Categories: ΠΟΛΗ

Μεταξουργείο-Κεραμεικός-Βοτανικός. Τώρα!

Ακόμη και για τους βέρους Αθηναίους, ή τους καλά ενημερωμένους Αθηναιογράφους τελευταίας κοπής, η σπαζοκεφαλιά παραμένει συνήθως άλυτη: πού τελειώνει το Μεταξουργείο και πού ξεκινά ο Κεραμεικός (για το Βοτανικό δεχόμαστε ότι ξεκινά ακριβώς κάτω από τις γραμμές της Κωνσταντινουπόλεως και καθαρίζουμε); Συχνά απάντηση δεν μπορούν να δώσουν ούτε καν οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της περιοχής, ενώ σίγουρα η ονομασία του σταθμού μετρό «Κεραμεικός» σε έδαφος Γκαζιού, έμπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Οι παρέες, λοιπόν, συχνά μπερδεύονται, μιας κι ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η οδός Θερμοπυλών είναι το κοινά αποδεκτό σύνορο μεταξύ των δύο γειτονιών. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει κανέναν μα κανέναν να επιστρέφουν εκεί για να περνάνε τις μέρες και, κυρίως, τις νύχτες τους εκεί. Σε μια αθηναϊκή φέτα που, σε πείσμα gentrification ή της φθοράς που υφίστανται οι «πιάτσες» εξακολουθεί να διατηρεί ιδιαίτερο χρώμα και να έχει σαφή ταυτότητα μακριά από τη σαλάτα του «όλοι-όλα-παντού».

Με νέας κοπής καφενεία, εστιατόρια που πειραματίζονται με την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, γλυκοπωλεία που γεμίζουν με αρώματα ολόκληρα τετράγωνα, σχολές με πανιά κρεμασμένα στο ταβάνι και χούλα χουπ στο πάτωμα, τοίχους στούντιο ποτισμένους με το απόσταγμα rock ‘n’ roll ηχογραφήσεων αλλά και αφτεράδικα που νοσταλγούν τις δόξες του Κώστα Μπίγαλη, οι δρόμοι σε αυτή την πλευρά της πόλης σφύζουν από κίνηση.


Κι ενώ μεγάλες παρέες φοιτητών αναζητούν από το ένα μαγαζί στο άλλο το τραπέζι που θα τους χωρέσει, οι μεγαλύτεροι κάνουν κρατήσεις εκεί όπου έχουν μάθει τον κατάλογο καλύτερα από τον ίδιο τον μάγειρα. Την ώρα που ένα ζευγάρι ψάχνει μεθυσμένο τον πιο κοντινό σταθμό μετρό, μια γηραιή κάτοικος βγαίνει για έναν σύντομο κυριακάτικο περίπατο.  Μια βόλτα κάτω από τα μπαλκόνια νεοκλασικών στους δρόμους του Κεραμεικού, ένα πέρασμα με τη συγκοινωνία από τις οδούς απόδρασης από το Μεταξουργείο προς την πολύβουη Πειραιώς και μερικά λεπτά αποπροσανατολισμού στον ελάχιστα φωτισμένο Βοτανικό αποδεικνύουν πως η πόλη έχει σφυγμό κι εκτός του εμπορικού τριγώνου της. Μάλλον δυνατότερο. 

Γιατί λοιπόν επιστρέφουμε συνέχώς σε Μεταξουργείο-Κεραμεικό-Βοτανικό (αν φύγαμε τελικά ποτέ);


