Στην οδό Βουλής υπάρχει το μοναδικό μαγαζί αναπαλαιωμένων επίπλων με την τεχνική της Annie Sloan. Η ιδιοκτήτριά του Έλσα Κοππάση  παραδίδει μαθήματα αυτής της τεχνικής, βρίσκει την δημιουργία εκεί που κάποιοι βλέπουν σκουπίδια και μαζί με τους Atenistas αλλάζει το αστικό τοπίο της Αθήνας. Στο Wood-picker ο χώρος είναι γεμάτος με καδράκια, χρώματα, πινέλα, καρέκλες και έπιπλα που έχει επιμεληθεί η ίδια. 

e2
e5

«Όταν περπατάω κοιτάζω γύρω μου και πίστεψέ με οι Αθηναίοι πετάνε στα σκουπίδια θησαυρούς. Εγώ λατρεύω τα πράγματα που έχουν πάνω τους το στίγμα του ανθρώπινου χεριού. Πράγματα που έχουν την φαντασία την ιστορία και το μεράκι κάποιου. Δεν με νοιάζει αν είναι λίγο σπασμένο ή φαγωμένο το ξύλο. Με το που βλέπω κάτι αρχίζω να το φαντάζομαι μεταμορφωμένο». Η άλλη ιδιότητα της Έλσας είναι η ψυχοθεραπεία. Δουλεύει χρόνια ως ψυχολόγος και μου εξηγεί πως υπάρχει κάτι που συνδέει αυτές τις δύο ιδιότητες. «Το υπόστρωμα της ψυχοθεραπείας είναι να δημιουργήσεις γιατί η δημιουργία από μόνη της είναι ψυχοθεραπευτική και απελευθερωτική άρα σίγουρα υπάρχουν κοινά στην επιλογή μου να κάνω αυτά τα δύο επαγγέλματα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπερδεύω αυτά τα δύο πράγματα. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ για να κάνουν ένα σεμινάριο και να μάθουν μια τεχνική τόσο ενδιαφέρουσα δεν καταλήγει ποτέ σε ομαδική ψυχοθεραπεία και σε αυτό είμαι πολύ αυστηρή γιατί ο βασικός κανόνας της ψυχοθεραπείας είναι ότι γίνεται εντός πλαισίου». 

e4
e9
e11

Πώς όμως προέκυψε η ενασχόλησή της με τα παλιά έπιπλα είναι μια ιστορία που ξεκίνησε πριν χρόνια και εξελίχθηκε σχεδόν μοιραία. «Πάντα μου άρεσε να φτιάχνω πράγματα. Φαντάσου ότι τα παιδιά μου φώναζαν γιατί είχα γεμίσει κάποια στιγμή το σπίτι με έπιπλα. Όταν έφυγαν για σπουδές στο Λονδίνο πήγα ένα ταξίδι για να τα δω και εκεί έγινα ξανά μαθήτρια. Διδάχτηκα την τεχνική της Annie Sloan και με κέρδισε κατευθείαν. Τώρα, τι είναι αυτή τεχνική και ποιά είναι αυτή η γυναίκα. Η Annie Sloan είναι μια εκπληκτική γυναίκα, η οποία δημιούργησε αυτό το χρώμα. Το έφτιαξε. Η χρωματική παλέτα αποτελείται από 33 χρώματα. Είναι χρώματα και αποχρώσεις που έχει αντιγράψει από μουσεία και χρησιμοποιήθηκαν πάρα πολύ τον 18ο και τον 19ο αιώνα.

e10
e3

Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι μπορεί κάποιος να τα αναμείξει μεταξύ τους χωρίς να χαλάσει η αρχική τους σύσταση, δημιουργώντας άπειρες αποχρώσεις. Μπορείς να βάψεις από έναν τοίχο μέχρι ένα ξύλινο έπιπλο και είναι πλήρως οικολογικό. Στην Αγγλία που είναι μια πολύ δύσκολη χώρα όσον αφορά τις άδειές της, έχει εγκριθεί ακόμα και για παιδικά δωμάτια ή κούνιες. Αφού λοιπόν εκπαιδεύτηκα στα κεντρικά σκέφτηκα γιατί να μην φέρω αυτό το χρώμα στην Ελλάδα; Και κάπως έτσι έγινε η αρχή. Η ίδια η  Annie Sloan αυτό που ήθελε ήταν να δημιουργήσει μια κοινότητα ανθρώπων που θα επικοινωνούν μεταξύ τους, που θα ανταλλάζουν απόψεις, θα επικοινωνούν. Ήθελε επίσης το χρώμα της να το προμηθεύεται κανείς από μικρά μαγαζιά σε όλο τον κόσμο που θα είναι σαν μικρές γκαλερί. Να μπορεί κάποιος να διδαχθεί την τεχνική βαψίματος και να δει το αποτέλεσμα του χρώματος εκεί μπροστά του, πάνω σε έπιπλα και αντικείμενα και το πέτυχε.

e7

Εγώ γυρίζοντας πίσω βρήκα αυτό το μαγαζί στην οδό Βουλής και αρχικά σκέφτηκα να βάλω μέσα τα έπιπλα που είχα γεμίσει το σπίτι. Σαν αποθήκη. Το νοίκιασα 15Αύγουστο, που η Αθήνα ήταν άδεια αλλά ο ιδιοκτήτης του έτυχε να είναι εδώ. Δεν άργησα να το μετατρέψω σε εργαστήριο»! Παράλληλα με όλα αυτά η Έλσα που δεν ησυχάζει ποτέ μου εξηγεί πως ο χρόνος είναι πολύτιμος γι’ αυτήν και πως η δημιουργία και η συμμετοχή στα κοινά είναι απαραίτητα για να αισθάνεται ζωντανή και χρήσιμη. «Στους Atenistas είμαι σχεδόν από την αρχή. Είμαι υπεύθυνη της ομάδας green και κάνουμε παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον».  

e12

Στο Wood-picker μπορεί κανείς να προμηθευτεί το χρώμα αλλά και να κάνει σεμινάριο για την εφαρμογή του. Επίσης μπορεί να αγοράσει πράγματα αναπαλαιωμένα που φτιάχνει η ίδια χρησιμοποιώντας πάντα την τεχνική της Annie Sloan. Την Παρασκευή 21/11 μετά τις 19:00 μπορείτε να περάσετε από την οδό Βουλής για ένα ποτήρι κρασί και δημιουργία χριστουγεννιάτικων στολιδιών.   

e1
e8
e6

http://www.wood-picker.com/
Βουλής 41, Αθήνα.