DSC_0358

Βασίλης Οικονομόπουλος, ιδρυτής της a-ke, εν ώρα δράσης

O Βασίλης Οικονομόπουλος είχε τη τρέλα, από μικρός, να δοκιμάζει όλα τα αθλήματα. Τελικά τον κέρδισαν εκείνα που είχαν ως βάση τη θάλασσα. Το 1989, σε μικρή ηλικία, ξεκίνησε να κάνει θαλάσσιο σκι, έπειτα τον τράβηξαν τα μεγάλα πανιά και το windsurf και αρκετά χρόνια αργότερα δοκίμασε για πρώτη φορά surfing. «Σε ένα ταξίδι μου στο εξωτερικό, συνδύασα για πρώτη φορά διακοπές με surf και έτσι άρχισα να έρχομαι πιο κοντά με αυτό το ιδιαίτερο άθλημα. Το ”feeling” που έχει ένας surfer μέσα στο νερό, σε συνδυασμό με την σημαντική ευκαιρία που μου δίνεται, μέσα από το άθλημα, να ταξιδεύω και να ανακαλύπτω νέα μέρη, με έκανε να  θέλω να ερευνήσω τα πάντα γύρω από αυτό.» Έτσι, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Οικονομικά και το μεταπτυχιακό του στα Ναυτιλιακά, ήταν πανέτοιμος να συλλέξει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσε για την κατασκευή και το σχεδιασμό μιας θαλάσσιας σανίδας. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η a-ke surfboards.

Διάβασα τυχαία σε μια εφημερίδα, στο σπίτι ενός φίλου, μια συνέντευξη του Βασίλη και πήρα αμέσως το θάρρος να του μιλήσω. Με συναρπάζει το γεγονός ότι νέοι, σπουδαγμένοι, κοσμογυρισμένοι άνθρωποι, παίρνουν το ρίσκο, στις μέρες μας να δημιουργήσουν κάτι τόσο προσωπικό, επενδύοντας στην αγάπη τους για τον αθλητισμό και την μεγάλη δύναμη της Ελλάδας, τη θάλασσα. Έτσι, αφού τα είπαμε στο διαδίκτυο, τον προσκάλεσα στην παραλία της Βάρκιζας, μια από τις πιο ζεστές ημέρες του Απριλίου, όπου εμφανίστηκε με τζιν, πράγμα που τον απέτρεψε από το βουτήξει, αλλά τι ανάγκη έχει άλλωστε, μόλις γύρισε από το Μαρόκο! Με γυρισμένα τα πατζάκια, βολτάραμε κατά μήκος της παραλίας, και συζητήσαμε για το φρέσκο εγχείρημά του.

όλοι μαζί στην παραλία της Βάρκιζας

όλοι μαζί στην παραλία της Βάρκιζας

«Ένας surfer θα βρει τα πάντα πριν από κάθε session»

Στην a-ke ένας surfer θα βρει σανίδες surf από foam,epoxy, και resin, Stand Up Paddle, leash, pads, fins, στολές, μέχρι το κερί που θα πατήσουν στο επόμενο κύμα που θα καβαλήσουν και σύντομα Kite-Surf boards. Φυσικά μπορούμε να κατασκευάσουμε αποκλειστικά customized για εκείνον που θα έρθει και θα μας ζητήσει κάτι στα μέτρα του. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στη δίκη μας συλλογή.

«a-ke σημαίνει ”καθοδηγητής”»

Το a-ke βγαίνει από το ελληνικό άγω που σημαίνει οδηγώ. Αντίστοιχα το a-ke είναι η απόδοση της λέξης «καθοδηγητής» σε λατινικά γράμματα. O «καθοδηγητής», στη γραμμική β’, συμβολίζεται με έναν άνθρωπο που κρατά διπλό πέλεκυ. Το λογότυπό μας λοιπόν, συμβολίζει τον πρωτοπόρο, τον ηγέτη πάνω στο κύμα.