Για μιλφέιγ με ψητά λαχανικά κάτω από τα φώτα της θρυλικής ντίσκο Barbarella

Στον πολυσύχναστο πλέον δρόμο του Κεραμεικού, ο νέος και τρίτος στην σειρά Εξωστρεφής συγγενεύει με τον γνωστό ως “downstairs” της Θεμιστοκλέους καθώς και με την καλοκαιρινή του εκδοχή στον λόφο. Στον χώρο του νέου καταστήματος η λογική παραμένει ίδια: ξύλινα τραπέζια, καλό φαγητό και χαλί ζωντανής ελληνικής μουσικής σε ένα κλίμα. Ευνοεί λοιπόν την συνάντηση μιας μεγάλης παρέας που θέλει να βάλει μεζέδες στη μέση και να μοιραστεί σε χαμηλά ποτήρια χύμα αλκοόλ. Ο Εξωστρεφής του Κεραμεικού ανοίγει από νωρίς το πρωί σερβίροντας καφέ μαζί με ένα εναλλακτικό πρωινό που περιλαμβάνει ομελέτες με σύγκλινο ή παστουρμά, μιλφέιγ με ψητά λαχανικών, χορταστικές σαλάτες και γλυκές γεύσεις όπως τσίζκεικ και μπανόφι. Ανάμεσα στα ρετρό κάδρα της διακόσμησης υπάρχουν ακόμη βιομηχανικά στοιχεία από την πρότερη χρήση του ενώ ανάβουν ακόμη τα φώτα από την ντισκομπάλα που επέζησε από τις βάτες και την κουπ λασπωτήρα των θαμώνων της θρυλικής ντίσκο Barbarella στην Λεωφόρο Συγγρού. Περισσότερα εδώ.

Εξωστρεφής στον Κεραμεικό, Πλαταιών 36, Κεραμεικός. Τηλ: 210341 1615


Για τσικουδιά από το Καστέλι Χανίων στα τραπέζια εκείνης που δεν έχει βρει το σωστό αγόρι

Λέγεται πως αποτελεί το νέο στέκι της περιοχής για 30+ καλλιτέχνες και φιλότεχνους. Εκεί όπου μερικές Πέμπτες θα ακούσετε ζωντανά ρυθμούς jazz swing και καλής ποπ στα τραπέζια σερβίρονται πιάτα με ελληνικές ρίζες και δημιουργικές πινελιές. Θα δοκιμάσετε εγχώρια τυριά και αλλαντικά, φάβα, καβουρμά από τη Δράμα και ντάκο, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με πιπεριά Φλωρίνης, ζουμερό μπιφτέκι με φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά και αρωματισμένο βούτυρο, εξαιρετικά μοσχαρίσια μάγουλα αργοψημένα στο ζωμό τους. Στο μαγαζί με το πρωτότυπο όνομα θα συνοδεύσετε τις γεύσεις που θα επιλέξετε με τσικουδιά από το Καστέλι Χανίων, ρακόμελα, τσίπουρα και ούζα, καλό χύμα κρασί και μπίρες. Περισσότερα εδώ

Η Σαμ Τα Έχει Με Λάθος Αγόρι, Λεωνίδου 80 & Σαλαμίνος, Κεραμεικός.Τηλ: 210 5222999


Για χειροποίητα μακαρόνια, μπουρέκι λαχματζούν ή απλά ένα ποτό στην μπάρα σε ένα στέκι που το darkwave από τα ηπειρώτικα μπορεί να απέχουν μόνο μερικά λεπτά της ώρας

Σε έναν πεζόδρομο του Βοτανικού που διατηρεί ακόμη την αίσθηση ανάπαυλας μιας παλιάς γειτονιάς, παρότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την νυχτερινή πιάτσα της περιοχής, μια φαρδιά ξύλινη μπάρα και μια σειρά από τραπέζια πίσω της προσφέρουν τον ιδανικό χώρο για εκείνους που θέλουν να αποφύγουν τα υπερτιμολογημένα ποτά και να απολαύσουν μια φθηνή μπύρα συνοδεία ενός γευστικού πιάτου. Η φιλόξενη Laika τονίζεται στην πρώτη της συλλαβή και βρίσκεται στον αριθμό 30 της οδού Πέλλης, ανοίγει καθημερινά φύλλο και βράζει μόνο σπιτικά μακαρόνια. Η Βερονίκη αποφάσισε να δημιουργήσει τον περασμένο Φλεβάρη έναν χώρο, ο οποίος θα έχει ό,τι εκείνη αναζητούσε για χρόνια αλλά δεν έβρισκε εύκολα στην πόλη: καλό, φθηνό ποτό και έναν μικρό κατάλογο φαγητού με χειροποίητες επιλογές, χωρίς όμως να χρειάζεται κάποιος να μεταφερθεί από ένα μεζεδοπωλείο σε ένα μπαρ για να τα έχει όλα. Περισσότερα εδώ

