Ευρέως γνωστή και ως “ο ύπνος της επίγνωσης” (ετυμολογικά γιόγκα Nidra σημαίνει συνειδητός ύπνος) η γιόγκα nidra δεν έχει καμία σχέση με τον υπνωτισμό, αλλά ούτε και με τα ευρέως γνωστά είδη της γιόγκα (ashtanga vinyasa, anusara, bikram, jivamukti κλπ), αντίθετα συγγενεύει με μία πανάρχαια πρακτική, κερδίζοντας συνεχώς όλο και περισσότερους οπαδούς στο δυτικό κόσμο. Στοχεύει όχι απλά στη χαλάρωση του σώματός μας, αλλά κυρίως στην επίτευξη μιας βαθύτερης διαλογιστικής κατάστασης, πλήρους επίγνωσης. Με απλά λόγια, ο ασκούμενος βρίσκεται σε βαθιά χαλάρωση, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει αυξημένη αντιληπτική ικανότητα. Βρίσκει τις ρίζες της σε μια ταντρική τεχνική διαλογισμού, τη Nyasa, η οποία τροποποιήθηκε από τον Ινδό δάσκαλο της γιόγκα, Swami Satyananda Saraswati, το 1962. Ο τελευταίος, ως απάντηση στην ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για μια απλή και αποτελεσματική τεχνική χαλάρωσης, έτσι ώστε να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα στρεσογόνα ερεθίσματα της καθημερινότητας, μας παρέδωσε τη συγκεκριμένη πρακτική. Ένα μάθημα γιόγκα nidra διαρκεί από 20 περίπου λεπτά, έως και μία ώρα. O μαθητής ξαπλώνει σε μια άνετη θέση, συχνά στη shavasana, την ύπτια θέση, και τα φώτα του δωματίου είναι χαμηλωμένα, ενίοτε και κλειστά. Πρωταρχικό μέλημα του συμμετέχοντα είναι να χαλαρώσει απόλυτα, αποφεύγοντας όμως το βαθύ ύπνο. Οι αρχάριοι είθισται να βυθίζονται στην αγκαλιά του Μορφέα, οι πιο έμπειροι μαθητές όμως καταφέρνουν να μεταβάλλουν ενεργητικά και συνειδητά ψυχοφυσιολογικές λειτουργίες, επιτυγχάνοντας σταδιακά καλύτερο αυτοέλεγχο.
Αναλυτικά, το μάθημα περιλαμβάνει το στάδιο της προετοιμασίας, όπου ο ασκούμενος αφού κλείσει τα μάτια του, προετοιμάζεται από το δάσκαλο για την απόλυτη απομόνωση από το εξωτερικό περιβάλλον, το στάδιο του προγραμματισμού του θετικού αποτελέσματος, κατά τη διάρκεια του οποίου επιλέγεται από το μαθητή συνειδητά ο στόχος που μελλοντικά επιθυμεί, έπεται το στάδιο της καθοδηγούμενης σωματικής επίγνωσης με αποτέλεσμα τη φυσική χαλάρωση, το στάδιο της επίγνωσης της αναπνοής και το στάδιο με τα ζεύγη των αντίθετων συναισθημάτων. Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται το στάδιο sankalpa, (του στόχου) και η πρακτική τερματίζει με την ήπια επαναφορά του ασκούμενου. Η μέθοδος τροποποιείται σε κάποια στάδια, ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών αλλά και το σκοπό για τον οποίο εφαρμόζεται, ενώ η αμεσότητα των αποτελεσμάτων, σωματικών και ψυχολογικών, διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό. Η γιόγκα nidra αποδεικνύεται πως συμβάλλει στη διαχείριση του στρες, στη βελτίωση της μνήμης, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων, ξυπνά τη δημιουργικότητα, ενώ συμμετέχει κατά πολύ σε νέες μεθόδους αντιμετώπισης ψυχολογικών διαταραχών και ψυχοσωματικών ασθενειών. Σε μια καθημερινότητα γεμάτη αρνητικά ερεθίσματα, έστω και αν η συγκεκριμένη πρακτική της καθοδηγούμενης χαλάρωσης, ή πιο απλά της παρατήρησης του σώματός μας, του χώρου ή του χρόνου μετριάσει την ένταση της ημέρας θα χρήζει αναλυτικότερης παρατήρησης καθώς προβλέπεται να συμβάλλει ιδιαίτερα σε σημαντικούς τομείς της κοινωνικής μας ζωής και όχι μόνο.
*Η Κατερίνα Γεωργοπούλου είναι πιστοποιημένη δασκάλα του Nysy Studios και διδάσκει Hatha και Bhakti Flow Υoga, σε έγκυες (Prenatal Yoga) αλλά και σε παιδιά (Rainbow Kids Yoga).
*Ο εκπαιδευτής που ειδικεύεται στην Nidra Yoga είναι ο Δημήτρης Κολυβάς (aka Sannyasi Vedamurti) και διδάσκει σε διάφορους χώρους στην Αθήνα. Το site του είναι το www.sitaram.gr