«Η a-ke στηρίζεται στη συνεργασία»

Είμαι πολύ τυχερός που έχω συνεργάτη τον Αλέξανδρο Τσιόλη – Μηχανικό Μεταλλείων-Μεταλλουργό του ΕΜΠ, με πολυετή εμπειρία στο χώρο των υλικών και του ελέγχου ποιότητας. Ο Αλέξανδρος με βοήθησε πάρα πολύ στο να βρω το σωστό τρόπο και για σωστά υλικά για την κατασκευή των boards. Επίσης στάθηκα πολύ τυχερός γιατί κατάφερα, μέσα από ένα ταξίδι που είχα, να μάθω από γνωστούς «Shapers” και να καταλάβω καλύτερα την όλη διαδικασία σε κάθε βήμα της, με κάθε λεπτομέρεια. Έτσι προέκυψε και η συνεργασία μου με έναν από αυτούς. Τέλος ο Γιαγγίτσης Θοδωρής  με την άριστη γνώση του σε  χρηματοοικονομικά θέματα, ο Icnoc με τον δημιουργικό του σχεδιασμό και ο Evan Θεοδουσόπουλος στο κομμάτι του οπτικοακουστικό υλικού για όλο το παραγόμενο προϊόν, με έχουν βοηθήσει σημαντικά να στήσω την επιχείρηση μου.

αριστερά ο Γιάννης Στίββης, pro kite surfer, δεξιά ο Βασίλης Οικονόπουλος, ιδρυτής της a-ke

αριστερά ο Γιάννης Στίββης, pro kite surfer, δεξιά ο Βασίλης Οικονόπουλος, ιδρυτής της a-ke

«Το πάθος φέρνει την επιτυχία»

Το πάθος για τη δουλειά μας είναι το στοιχείο αυτό που μας κάνει μοναδικούς. Εκεί φαίνεται η ουσιαστική διάφορα και στην ποιότητα, αφού κάθε σανίδι που ετοιμάζεται, περνάει από αυστηρό ποιοτικό έλεγχο σε κάθε σημείο της παραγωγής. 

«Το ”Value for Money” κάνει τη διαφορά»

Αυτή είναι η βασική μας διαφορά με τις άλλες σανίδες τους εμπορίου. Αντίστοιχες σανίδες από άλλους κατασκευαστές κυμαίνονται σε 20-30%  ακριβότερες τιμές. 

Διαβάστε επίσης: Οι ειδικοί μας μυούν στα καλύτερα spots για surf στην Ελλάδα. ΒΙΝΤΕΟ: Οι διοργανωτές του Surf Art Festival Vol.2 μιλάνε στην Όλγα Νικολαΐδου και την κάμερα του POP TV

                                                         
«Υπάρχει σημαντικός ανταγωνισμός»

Υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες παραγωγής surfboards στο εξωτερικό, αλλά και τοπικοί παραγωγοί, οι οποίοι στηρίζονται στις μεγάλες κοινότητες surfers. Στην Ελλάδα επίσης υπάρχουν αρκετές αντιπροσωπείες, αλλά και παιδιά που κατασκευάζουν σανίδες, σε αξιοπρεπές επίπεδο.

 
«Οι αθλητές της a-ke παραδίδουν μαθήματα σε αρχάριους»