Laika, Πέλλης 30, Βοτανικός. Τηλ: 215 5013801



Για χορό εκεί που είμαστε προστατευμένοι από την αγριότητα της μέρας

Ένα από τα πιο γνωστά και εναλλακτικά after hours ορθάδικα βαφτίστηκε «Άσυλο» όταν ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μπαρ – ασφαλή χώρο που θα μας προστατεύει από «την αγριότητα της μέρας» αλλά και γιατί στην γλώσσα του Κολωνού χαρακτήριζαν έτσι στη γενιά του τους ιδιόρρυθμους τύπους. Αφού άφησε ιστορία μαζί με τον γειτονικό του «Άνθρωπο» στον δρόμο της Γιατράκου μεταφέρθηκε στην Αχιλλέως, ενώ μαζί με το όνομά του πήρε και την ταπετσαρία από κασέτες VHS, το πόμολο – σίδερο στην τουαλέτα και την σουρεάλ προτομή που φορά πανοπλία και γραβάτα. Θαμώνες και περαστικοί που επισκέπτονται το μπαρ καθημερινά εκτός Δευτέρας, φτάνουν στον χώρο του μετά τις 00:00 και χορεύουν μέχρι να ανατείλει για τα καλά ο ήλιος, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που το εγκαταλείπουν όταν το ρολόι τους δείξει 9:00. Περισσότερα εδώ.

Άσυλο, Αχιλλέως 38, Μεταξουργείο. Τηλ: 6934921680


Για θέα στην Ακρόπολη από μια μπάρα που δεν μας αφήνει να φύγουμε

Άλλη μια νέα πρόταση της αθηναϊκής νύχτας έχει τοποθετήσει τα ψηλά της σκαμπό σε ένα καλοδιατηρημένο νεοκλασικό της οδού Αγησιλάου προσφέροντας ποιοτικά κοκτέιλ, ετικέτες τζιν για απαιτητικούς και εκείνους που το προτιμούν μπλεγμένο με τόνικ και σε ψηλό ποτήρι. Το Belleville του Κεραμεικού έχει τις αναφορές του τόσο στην αποικιακή κουλτούρα των πόλεων από τη Λουιζιάνα μέχρι το Σικάγο που διατηρούν μέχρι σήμερα το γαλλικό τους τοπωνύμιο, όσο και στην κυριολεκτική σημασία του ονόματός του – αυτή της «όμορφης πόλη». Διαθέτει εναλλακτικό groove στα ηχεία, μια ξύλινη μπάρα που είναι ικανή να σε καθηλώσει στη θέση σου για ώρες ενώ όταν ανοίγει ο καιρός μπορεί κανείς να αγναντεύει από την ταράτσα του την στατική θέα της Ακρόπολης που ξεπροβάλλει μέσα από το άκρως αστικό σκηνικό. Περισσότερα εδώ

Belleville Concept Cafē-Bar, Αγησιλάου 88, Κεραμεικός. Τηλ: 210347 8538


Για πίτσα από τα χεράκια της μαμάς του Φάνη και καλλιτεχνικές δράσεις

Πρόκειται για έναν χώρο γεμάτο με DIY κατασκευές που έχει ενώσει πολλές παρέες και καλλιτεχνικές ομάδες. Από το πρωί σερβίρει καφέ, σπιτική μανταρινάδα και σνακ από τα χεράκια της μαμάς του Φάνη, μέχρι να έρθει το βράδυ, όταν δηλαδή προσφέρει ασιατικές γεύσεις -σε συνεργασία με το εστιατόριο του κοινωνικού συνεταιρισμού Αθηνά Ελπίς- κοκτέιλ και ελληνικές μπίρες από μικροζυθοποιίες. Οι μουσικές που προτιμούν οι άνθρωποι της πολυδραστικής ομάδας τέχνης Fabrica Athens κινούνται από τη jazz και τη soul μέχρι τη funk τη rock, όταν φυσικά δεν πραγματοποιείται κάποια παράσταση ή άλλες καλλιτεχνικές δράσεις πίσω από τις τζαμαρίες του πολυχώρου τους. Περισσότερα εδώ

