Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΤΕΧΝΕΣ

Προβάροντας στο Μέγαρο

Δεν έχετε χώρο για να μαζέψετε την καλλιτεχνική σας ομάδα (μουσικής, χορού, θεάτρου) και να δουλέψετε το έργο σας; Μάθετε πώς το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού) τίθεται στη διάθεσή σας.
aithousa dokimon baletou 07

Οι νέοι καλλιτέχνες και οι ομάδες που αναζητούσαν χώρους προκειμένου να στεγάσουν τις πολύωρες και απαιτητικές πρόβες των μελλοντικών τους σχεδίων θα βρουν πλέον ένα νέο σπίτι στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Σε μια συνεργασία που δίνει προοπτική, το Υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού και το Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζουν ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων δημιουργών παρέχοντας τους δωρεάν αίθουσες δοκιμών.

Μέχρι και τον Ιούλιο του 2017, οι 14 συνολικά αίθουσες δοκιμών του Μεγάρου Μουσικής, ανοίγουν τις πόρτες τους σε φερέλπιδες προσπάθειες, στοχεύοντας να το κάνουν να λειτουργήσει «ως ένα φυτώριο σύγχρονης δημιουργίας» για το θέατρο, τον χορό αλλά και τη μουσική. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα αποτελέσει ιδανικά ένα έναυσμα για παρόμοιες δράσεις και από άλλους φορείς στο άμεσο μέλλον.


Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου και Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας του συγκεκριμένου εγχειρήματος, Μίλτος Λογιάδης, εξηγεί πως «μπορεί να πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Υπουργείου αλλά υπήρξαμε εξ αρχής στο ίδιο μήκος κύματος αφού πιστεύουμε στο ότι πρέπει να γίνουν βήματα για να βοηθηθούν οι νέοι δημιουργοί, να τους δοθεί η δυνατότητα να “εκμεταλλευτούν” όσα μπορεί να παρέχει ένας χώρος με κτιριακές υποδομές σαν αυτές του Μεγάρου».

aithousa dokimon baletou 04

Σε ένα νέο πλαίσιο ανοίγματος και προσφοράς, το Μέγαρο συμβάλει στην προσπάθεια νέων καλλιτεχνικών ομάδων από τη στιγμή που πλέον δεν τις χρηματοδοτεί η ίδια η Πολιτεία όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν. Λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες με τις οποίες βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι σήμερα, «αυτή η κίνηση είναι η ελάχιστη που μπορεί να κάνει κανείς όταν διαχειρίζεται έναν πολιτιστικό φορέα, να σκεφτεί δηλαδή εκείνους που είναι στο ξεκίνημά τους και θέλουν να δείξουν τη δουλειά τους. Φυσικά, δεν έχουν καμία υποχρέωση απέναντί μας, δεν περιμένουμε να μας δώσουν με κάποιο τρόπο ένα αντάλλαγμα. Το κάνουμε πραγματικά σκεπτόμενοι πως οφείλουμε να βοηθήσουμε».

Καθώς πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που όμοιό του δεν έχει υλοποιηθεί «θα υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο αφού είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μια τέτοιου είδους ενέργεια όχι μόνο στο Μέγαρο αλλά ευρύτερα σε έναν χώρο πολιτισμού με δραστηριότητες οι οποίες δεν εμπεριέχουν παραχωρήσεις αιθουσών σε καλλιτεχνικά σχήματα. Είναι κάτι καινούριο που όμως το αντιμετωπίζω σαν κάτι πολύ υγιές και θεωρώ πως αν πετύχει, όχι μόνο θα συνεχιστεί σε εμάς για τα επόμενα χρόνια, αλλά θα γεννήσει και μια ευκαιρία να το μιμηθούν κι άλλοι φορείς. Στην κατάσταση που βρίσκεται η κοινωνία, αν δεν βοηθάει ο ένας τον άλλον, στο τέλος θα στερήσουμε από τη νέα γενιά τη δυνατότητα να αναπτύσσεται παρουσιάζοντας έργο».


Τα καλλιτεχνικά σχήματα που θα μπορούν -εφόσον αξιολογηθούν κι εγκριθούν από αρμόδιες επιτροπές- να πραγματοποιούν πρόβες στους συγκεκριμένους χώρους υπολογίζονται αριθμητικά σε: 15-20 θεατρικά (2 μήνες πρόβες, 5 ώρες ημερησίως),  10-12 χορού (2 μήνες πρόβες, 4 ώρες ημερησίως), 30- 35 μουσικά (1 μήνα πρόβες, 5 ώρες ημερησίως) και 2-3 όπερας/ μουσικού θεάτρου ( 2 μήνες πρόβες, 5 ώρες ημερησίως). Σύμφωνα με τον Μίλτο Λογιάδη, «πρόκειται πραγματικά για μια ευκαιρία που δίνεται στους νέους να έχουν χώρους για τις δοκιμές τους χωρίς να πρέπει να καταβάλλουν ποσά γι’ αυτούς. Κι όταν λέμε νέος δεν θέτουμε κάποιο ηλικιακό όριο, σχετίζεται κυρίως με το αν το προϊόν που δουλεύει είναι κάτι το καινούριο και βρίσκεται στα πρώτα του βήματα στον χώρο, ακόμη κι αν οι συντελεστές του είναι π.χ. 40 ετών».

aithousa dokimon baletou 08

Την τελική επιλογή ανάμεσα στα υποψήφια καλλιτεχνικά σχήματα θα πραγματοποιήσει ομάδα εργασίας ειδικών, η οποία θα απαρτίζεται από τους Θανάση Αποστολόπουλο, Μίλτο Λογιάδη και Δημήτρη Μαραγκόπουλο όσον αφορά τα μουσικά σχήματα, την Στεφανία Γουλιώτη, τη Μαριάννα Κάλμπαρη και τον Πρόδρομο Τσινικόρη που θα αναλάβουν την αξιολόγηση στον τομέα του θεάτρου ενώ η Πηνελόπη Ηλιάσκου, η Μαριάννα Καβαλιεράτου και η Φρόσω Τρούσα είναι υπεύθυνες για τις ομάδες χορού.  «Όσον αφορά το καλλιτεχνικό κριτήριο δεν θα εξετάσουμε αν αυτό που προτείνει ταιριάζει στην μέχρι τώρα αισθητική μας,  αλλά μας ενδιαφέρει σίγουρα να έχει κάποιες προϋποθέσεις ποιότητας». 


Συντονιστικό ρόλο εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ έχει ο Βαγγέλης Παπαδάκης. Σημαντικό κριτήριο στην επιλογή των σχημάτων είναι το ότι πρέπει να βρίσκονται στο ξεκίνημα της καλλιτεχνικής τους πορείας και να μην χρηματοδοτούνται από άλλον καλλιτεχνικό φορέα (ιδιωτικό ή δημόσιο) για την συγκεκριμένη πρόταση που θα προβάρουν και θα εξελίξουν στις αίθουσες δοκιμών του Μεγάρου.  

Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες μπορούν να δηλώσουν την πρόθεση συμμετοχής τους με αίτημά τους προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμπληρώνοντας τη συνημμένη αίτηση και στέλνοντάς την στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].  Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήματος για τα σχήματα που επιθυμούν να κάνουν πρόβες τον Απρίλιο- Μάιο 2017 είναι η 31η Μαρτίου 2017 ενώ για όσους επιθυμούν να κάνουν τις πρόβες τους το διάστημα Ιούνιο – Ιούλιο , η 30η Απριλίου 2017.

.

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.