Οι αθλητές της a-ke και οι συνεργαζόμενες σχολές, είναι ένα πολύ καλό «σημείο εκκίνησης» για κάποιον που ενδιαφέρεται να μάθει. Ο Ισίδωρος Πλυτάς και ο μόλις 14 ετών young gun μας- ανερχόμενο ταλέντο, ο Στέλιος Διονυσόπουλος, θα σας δείξουν τα πρώτα βήματα για να καβαλήσετε ένα κύμα, ενώ ο Γιάννης Στίββης, αθλητής στο Kite surf και instructor 2level της IKO, μας βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη του Kite-surf. Σαν εταιρία συστήνουμε στο κόσμο να κάνει μάθημα με δάσκαλους οι όποιοι έχουν και δίπλωμα από την ISA  όπως ο Ισίδωρος Πλυτάς, ο Αλέξανδρος Φατσέας και ο Νίκος Καλατζάκης. Επίσης όποιος ενδιαφέρεται να δοκιμάσει μπορεί να επισκεφθεί μια από τις καλύτερες σχολές  που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όπως: «Tinos Surf Lessons» του Γιάννη Βιδάλη, «Ιkaria Surf School» του Ισίδωρου Πλυτά και του Μίσσα Βασίλη, «Chania Surf Club» με τον Αλέξανδρο Φατσέα και το Νικό Καλατζάκη, και τη σχόλη του Λαγκούβαρδου «Beach break» με υπεύθυνο τον Δημήτρη Αρώνη.  Στην Ελλάδα, παρόλο που δεν είναι ακόμη αρκετά διαδεδομένο το surf, τα παιδιά από τις σχόλες κάνουν πολύ σημαντική δουλεία, πάρα τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν.

Processed with VSCOcam with e8 preset

«Εάν είσαι αρχάριος, ρώτα» 

Κάλο θα είναι να απευθυνθεί αρχικά σε κάποια σχόλη, ή να βρει κάποιον εξειδικευμένο δάσκαλο να κάνει μαθήματα, για να κατανοήσει καλύτερα ποιες σανίδες του ταιριάζουν σε κάθε βήμα της εξέλιξής του. Πολλοί κάνουν το λάθος και αγοράζουν μια σανίδα που τους αρέσει εμφανισιακά, χωρίς να γνωρίζουν τις παραμέτρους που χρειάζονται για να τους βοηθήσουν να μάθουν (λίτρα, shape κλπ). 

«Έχουμε πολλά spots στην Ελλάδα»

Ζούμε σε μια χώρα που περιτριγυρίζεται από θάλασσα, και έχει συνεχώς αέρηδες που την.. κουνάνε! Έτσι, υπάρχουν πολλά spots με αξιοπρεπές έως καλό surf στην Ελλάδα. Η Μεσσακτή στην Ικαρία, ο Λαγκούβαρδος στην Πελοπόννησο, η Κολυμπήθρα στην Τήνο, η –δική μας- Βουλιαγμένη, αλλά και πολλά πολλά πολλά άλλα spots που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε…

«Ταξίδια για surf σε όλο τον κόσμο»

Κορνουάλλη, Ισπανία Mundaka, Πορτογαλία, Μαρόκο. Κάθε μέρος ήταν πανέμορφο και η αίσθηση ηρεμίας, ελευθερίας  και απλότητας που προσφέρει το άθλημα αυτό, είναι κάτι το μαγικό. 

 
«Η a-ke ΚΑΙ στο εξωτερικό»

Το μεγαλύτερο άνοιγμα το έχουμε κάνει στην Αγγλία, οπού και ξεκίνησε η ιδέα για την εταιρεία. Εκεί έχει αναλάβει πλήρη έλεγχο ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος σαν Brand manager,ο οποίος μένει και εργάζεται εκεί τα τελευταία πέντε 5 χρόνια.
 
«Θέλω η a-ke να φτάσει ψηλά»

Να καβαλάνε τα σανίδια μας οι Da Hui στο North Shore της Χαβάης! Πλάκα κάνω φυσικά. Όμως η διεθνής ανάπτυξη και η γενικότερη εξέλιξη της εταιρείας σίγουρα είναι ένας βασικός στόχος μου. Θα ήταν πολύ ωραίο να δω ένα μεγάλο όνομα να είναι a-ke rider, ή ακόμη καλύτερα, να δω τους riders μας να γίνονται παγκοσμίως γνωστοί.

Processed with VSCOcam with e8 preset

 


Όποιος θέλει να επισκεφθεί την a-ke surf boards, μπορεί να έρθει στο showroom της, στη Μεταμόρφωση, Τατοΐου 157, καθώς και μέσα από την ιστοσελίδα  και τα social media. Επίσης τις σανίδες μπορεί κανείς να τις βρει και στο Chania Surf School.