Φάμπρικα, Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός. Τηλ: 210 3411651


Για cocktails στον χώρο ενός παλιού πλυσταριού που φιλοξένησε κάποτε τον Όθωνα

Το Manhattan Project κρύβεται στον πλακόστρωτο δρόμο της οδού Ακάδημου του Μεταξουργείου και αποτελεί ένα από αυτά τα μαγαζιά που σε προσελκύουν να γίνεις θαμώνας τους. Ο Γιώργος, ο Στάθης και ο Θανάσης μεγάλωσαν στην περιοχή όπου βρήκαν τον χώρο για να φιλοξενήσει το εγχείρημά τους, ένα καθαρόαιμο ποτάδικο. Εκεί όπου τώρα βρίσκεται η ευρύχωρη ξύλινη μπάρα και τα σκαμπό που πλαισιώνουν τα παλιά παραθυρόφυλλα, κάποτε ήταν το πλυσταριό των νεοκλασσικών που περιτριγυρίζουν την αυλή του. Μάλιστα, σύμφωνα με έναν από αυτούς τους αστικούς μύθους που κυκλοφορούν στην περιοχή, φαίνεται πως ο βασιλιάς Όθωνας πέρασε ένα βράδυ του εκεί για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους. Περισσότερα εδώ.

Manhattan Project, Ακάδημου 11, Μεταξουργείο. Τηλ: 210524 9567


Για όσους θέλουν να πιουν φθηνά σε μέρος με όνομα που παραπέμπει στον Στάνλεϊ Κιούμπρικ και την αγαπημένη τους ταινία

Ένα all day «καφενείο» με minimal αισθητική, καλή κουζίνα και φθηνό αλκοόλ έχει το ίδιο όνομα με το μπαρ όπου ο βάναυσος Άλεξ απολάμβανε το παραισθησιογόνο γάλα του στο Κουρδιστό Πορτοκάλι του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και στο μυθιστόρημα του Άντονι Μπέρτζες. Ανάμεσα σε industrial λεπτομέρειες, χειροποίητα φωτιστικά και σε τοίχους που θα διαθέτουν αρκετές αναφορές από την δημοφιλή ταινία σερβίρονται vegetarian και vegan πιάτα αλλά και πεϊνιρλί, μοσχαράκι ραγού σε τορτίγια, βοδινός καβουρμάς με πατάτες baby και τσίπουρο από την Λάρισα. Περισσότερα εδώ. 

Korova, Κεραμεικού 93-95, Κεραμεικός. Τηλ: 2130301210


Για ένα μπαρ που υπήρχε εκεί πριν η περιοχή γίνει δημοφιλής κι αγαπά τα βινύλια, τις βέσπες και την τζαζ (και πρόσφατα απέκτησε και τζαζ αδερφάκι

Το La Soirée de Votanique υπήρχε εκεί στους σκοτεινούς δρόμους του Βοτανικού, δίπλα στα συνεργεία και τις οσμές της παλιάς μάγκικης Αθήνας, πολύ πριν το μετρό, την ανοικοδόμηση και τα περισσότερα από τα μαγαζιά του αφιερώματος. Αντέχει μέχρι σήμερα, όπως αντέχουν τα στέκια που είναι φτιαγμένα με έμφαση στην ποιότητα και όχι προσανατολισμένα στο εφήμερο. Είναι στέκι βεσπάδων, διοργανώνει φεστιβάλ αφιερωμένα στον Tom Waits, φιλοξενεί βραδιές που η μουσική αλλάζει μόνο από αυλάκι σε αυλάκι βινυλίου, το προτιμούν σοβαροί δισκοθέτες και σερβίρει πιάτα (αλλά και ειδικά μενού, ανάλογα με την περίσταση με πρώτες ύλες ελλήνων παραγωγών από το νεογέννητο αδερφάκι του Ο Ωραίος Βοτανικός (Κορυτσάς 21) που ανυπομονούμε να επισκεφτούμε.

