ask the flask 2

Στις 9 Σεπτεμβρίου, η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος μας προσκαλεί στην έκθεση με τίτλο Ask the Flask. Η έκθεση πραγματοποιείται στo πλαίσιο των ευρύτερων δραστηριοτήτων του project World Water Museum, ενός installation της εικαστικού Καίτης Χαλιορή, το οποίο η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος στηρίζει, έχοντας ήδη συμβάλλει στην προβολή του μέσα από τέσσερις δράσεις από το  2011 μέχρι και σήμερα.

Έτσι την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00, δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα της νέας εικαστικής χρονιάς, με την  performance Sisyphus and the Water Concern και ορίζεται ως σημείο συνάντησης η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, που βρίσκεται πάνω στο ανενεργό πλέον κομμάτι της κοίτης του Ιλισού ποταμού, στο ύψος των Στύλων του Ολυμπίου Διός. Συμβολικά, από το σημείο που κάποτε έρρεε ο Ιλισός, η Καναδή εικαστικός καλλιτέχνης Lorraine Beaulieu, θα ξεκινήσει τη “Σισύφεια” διαδρομή της προς την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, κυλώντας μία μεγάλη σφαίρα φτιαγμένη από άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού, την οποία οι ίδια θα κατασκευάσει τον Αύγουστο στο νησί της Ύδρας.  Όσοι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν την καλλιτέχνιδα θα πρέπει να βρίσκονται στο σημείο εκκίνησης, το αργότερο μέχρι τις 19:00. Μετά την ολοκλήρωση της performance και την άφιξη της σφαίρας στον Τεχνοχώρο, στις 20:00 θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα τέχνη και περιβάλλον από τον καθηγητή Philippe Boissonnet, με τίτλο A Human World to Be Constructed.

Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστούν τα έργα αλλά και το ψηφιακό υλικό του ομώνυμου διεθνούς διαδικτυακού workshop Ask the flask, που είχε κεντρικό θέμα την λειψυδρία. Πρόκειται για ένα workshop που πραγματοποιήθηκε μεταξύ σπουδαστών από την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τον Οκτώβριο του 2013 έως και τον Μάρτιο του 2014, με την συμμετοχή ομάδων από Αίγυπτο, Βραζιλία, Ελλάδα (5), Ηνωμένο Βασίλειο (2), Ιράκ, Καναδά, Κένυα (2) και Κολομβία.

Συμμετέχουν, με έργα τους σχετικά με το νερό, οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν για την πραγματοποίησή του “Ask the flask” : Eugene Ankomah, Lorraine Beaulieu, Δέσποινα Οικονομοπούλου, Δήμητρα Σιατερλή, Κατερίνα Φανουράκη.

ask the flask

Σύντομα βιογραφικά:

Eugene Ankomah: Ο Eugene Ankomah γεννήθηκε και ζει στο Λονδίνο, Είναι εικαστικός καλλιτέχνης με διεθνή δραστηριότητα στην  ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική,  performance art. Είναι εξαιρετικά παραγωγικός και πραγματοποιεί απρόβλεπτες αλλαγές στα έργα του. Οι δουλειές του έχουν παρουσιαστεί σε πολλά περιοδικά και στην τηλεόραση σε όλο τον κόσμο, σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κένυας, τη Νότιας Αφρικής και της Γερμανίας. Συχνά καλείται να δώσει ομιλίες σε εκθέσεις, στο ραδιόφωνο, και στα κολέγια και τα σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Philippe Boissonnet: Ο Philippe Boissonnet γεννήθηκε στη Γαλλία και ζει στον Καναδά (Κεμπέκ) από το 1985. Ολοκλήρωσε στην Γαλλία τις σπουδές του στην τέχνη και κατόπιν πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ (Μόντρεαλ, Καναδάς). Από το 1993, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Trois-Rivières. Ως καλλιτέχνης νέων μέσων της τέχνης, ενσωματώνει την ολογραφία, φωτογραφία και βίντεο σε εγκαταστάσεις που συνήθως είναι διαδραστικές. Έχει χρηματοδοτηθεί από το Συμβούλιο Τεχνών του Καναδά και του Κεμπέκ, καθώς και από τις Κονδυλίων Έρευνας για τον πολιτισμό και την κοινωνία του Κεμπέκ. Έργα του εκτίθενται στην Ευρώπη, τη Νότια και τη Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Τελευταία του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τεχνών Ολογραφίας στην Νέα  Υόρκη (2013).

