπορεί να χρειαστεί να τον ποτίζετε κάθε 3 μέρες, αλλά και κάθε 10 μέρες. Το ίδιο το φυτό θα σας πει πότε χρειάζεται πότισμα. Ένα γενικός κανόνας πάντως είναι πως το χώμα πρέπει να είναι εντελώς στεγνό. 

  • Φως

Ο φίκος θέλει μπόλικο φως, χωρίς όμως να τον χτυπά απευθείας ο ήλιος. Μπορείτε να τον τοποθετήσετε κοντά σε ένα παράθυρο με λεπτές κουρτίνες, οι οποίες θα φιλτράρουν τις ακτίνες του ήλιου.

  • Λίπασμα

Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (όταν δηλαδή «είναι στην ανάπτυξη»), αυτό το εύκολο στη φροντίδα του φυτό, επωφελείται από λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε φώσφορο για την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των ριζών του.

  • Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο φίκος σας
  1. Φύλλα που καμπυλώνουν προς τα μέσα: Αυτό ίσως οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα.
  2. Καφέ φύλλα: Ο φίκος σας μπορεί να «κρυώνει» και ίσως χρειαστεί να τον μεταφέρετε σε ένα θερμότερο σημείο του σπιτιού.
  3. Φύλλα που πέφτουν: Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας της ανεπάρκειας φωτός, των ψυχρών ρευμάτων, ακόμη και παρασίτων όπως οι αλευρώδεις κοριοί και τα ακάρεα αράχνης.
  4. Χυμοί: Ο γαλακτώδης χυμός του φίκου περιέχει μια ένωση που ονομάζεται καουτσούκ, η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις. Μπορεί επίσης να είναι δηλητηριώδεις για ανθρώπους και ζώα. Αν δείτε ότι «τρέχουν χυμοί» από τον φίκο σας φροντίστε να τον κρατάτε μακριά από μικρά παιδιά και κατοικίδια.
  5. Σκόνη: Καλό είναι να καθαρίζετε τα φύλλα του φίκου σας με ένα βρεγμένο πανί. 
  • Επαναφύτευση

Στους φίκους δεν αρέσει να μένουν οι ρίζες τους πολύ καιρό στην ίδια γλάστρα, έτσι θα χρειαστεί κάποια στιγμή να την αλλάξετε. Όταν αγοράζετε έναν φίκο, αυτός συνήθως βρίσκεται σε γλάστρα θερμοκηπίου. Είναι σημαντικό λοιπόν, εντός 2 εβδομάδων από την απόκτηση του φυτού, να το μεταφέρετε ξανά σε γλάστρα μεγαλύτερη σε διάμετρο για να δώσετε χώρο στις ρίζες να αναπτυχθούν. Καθώς το φυτό μεγαλώνει, επαναφυτέψτε το όταν το ύψος του είναι περίπου 2-3 ​​φορές το ύψος της γλάστρας.

Με πληροφορίες από Good Housekeeping

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.