La Soirée de Votanique, Καστοριάς 37, Βοτανικός, Τηλ.: 210 3471.401


Για πατάτες βρασμένες και τηγανισμένες με τη φλούδα τους λίγα βήματα μακριά από το μετρό

Μια οικογένεια στρώνει τα τραπέζια της κοντά στο μετρό του Κεραμεικού, προμηθεύεται λουκάνικο από την Καρδίτσα και φάβα από τον Φενεό και «πειράζει» ελληνικές συνταγές προκειμένου να μην θυμίζουν ένα κλασικό φαγητό ταβέρνας. Εκεί όπου κάποτε δούλευε ένα παλιό μηχανουργείο, το τωρινό φωτεινό, εστιατόριο πρώτα βράζει τις πατάτες με την φλούδα και έπειτα τις τηγανίζει χοντροκομμένες. Μαγειρεύει τα σουτζουκάκια με τον παραδοσιακό σμυρνέικο τρόπο και διαμορφώνει τον κατάλογο με τα πιάτα ημέρας αναλόγως με το αν υπάρχουν τα κατάλληλα φρέσκα εποχικά υλικά αλλά και με τις  εκάστοτε καιρικές συνθήκες. Περισσότερα εδώ.

Tirbouson, Κωνσταντινουπόλεως 104, Κεραμεικός. Τηλ: 210341 0107


Για  Rock ‘n’ Roll αύρα και ιστορίες σε ένα θρυλικό στούντιο ηχογραφήσεων

Μάλλον ο Σιδηρόπουλος, ο Πουλικάκος, οι Σπυριδούλα, οι Last Drive, o Santana, ο Michael Lang, o Jerry Lee Lewis και ο Joe Cocker θυμούνται τον χώρο του Παναγιώτη Καλαμαρά σαν «Docs studio». Το σημερινό πολυμορφικό «Dudu» αποτελεί τη νέα ζωή ενός θρυλικού αθηναϊκού στούντιο ηχογραφήσεων και πλέον απευθύνεται  όχι μόνο σε μουσικούς αλλά και για όλους εκείνους που απλά αγαπάνε την τέχνη. Ο ιδιοκτήτης του έχει εργαστεί σαν τεχνικός ήχου καλύπτοντας από συναυλίες μέχρι προεκλογικές εκδηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, έχει λειτουργήσει πειρατικό σταθμό, έχει σχεδιάσει χώρους, εκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό «Momentum», έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων, μεταποιεί παλιά έπιπλα ή δημιουργεί καινούργια σαν αυτά που θα αντικρίσει κανείς μπαίνοντας στο στούντιο/ δεύτερο σπίτι του. Περισσότερα εδώ.

Dudu Loft, Κολωνού 12-14, Μεταξουργείο.Τηλ: 2105223069


Για λικνίσματα (ακόμα) και με παλιές επιτυχίες της Britney Spears και της Καίτης Γαρμπή

