Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΠΟΛΗ

Εσείς ποιο φαγητό θα μαγειρεύατε για να γνωρίσετε σε έναν τουρίστα την Αθήνα;

Το VizEat είναι μια πλατφόρμα social dining που βοηθά τους ταξιδιώτες να γνωρίσουν μια πόλη μέσω του φαγητού αλλά και να γίνουν οικοδεσπότες κερδίζοντας χρήματα και νέες φιλίες.

Πόσες φορές στα ταξίδια σας, ψάχνοντας που θα γευτείτε τις καλύτερες τοπικές λιχουδιές, σας έχει βοηθήσει η συμβουλή ενός ντόπιου που γνωρίζει το μέρος και τα γευστικά μυστικά του καλύτερα από κάθε ταξιδιωτικό οδηγό; Μια διαδικτυακή πλατφόρμα όχι μόνο σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε νέους φίλους που έχουν πάθος με το φαγητό αλλά σας προσκαλεί να γίνετε οι ίδιοι οικοδεσπότες που θα ξεναγήσετε επισκέπτες στην πόλης σας μαγειρεύοντας.

Το 2014 στη Γαλλία γεννήθηκε η ιδέα για μια πλατφόρμα social dining. Οι ιδρυτές της Jean-Michel Petit και Camille Rumani είχαν ταξιδέψει στο Περού και την Κίνα και καθώς ένιωσαν σαν ντόπιοι τρώγοντας με κατοίκους των περιοχών που επισκέφθηκαν αποφάσισαν να βγάλουν στον αέρα το VizEat. Ενώνοντας τους επισκέπτες σε έναν προορισμό με ντόπιους οικοδεσπότες που παρέχουν εμπειρίες διατροφής η πλατφόρμα που μετρά τρία χρόνια παρουσίας κατάφερε να να εξαπλωθεί σε περισσότερες από 110 χώρες ανά τον κόσμο, μετρώντας περισσότερους από 110.000 χρήστες. Μάλιστα, η Apple την κατέταξε στην τριάδα των κορυφαίων apps για το 2016 ενώ ο CEO της  Tim Cook επισκέφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο το Παρίσι προκειμένου να ζήσει την εμπειρία VizEat μέσω ενός γεύματος στη χώρα που γεννήθηκε.


Mε τη βοήθεια της πλατφόρμας, ένας χρήστης/ επισκέπτης και ένας οικοδεσπότης μπορούν να μοιραστούν γευστικές εμπειρίες όπως μαθήματα μαγειρικής, γεύματα στο σπίτι, πικ νικ, γαστρονομικές περιηγήσεις σε κεντρικές αγορές και καταστήματα που συνδυάζονται με μάθημα μαγειρικής ή γευσιγνωσία κρασιού. Επίσης, οι οικοδεσπότες της VizEat αναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προετοιμασία μενού για ειδικές διατροφικές προτιμήσεις.

Οικοδεσπότης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε είναι άνω των 25 ετών χωρίς να έχει απαραίτητα κάποιου είδους επαγγελματική εμπειρία στον τομέα του φαγητού. Η εγγραφή στην πλατφόρμα είναι εύκολη, απαιτεί φωτογραφίες και πλήρης περιγραφή της εμπειρίας που θα προσφέρει στους επισκέπτες που θα τον επιλέξουν. 


Πριν από περίπου πέντε μήνες η πλατφόρμα του Vizeat απέκτησε το παράρτημα της Αθήνας. Ο ​Δημήτρης Σ. (46 ετών) ζει σε ένα σπίτι στο Μοναστηράκι με θέα την Ακρόπολη. Αν και η δουλειά του δεν έχει καμία σχέση με τη μαγειρική, η τοποθεσία του σπιτιού του σε συνδυασμό με την αγάπη για την μαγειρική, τα γεύματα που διοργάνωνε με αγαπημένους του φίλους από την Ελλάδα κι από το εξωτερικό βοήθησαν στο να γίνει οικοδεσπότης. «Σε ένα από τα υπέροχα αυτά τραπέζια ένας πολύ καλός φίλος ανέφερε το Vizeat, μετά όλα πήραν το δρόμο τους. Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα που σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζεις ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο και να μοιραστείς μαζί τους εκείνο που αγαπάς και αγαπούν, το φαγητό κι όλη τη φιλοσοφία γύρω απ’αυτό, με τελικό αποτέλεσμα μια πραγματική ανθρώπινη επικοινωνία».

Περιγράφει τη μέχρι τώρα εμπειρία του ως «εξαιρετική» αφού είναι μια ευκαιρία να ανοίξει το σπίτι του σε επισκέπτες πολυταξιδεμένους, έτοιμους να γνωρίζουν κάτι καινούριο.«Μου αρέσει να ταξιδεύω τους καλεσμένους μου γευστικά πέρα από τα τουριστικά πρότυπα σχετικά με το τι είναι ελληνικό φαγητό, να τους προσφέρω γεύσεις που κουβαλούν δικές μου μνήμες, συνταγές που δοκίμασα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας κι ενθουσιάστηκα, δηλαδή πραγματικό ελληνικό φαγητό».  

