Στη σελίδα των Penny Dreadful στο Reverb Nation ως “ηχητικοί συγγενείς” αναφέρονται οι 16 Horsepower, Nick Cave & The Bad Seeds, The Gun Club και φυσικά οι The Last Drive και πράγματι έτσι είναι, οπότε γιατί να το κουράζουμε, τα πράγματα είναι απλά. Μοντερνισμός ξεμοντερνισμός ή όπως αλλιώς θες πες το, αν έχεις φάει την πετριά με το αυθεντικό rock ‘n’ roll, κάνεις το σταυρό σου (που λέει ο λόγος) που κάτι τέτοιες μπάντες επιμένουν να βγάζουν δίσκους (το ντεμπούτο τους, Deadwood, μόλις κυκλοφόρησε και σε cd και – φυσικά! – σε βινύλιο) και να παίζουν live. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο After Dark, το ερχόμενο Σάββατο 9 Νοεμβρίου.

Penny_Dreadful

Ποιος είναι ο πρώτος δίσκος που αγόρασες; Πότε; Που βρήκες τα λεφτά; Το The Spaghetti Incident? των Guns & Roses, σε κασέτα, το 1993, με τα λεφτά από το χαρτζιλίκι του σχολείου.

Ποιος είναι ο τελευταίος; Το Devil’s Music των Mahakala.

Ποιοι είναι οι 3 δίσκοι που έχεις στη δισκοθήκη σου αλλά ντρέπεσαι γι’ αυτό; Και ποιοι οι 3 που δεν έχεις και ντρέπεσαι ακόμη περισσότερο γι’ αυτό; Έχω κλάψει χρήματα που έχω κατά καιρούς δώσει σε σαβούρες και σαβούρες που ευτυχώς τα έχω ‘στείλει’ για να ανατροφοδοτήσουν τη second hand αγορά στο Μοναστηράκι. Από τις εναπομείνασες ντροπές της δισκοθήκης μου είναι το Best of 1980-1990 των U2, ένα τυχάρπαστο Best of των Small Faces και (κερασάκι στην τούρτα) τo Suddenly του Μarcus Μiller. Οι 3 δίσκοι που δεν έχω και ντρέπομαι γι’ αυτό είναι το Subliminal των Last Drive, το At Folsom Prison του Johnny Cash και το II των Led Zeppelin… Καταραμένο downloading…

Ποιους δίσκους έχεις δανειστεί από φίλους σου και δεν τους επέστρεψες ποτέ; Μη μου βάζεις ιδέες…

Ποια είναι η καλύτερη συναυλία που έχεις δει στη ζωή σου μέχρι σήμερα; Αν πρέπει σώνει και καλά να επιλέξω μία, θα έλεγα πως ήταν εκείνη των Godspeed You! Black Emperor στις 18 Οκτωβρίου 2010 στο Gagarin.

Penny_Dreadful_press_photo3

Ποιο είναι το πρώτο τραγούδι που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι sex, drugs και rock ‘n’ roll (το καθένα από αυτά ξεχωριστά); To Sex & Drugs & Rock & Roll του Ian Dury (lol).

Είναι πρωί Κυριακής. Το κεφάλι σου κοντεύει να σπάσει από τον πονοκέφαλο και το στομάχι σου είναι σαν πλυντήριο στη λειτουργία του στυψίματος. Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς όλα όσα συνέβησαν το προηγούμενο βράδυ. Τι μουσική θα βάλεις να παίζει για να έρθεις στα ίσια σου; Το “Hair of the Dog” των Green on Red. Ξέρεις, είναι ο ύμνος για κάθε είδους hangover. Και μετά, το “Sunday Morning” των Velvet Underground για να έρθω στα ίσια μου.

Είσαι backstage, έτοιμος να ανέβεις στη σκηνή για μία συναυλία. Ξαφνικά σε ενημερώνουν ότι στο venue έχει έρθει ο David Bowie. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό σου; Παρά το έμφραγμα, κάνει ταξιδάρες ο σκύλος…

Μιας και τον έφερε η κουβέντα: David Bowie ή Iggy Pop; Αυτά τα μανιχαϊστικά δίπολα δεν είναι και το φόρτε μας. Αν πρέπει οπωσδήποτε τον έναν από τους δύο, μάλλον τον Iggy, αλλά την εποχή του Βερολίνου και της συνύπαρξης του με τον Bowie – Lust for Life!

Πόσες φορές στη ζωή σου μέχρι σήμερα έχεις μετανιώσει που παίζεις μουσική και δεν ζεις μία «κανονική» ζωή; Μέχρι στιγμής νόμιζα ότι κάνω μια κανονική ζωή παίζοντας σε μια μπάντα με τους φίλους μου. Ούτως ή άλλως, είναι αντισυμβατικό να παίζεις rock & roll στην ελληνική κοινωνία, σε μια τέτοια εποχή και σε μια τέτοια περίσταση.

Penny_Dreadful_press_photo

Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του Rob Gordon στο High Fidelity. Το έτερον σου ήμισυ σε έχει μόλις αφήσει σύξυλο, της σέρνεις τον εξάψαλμο από το παράθυρο και όταν το κλείνεις, βάζεις τέρμα τη μουσική. Ποιο τραγούδι ακούγεται; Το δικό μας, το “Over”. Όχι για να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά ταιριάζει στ’ αλήθεια.

Τι μουσική άκουγες την τελευταία φορά που σου έκαναν παρατήρηση οι γείτονες για να χαμηλώσεις την ένταση; Το Like Clockwork των Queens of the Stone Age.

Κρατάς στα χέρια σου το τιμόνι ενός Delorean. Ποιες τρεις από τις παρακάτω χωροχρονικές περιόδους θα ήθελες να επισκεφτείς και γιατί; 1) To 1962 στην Ύδρα, με τον Leonard Cohen. 2) Το 1968 στην Καλιφόρνια, με τον Neil Young. 3) To 1960 στην Ινδία με τους Beatles. 4) Το 1973 στη Νέα Υόρκη με τους New York Dolls. 5) Το 1977 στο Λονδίνο με τον Joe Strummer. 5) Το 1979 στο Manchester με τους Joy Division. 6) Το 1987 στη Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Αγγελάκα. 7) Το 1990 στο Seattle με τον Kurt Cobain. 8) Το 1993 στο Περιστέρι με τους Στέρεο Νόβα. Διαλέγουμε το 2… και το 5… Πολύ απλά, γιατί λατρεύουμε τον Neil Young και τους Clash.

Penny_Dreadful_press_photo_6

Ποια μπάντα θα ήθελες να παίξει live στην κηδεία σου; Οι φίλοι μου σε ένα ολονύκτιο free jam, με ένα κερί στερεωμένο στην κάσα των drums, όπως κάνουν στα live τους οι Dead Moon.

Με ποιον από τη «μεγάλη μπάντα του ουρανού» θα έκανες κολλητή παρέα; Με τον Jeffrey Lee Pierce των Gun Club, με τον John Bonham των Led Zeppelin και με τον Frank Zappa.

Είναι τελικά ο Morrissey ο Μεγαλοδύναμος; Μπα. Ο Johnny Cash είναι…