Είναι αγαπημένο στέκι για όσους θέλουν να ξενυχτήσουν χορεύοντας ξέφρενα σε ’80s και ’90s ξένες και ελληνικούς ρυθμούς αλλά και για εκείνους που θέλουν απλώς να απολαύσουν ένα φθηνό και καθαρό ποτό παρατηρώντας όλους εκείνους που διασκεδάζουν μέχρι το πρωί. Άλλο ένα μαγαζί λοιπόν της περιοχής του Μεταξουργείου με ενδιαφέρον όνομα και ανάλογη διακόσμηση που άλλαξε πρόσφατα διεύθυνση αλλά δεν απομακρύνθηκε πολύ από την πρότερη. Ο «πλυντηριάρχης» εξηγεί πως έβγαινε με την παρέα του, έπινε, κι αν την επόμενη μέρα ένιωθε ακόμη μεθυσμένος έλεγε πως «χθες γίναμε πλυντήριο». Κι καθώς χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη οικιακή συσκευή συχνά για να περιγράψει τέτοιου είδους καταστάσεις ονόμασε έτσι και το πάντα κατάμεστο μπαρ του. Περισσότερα εδώ

Πλυντήριο Bar, Ορφέως 33 & Δεκελέων 36, Μεταξουργείο. Τηλ: 6980268403


Για να μάθετε να χορεύετε κλακέτες τώρα που είδατε το La La Land και ζηλέψατε

Θάνος Δασκαλόπουλος, ο σημαντικότερος σύγχρονος εκπρόσωπος του tap dancing στην Ελλάδα: «Εδώ έχουμε ενώσει όλες τις κρουστικές τέχνες μαζί. Είναι μια συνεργασία με τη Γιώτα Πεκλάρη που κάνει φλαμέγκο,- άλλο ένα είδος κρουστικού χορού- , τον Πέτρο Κούρτη που κάνει κρουστά και φέτος με την ομάδα Seli Kanou που κάνει αφρικάνικα, τα οποία έχουν τρομερή σχέση με αυτό που κάνουμε και είναι η βάση της κίνησης και του χορού μας. Είναι ένα ωραίο περιβάλλον, βλέπουμε ο ένας τον άλλο, παίρνουμε ιδέες, εξελισσόμαστε καλλιτεχνικά, ανοίγουμε τους ορίζοντες αυτού που κάνουμε, έχουμε συνεργασίες μεταξύ μας. Έχουμε ανοίξει κι ένα μικρό θεατράκι στον τρίτο όροφο όπου κάνουμε παραστάσεις και συναυλίες». Περισσότερα εδώ.

Playground Studio, Βουτσαρά 6, Βοτανικός, 210 8544836


Για μια μερίδα παπαρδέλες με βουβαλίσιο καβουρμά, ενώ βρίσκεσαι σε εξωτικά νησιά

Απέναντι από την πλατεία Αυδή το παλιό καφενείο του κυρ Γιάννη, οι Μπαχάμες, έμενε εγκαταλελειμμένο μέχρι να μετατραπεί σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μεζεδοπωλεία των τελευταίων χρόνων. Στο κτίριο που στέκεται  από την εποχή του Όθωνα -αφού στο παρελθόν στέγαζε τους στάβλους του- σερβίρονται ψημένα λαχανικά με συκόμελο και με γαλοτύρι Χανίων, παπαρδέλες με βουβαλίσιο καβουρμά Κομοτηνής, ζωχιά με παξιμάδι και λαδολέμονο, μοσχαρίσια μάγουλα ψημένα στην λαδόκολλα, τα χοιρινά παϊδάκια μαριναρισμένα σε λάδι πάπρικας, κρασάτος κόκορας με φλωμάρια Λήμνου και κρητικό κεφαλοτύρι. Οι νυν Σεϋχέλλες/ πρώην Μπαχάμες φρόντισαν να μην αλλάξουν ριζικά τον χώρο που συντηρούσε για χρόνια ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, σερβίρουν πλέον χορταστικές μερίδες και δίνουν μεγάλη προσοχή στις πρώτες τους ύλες. Περισσότερα εδώ

Σεϋχέλλες, Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, 21 1183 4789


Για μια από τις γερές υποψηφιότητες για «τα καλύτερα σάντουιτς της Αθήνας»