O επισκέπτη της πλατφόρμας επιλέγει την πόλη στην οποία θα ταξιδέψει, το budget, αριθμό ατόμων και ημερομηνία. Στη συνέχεια φιλτράρει τους οικοδεσπότες που είναι διαθέσιμοι και επικοινωνεί με εκείνον που προσφέρει την πιο ενδιαφέρουσα για τα κριτήριά του εμπειρία. Με αυτά τα απλά βήματα ολοκληρώνει την κράτηση που του εξασφαλίζει ότι θα «γευτεί» το ταξίδι του. Αν έχετε χρησιμοποιήσει πλατφόρμες ενοικίασης σπιτιών σε κάποιο ταξίδι σας σκεφτείτε πως το VizEat λειτουργεί σε ένα τέτοιου είδους μοντέλο, γι’ αυτό και το αποκαλούν το “Airbnb του φαγητού”. 


Η Bάλια Μ. (41 ετών) εργάζεται στον χρηματοοικονομικό κλάδο όμως η μαγειρική είναι η μεγάλη της αγάπη και έτσι τα τελευταία χρόνια διατηρεί ένα food blog. Από τη στιγμή που το VizEat είναι μια πλατφόρμα- χαρακτηριστικό παράδειγμα οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy), η Βάλια Μ. δημιούργησε το δικό της προφίλ προκειμένου να αξιοποιήσει το χόμπι της κερδίζοντας χρήματα.

«Μετά από κάποια γεύματα, τα χρήματα είναι το λιγότερο που κερδίζεις αφού με αυτόν τον τρόπο γνωρίζεις κόσμο από διάφορες χώρες και συζητάς μαζί τους όχι μόνο για το φαγητό αλλά και για τον τρόπο ζωής στις χώρες τους».  Οι επισκέπτες της γεύονται ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα, ενίοτε λίγο «πειραγμένη». «Οι άνθρωποι που αναζητούν αυτού του είδους τις εμπειρίες είναι ανοιχτοί, ενδιαφέροντες και πολυταξιδεμένοι, όποτε η ώρα περνάει πολύ ευχάριστα και πραγματικά έχεις πολλά πράγματα να συζητήσεις μαζί τους».  

Η Εύα Αναγνωστάκη διαδίδει το όραμα του VizEat στην πόλη της Αθήνας ως ambassador και πιστεύει πως η πλατφόρμα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου να αναδειχθεί το φαγητό σαν μέσο κοινωνικοποίησης. «Γύρω από ένα τραπέζι, άνθρωποι που δε γνωρίζονται συναντιούνται, συζητούν, μοιράζονται την κουλτούρα τους με αφορμή την πρωταρχική ανθρώπινη ανάγκη για τροφή. Είμαι ενθουσιασμένη που αποτελώ μέρος αυτής της πρωτοβουλίας και πιστεύω πως η Αθήνα είναι το τέλειο έδαφος προκειμένου να ανθίσει. Η πόλη έχει τέλειο φαγητό, εξωστρεφείς ανθρώπους, έχει τόσες πολλές αντιθέσεις που συνυπάρχουν αρμονικά ακόμα και στην μοντέρνα ελληνική γευστική κουλτούρα». 

Για την Μαρίνα Τ.  (35 ετών) η συμμετοχή της στην πλατφόρμα έμοιαζε με φυσική εξέλιξη αφού πριν ακόμα φτάσει το VizEat στην πόλη της Αθήνας εκείνη αναλάμβανε γαστρονομικές περιηγήσεις για ταξιδιώτες. «Πάντα ερχόμουν σε επαφή με κόσμο στην Αθήνα και το εξωτερικό, με φιλοξενούσαν και τους φιλοξενούσα. Μόλις έμαθα για το VizEat σκέφτηκα ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να υποδέχομαι ταξιδιώτες στην Αθήνα έχοντας ένα επιπλέον εισόδημα. Βλέπω ότι ο κόσμος το ευχαριστιέται και κυρίως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι, όχι τόσο το φαγητό, όσο το να έρθει σε επαφή με τους ντόπιους στη χώρα που επισκέπτεται. Μ’αρέσει να τους δείχνω ότι στην Ελλάδα μαζευόμαστε γύρω από ένα τραπέζι και απολαμβάνουμε το φαγητό συλλογικά, όχι ο καθένας μόνος του».

Η Athens VizEat ambassador, Εύα Αναγνωστάκη, προσκαλεί εκείνους που μοιράζονται την νοοτροπία σύμφωνα με την οποία «αν πραγματικά θέλεις να κάνεις έναν φίλο, πήγαινε στο σπίτι κάποιου και φάε μαζί του» να δημιουργήσουν το δικό τους προφίλ στην πλατφόρμα. Όπως εξηγεί «πλέον οι Έλληνες που είναι πραγματικά παθιασμένοι με το φαγητό θα έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν αυτό τους το πάθος με επισκέπτες από όλο τον κόσμο αποκτώντας παράλληλα ένα επιπλέον εισόδημα». 

Γνωρίστε την πλατφόρμα του VizEat κάνοντας κλικ εδώ.
POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.