Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η «Νέα Τάξη Πραγμάτων» αποκαλύπτεται στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου!

Μετά από 15 χρόνια φιλίας και συνεργασίας, ο Ιωσήφ και ο Χρήστος στήνουν το Σάββατο, τη δική τους μουσικοθεατρική παράσταση στο νησί τους, τη γραφική Σύρο.
Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος/FOSPHOTOS
Ôï hip hop ìïõóéêü óõãêñüôçìá "ÍÝá ÔÜîç ÐñáãìÜôùí", ÁèÞíá, ÉáíïõÜñéïò 2015

Μια συναυλία σε ένα χωριό της Τήνου ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της «Νέας Τάξης Πραγμάτων», μια ελληνικής μπάντας που αφήνει 20 σχεδόν χρόνια το δικό της στίγμα στην hip hop μουσική σκηνή. Το 1998, όταν ο Χρήστος και ο Ιωσήφ ήταν ακόμα μαθητές, οι Active Member έκαναν μια συναυλία στην Τήνο, κάτι πρωτόγνωρο και φοβερό για τους έφηβους νησιώτες. Ένα βράδυ πριν το αναμενόμενο live, ο Χρήστος πέτυχε τον Ιωσήφ τυχαία σε ένα δρομάκι της Σύρου και τον «έψησε» να πάνε παρέα. Την επόμενη ημέρα οι δύο φίλοι βρέθηκαν σε ένα χωριό, 8 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Τήνου, να χτυπιούνται σε μια κάπως άγουρη συναυλία, με τους Active Member να παίζουν πίσω από την μπάρα ενός μικρού μπαρ στη μέση του πουθενά. Μετά την λήξη του live, τα ξημερώματα, βρέθηκαν ολομόναχοι και εκστασιασμένοι από το live. Αποφάσισαν να το πάρουν ποδαράτο μέχρι το λιμάνι. Σε αυτή την τρελή πορεία πήραν την απόφαση να στήσουν ένα συγκρότημα. Με το που επέστρεψαν έκαναν ένα demo, το έστειλαν με τη βοήθεια του μουσικού παραγωγού Παναγιώτη Κουλουμπή, σε πέντε δισκογραφικές, από τις οποίες οι τρεις τους ζήτησαν να υπογράψουν. Δεν ήταν τόσο καλοί, όπως μου εκμυστηρεύονται, απλώς το hip hop ήταν κάτι παρθένο. Η μητέρα του Χρήστου αρνήθηκε να υπογράψει. «Ξέχνα τους δίσκους, θα πας πανεπιστήμιο!». Ο Ιωσήφ δεν έμαθε τότε ότι είχαν πάρει θετική απάντηση από τις δισκογραφικές. Φυσικά από τη στιγμή που ήρθαν στην Αθήνα για σπουδές δεν υπήρχε κάτι να τους σταματήσει. Το 2004 ηχογραφήσαν τον πρώτο τους δίσκο. Η πορεία τους λίγο πολύ γνωστή.  Άλλωστε εξελίχθηκαν σε ένα από τα σπουδαιότερα hip hop συγκροτήματα της γενιάς μας.

https://www.youtube.com/watch?v=t9mDdi_TfVc

«Σχεδόν 20 χρόνια μετά έχουν αλλάξει πολλά».

Κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας τραγούδι, γράψαμε δίσκο, μπήκαμε σε πολυεθνική, βρήκαμε τον ήχο που θέλαμε, βρεθήκαμε από μικρούς συναυλιακούς χώρους σε μεγάλους, σε φεστιβάλ, σε όλη την Ελλάδα, από τρεις οπαδούς σε λίγο παραπάνω, συν την μάνα του Χρήστου που είναι πια fan! Αυτό που άλλαξε επί της ουσίας είναι ότι αποδεσμευτήκαμε από το hip hop πρότυπο. Τότε ήμασταν ραπάδες με φαρδιά. Μεγαλώνοντας αποφασίσαμε πως θα κάνουμε τη μουσική μας, η οποία βασίζεται πάνω στο hip hop, έτσι όμως όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε. Έτσι φτιάξαμε και τη μπάντα μας με ένα εκπληκτικό μουσικό αποτέλεσμα που έχει ψυχή και γκρούβ.

Ôï hip hop ìïõóéêü óõãêñüôçìá "ÍÝá ÔÜîç ÐñáãìÜôùí", ÁèÞíá, ÉáíïõÜñéïò 2015

«Ανεξαρτησία ή Πολυεθνική;».

Είμαστε ανεξάρτητοι και ανεξάντλητοι! Δεν έχουμε πια εταιρεία να μας δεσμεύει. Ο Stereo Mike είχε πει κάποτε πως η πορεία ενός καλλιτέχνη είναι η εξής: «Κάνει τα πάντα για να μπει σε μια πολυεθνική και μετά κάνει τα πάντα για να φύγει από αυτήν». Επειδή το περάσαμε, όταν ήμασταν στη Sony, χίλιες φορές να είμαστε ελεύθεροι στη διακίνηση του υλικού μας, από το να κάνουμε κάτι που δεν μας εκφράζει. Καταλήγεις να είσαι τόσο μπλεγμένος σε γραφειοκρατικά ζητήματα που ακόμα και εάν είσαι  παραγωγικός πρέπει να περιμένεις το πράσινο φως. Άσε που όταν στοχεύεις στο χρήμα αναγκάζεσαι να αλλάξεις τον ήχο σου και να παίξεις σε κοινό και σε μέρη που δεν θες, όπως είναι τα μπουζούκια ή τα κλαμπ. Εάν βλέπεις την τέχνη σου βιοποριστικά γίνεται δουλειά και παύει να είναι τέχνη.