Στον δρόμο της Κεραμεικού «φαγητό στο χέρι» σημαίνει τρία διαφορετικά είδη φρέσκου ψωμιού, λαχανικά από τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς, αβοκάντο από την Κρήτη, τυρί τσένταρ από την Ιρλανδία, μυστική σάλτσα «Σαν Φρανσίσκο», τυρι και κρεμμυδάκι. Τα σάντουιτς του καταλόγου έχουν πάρει το όνομά τους από γειτονιές της πόλης της Καλιφόρνια, οι μπύρες του μικροσκοπικού αλλά καλαίσθητου και πολύχρωμου χώρου έρχονται από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες ενώ οι συνταγές που έχει εμπνευστεί ο Βασίλης Ρεβελάς ξεπερνούν τα όρια του απλού street food και αγγίζουν την έννοια του gourmet. Περισσότερα εδώ

Σαν Φρανσίσκο Κεραμεικού 99 , Μεταξουργείο 21 5551 2845


Για μια ελαφριά μους σοκολάτας εκεί που μυρίζει φρεσκοφουρνισμένη ζύμη

Όταν άνοιξε τις πόρτες του το Κουζουλούμ ο δρόμος της Πλαταιών άρχισε να μυρίζει φρεσκοφουρνισμένη ζύμη, μπισκότο βουτύρου και σοκολάτα. Ένα όμορφο μαγαζί ζεσταίνει τον φούρνο του για να μας γλυκάνει με συνταγές που αλλάζουν από μέρα σε μέρα και μας προσφέρει λουκουμάκι μαζί με τον ελληνικό που σερβίρεται αχνιστός από το μπρίκι του. Η «συνταγή» του βασίζεται σε αγνά υλικά, ζεστό και καλαίσθητο χώρο, χορταστικές μερίδες και ένα γλυκόπιοτο ρακόμελο που μοιράζεται στα ποτήρια καθώς φτάνει η ώρα που ο ήλιος πέφτει και τα πρωινά ταψιά ζαχαροπλαστικής αδειάζουν. Εκτός από τις δροσερές φρουτοσαλάτες με γιαούρτι, το παγωτό σορμπέ λεμόνι, τις αφράτες βάφλες αλλά και τα ιδιαίτερα ροφήματα όπως η σοκολάτα με γεύση τσουρέκι, τα χειροποίητα γλυκά που έχει επιμεληθεί ο pastry chef Χρήστος Βεργάδος και γεμίζουν καθημερινά μια βιτρίνα στολισμένη με σεμεδάκι μπορεί να μοιάζουν «κλασικά» αλλά κρύβουν μικρές παραλλαγές στις συνταγές που τα κάνουν να ξεχωρίζουν, όπως αυτή του γαλακτομπούρεκου που πασπαλίζεται με κανέλα. Περισσότερα εδώ

Κουζουλούμ, Πλαταιών 37, Κεραμεικός. Τηλ: 210345 1245


Για ασιατικό φαγητό βοηθώντας την αποκατάσταση ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα

Mentaleaty σημαίνει νοοτροπία, ψυχοσύνθεση, διανοητικότητα, διάνοια. Στις παραπάνω έννοιες οι δημιουργοί του εστιατορίου πρόσθεσαν μία ακόμα, αυτήν του  «τρώω»(eat) και έτσι προέκυψε το Asian Food Therapy – Mentaleaty. Το μαγαζί με σήμα του μια καρδιά  προσφέρει νόστιμο και θρεπτικό ασιατικό φαγητό, εμπνευσμένο από την Κίνα, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και την Πολυνησία. Εκείνο όμως που το κάνει να ξεχωρίζει είναι πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Αθηνά-Ελπίς», ο οποίος συμβάλλει στην αποκατάσταση ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, προσφέροντας τους εργασία και μεριμνώντας παράλληλα για τη θεραπευτική τους υποστήριξη. Περισσότερα εδώ

Mentaleaty, Μεγάλου Αλεξάνδρου 114 – 118, Κεραμεικός. Τηλ: 2130405430


Για εναέρια ακροβατικά που δίνουν νέα σημασία στη λέξη «τσίρκο»

Στην σχολή ακροβατικών «Circus Dayz», όταν λένε νέο τσίρκο εννοούν το συγκερασμό των σύγχρονων παραστατικών τεχνών. Tη λειτουργία δηλαδή του “circo” με ξυλοπόδαρα, με την τέχνη του ζογκλέρ, με την ισορροπία πάνω στην μπάλα και τα μονοποδήλατα χωρίς την εκμετάλλευση ζώων για την παροχή θεάματος. Σε ένα χώρο γεμάτο πανιά και ενέργεια η παλιά ομάδα του Lazy Dayz της Πλάκας διδάσκει εναέρια ακροβατικά από το 2006 σε μικρούς και μεγαλύτερους ενώ πολλοί από τους ενήλικες μαθητές της σχολής βρέθηκαν,μετά την γωνία της Μυκηνών με την Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε σχολές όπως η Carampa στη Μαδρίτη στο Circus Space του Λονδίνου.

Circus Dayz, Μυκηνών 11 & Μ.Αλεξάνδρου, Κεραμεικός. Τηλ: 210 3410709, 6958656805



Για αλκοολούχες προσμίξεις που χρειάζονται πτυχίο Χημικού

Bartenders, χημικοί τροφίμων, διατροφολόγοι, ζαχαροπλάστες, μέχρι και γιατροί, ασχολούνται εδώ και μερικά χρόνια με την εφαρμογή της χημείας στο ποτήρι μας. Αυτό σημαίνει πως στο MoMix απολαμβάνουμε μοριακά cocktail που δίνουν έμφαση στην γεύση και υφή, αλλά και στην σωστή και ξεκάθαρη γεύση των συστατικών που τα συνθέτουν. Μάλιστα οι bartenders του μπαρ, που προσφέρει μια πρωτόγνωρη -για τα ελληνικά δεδομένα- αλκοολούχα εμπειρία σε δοκιμαστικούς σωλήνες, έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν φοιτητές του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να τους μεταφέρουν τη φιλοσοφία της δουλειάς τους καθώς και το Athens Science Festival ως προσκεκλημένοι της Ένωσης Ελλήνων Χημικών. Περισσότερα εδώ

MoMix, Κελεού 1-5, Κεραμεικός. Τηλ: 6974904 486


Για το premium ουίσκι σας που αξίζει να συνοδευτεί με κάποιο delicatessen πατέ (και όχι πατατάκια)

Ένα οινομαγειρείο/ουίσκι μπαρ/μουσική σκηνή λειτουργεί στον χώρο ενός συνεργείου που πρωτοάνοιξε στον Βοτανικό το 1932. Εκεί όπου κάποτε έμπαιναν χαλασμένα Volkswagen και έβγαιναν σαν καινούρια, το Θα σε κάνω βασίλισσα έχει μια λίστα 50 κρασιών, menu με τυριά (αλλά όχι ποικιλία), delicatessen πατέ, αλίπαστα, καπνιστά, και εκλεκτές ετικέτες ουίσκι.  Παράλληλα, σερβίρει και μερικά φαγητά οινομαγειρείου όπως κατσίκι στο φούρνο και μοσχαράκι στην κατσαρόλα. Το 95% από το αλκοόλ του μπαρ που αποφεύγει τα cocktails είναι σκούρο ρούμι, κονιάκ, αρμανιάκ και άλλα «σκούρα» ποτά. Στη γωνία που σχηματίζουν ο δρόμος της Βεροίας και της Ιεράς οδού δεν θα βρείτε πατατάκια, αναψυκτικά και τυποποιημένους χυμούς, ούτε καν βότκα-πορτοκάλι αφού σε οτιδήποτε premium μπορούν να σας να στύψουν μόνο μερικές σταγόνες lime ή να ρίξουν ένα πραγματικά εκλεκτό τόνικ στο τζιν σας. Περισσότερα εδώ.

Θα σε κάνω βασίλισσα, Βεροίας 13 & Ιερά Οδός 64. Τηλ: 210 3459299

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.