«Τι δουλειά έχει μια hip hop μπάντα στο Ηρώδειο;».

Η Λίνα Νικολακοπούλου έκανε μια παράσταση για τον Μάρκο Βαμβακάρη και μας ζήτησε, ως νέοι συριανοί που είμαστε, να διασκευάσουμε κάποιο τραγούδι του με τη δική μας σύγχρονη ματιά. Όταν μπήκαμε μέσα ντραπήκαμε. 4000 κόσμος. Σοκ και δέος! Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία.

«ΝΤΠ με τη μπάντα: Μια hip hop παράσταση στη Σύρο». 

Έπειτα από μια γνωριμία 15 χρόνων και μια σχέση που βασίζεται στο χιούμορ και την οικειότητα, αποφασίσαμε να στήσουμε τη δική μας μουσική παράσταση, να το τολμήσουμε. Η παράσταση μας, που θα γίνει το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, είναι μια τραγουδία, όχι κωμωδία, ούτε τραγωδία. Έχουμε πολλές πρόζες, οι οποίες είναι αυτοσχεδιαστικές. Πριν από κάθε τραγούδι διηγούμαστε μια ιστορία μέσα από την οποία προσπαθούμε να περάσουμε κάποια μηνύματα στον κόσμο. Θέλουμε η παράσταση να έχει ένα ουσιαστικό αντίκρυσμα στον θεατή, θέλουμε φεύγοντας κάποιος, να έχει λάβει ένα μήνυμα είτε είναι υπέρ της διαφορετικότητας, είτε υπέρ της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της έκφρασης συναισθημάτων. Είναι οι αξίες μας, είναι αυτό που πρεσβεύουμε σαν άνθρωποι και σαν καλλιτέχνες, είναι τα εσώψυχα μας. Η παράσταση θα γίνει στο «Θέατρο Απόλλων». Έναν μαγικό ιερό χώρο, με μια φοβερή ενέργεια. Είναι τιμή μας να παίξουμε εκεί. Το επόμενο βήμα είναι η Επίδαυρος, ή το Μέγαρο ή οι Πυραμίδες!

«Οι ΝΤΠ αγαπούν το μελωδικό hip hop».

Στο νέο μας εγχείρημα επηρεαστήκαμε πολύ από την μπάντα των The Roots. Πολύ groove, με πολλά soul στοιχεία και περισσότερες μελωδίες παρά λούπες. Ήδη είχαμε πολλά μελωδικά στοιχεία στη μουσική μας οπότε η μετάβαση ήταν εύκολη. Σήμερα στο συγκρότημα μας έχουμε μπάσο, κιθάρα, τύμπανα, κρουστά. Έχουμε dj ή ανθρώπινο πικάπ, έναν φοβερό τύπο ο οποίος λουπάρει με το στόμα, συν πλήκτρα και φωνητικά. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνουμε εμείς στην Ελλάδα. Κατά καιρούς είχαν γίνει πολλές προσπάθειες αλλά είναι πολύ δύσκολο να συντηρείς μια μεγάλη μπάντα στις μέρες μας. 

Ôï hip hop ìïõóéêü óõãêñüôçìá "ÍÝá ÔÜîç ÐñáãìÜôùí", ÁèÞíá, ÉáíïõÜñéïò 2015

«Η ελληνική hip hop σκηνή σήμερα».

Υπάρχει hip hop για όλα τα γούστα. Σκεπτόμενο, καγκουριά, underground, swag. Εμείς επικεντρωνόμαστε στον στίχο. Εάν δεν σου λέει κάτι ένα τραγούδι, δεν έχει νόημα. Είναι λίγοι οι στιχουργοί που μπορούν να μας αγγίξουν, που περνούν μηνύματα με τη μουσική και το στίχο τους. Ο Ταφ Λάθος, ο Ραψωδός Φιλόλογος, ο Βαλάντης από τους Στίχοιμα, ο Phyrosun και ο Yinka. Συνήθως το hip hop για να πετύχει εμπορικά στοχεύει σε νεαρές ηλικίες, ένα κοινό που θέλει να ακούσει κατά κύριο λόγο αηδίες. Και εμείς έχουμε γράψει κατά καιρούς αηδίες αλλά σήμερα προσπαθούμε να κάνουμε καταγραφή της καθημερινότητας που θα σου ”μιλήσει” εάν ταυτίζεσαι, εάν είσαι συντονισμένος στην ίδια συχνότητα με εμάς. Το ραπ επειδή έχει πληθώρα στίχων έχει την τάση να καταγράφει την κάθε εποχή.

Και ένα τραγούδι που θα μας κάνει να χορέψουμε στην παράσταση του Σαββάτου:

https://www.youtube.com/watch?v=qK0FHfW9UBg

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.