Lorraine Beaulieu: Η Lorraine Beaulieu ζει και εργάζεται στο Κεμπέκ του Καναδά. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην τέχνη το 2009 στο Πανεπιστήμιο Lava, ενώ ήδη από το 2002 τα έργα της αφορούν τη σχέση μας με το περιβάλλον. Δημιουργεί γλυπτά και site-specific εγκαταστάσεις δίνοντας νέα ζωή σε χρησιμοποιημένα υλικά όπως μπουκάλια νερού, ομπρέλες, εφημερίδες αλλάζοντας την συνήθη χρήση τους. Το 2007, η συνέπεια της στα περιβαλλοντικά έργα εξασφάλισε την συμμετοχή της σε πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Ανταρκτική. Έχει εκθέσει σε Καναδά, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αργεντινή, Μεξικό, Κούβα και Κολομβία. Έχει επιχορηγηθεί πολλές φορές για συμμετοχικές δράσεις και επιμέλεια εκθέσεων.

Δέσποινα Οικονομοπούλου: Ελληνικής καταγωγής κινηματογραφίστρια  και καλλιτέχνης οπτικοακουστικών μέσων, με βάση τη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Το εννοιολογικό της πλαίσιο, αντανακλά τον επείγοντα χαρακτήρα για στοχασμό σε φλέγοντα ζητήματα. Δημιουργεί και συμμετέχει σε κλασικά και πειραματικά ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους, video dance, video art, video εγκαταστάσεις και κινηματογραφικά εργαστήρια νέων μέσων για νέους, με βασική αρχή να αποτυπώσει τα ανθρώπινα συναισθήματα και να καταγράψει τις κοινωνικο-πολιτικές δυναμικές. Το έργο της περιλαμβάνει θέματα χρόνου, δυνητικότητας, μιας καινούργιας αντίληψης απέναντι στις καθιερωμένες, ενώ αγαπά το παιχνίδι της αλήθειας και της πραγματικότητας  μέσα από τις εικόνες. Συνεργάζεται με διαφορετικούς επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς κλάδους, δημιουργώντας διεπιστημονικά και πολύπλευρα έργα στο Λονδίνο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αθήνα- Ελλάδα, Βαρκελώνη- Ισπανία και το Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Δήμητρα Σιατερλή: Η Δήμητρα Σιατερλή σπούδασε ζωγραφική και σχέδιο στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βουλώνης. Το 1977, ίδρυσε με τον Pino Pandolfini το Κέντρο Χαρακτικής της Αθήνας, το οποίο συνεργάστηκε με καλλιτέχνες, οργανισμούς, γκαλερί, μουσεία, εκδόσεις τέχνης, εκτυπώσεις, σεμινάρια και εκθέσεις χαρακτικής. Ασχολείται σε όλες τις μορφές της τέχνης και πειραματίζεται με υλικά, τεχνικές και νέες τεχνολογίες. Η δραστηριότητά της αφορά επίσης εσωτερικές-εξωτερικές εγκαταστάσεις και παραστάσεις σε συνεργασία με άλλες μορφές τέχνης. Είναι ιδρυτικό μέλος του: της “Ομάδας Κέντρου Χαρακτικής”, της “Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών”, της ομάδας “En Flo”. Από το 2010, διδάσκει Χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Ελλάδα). Έργα της βρίσκονται σε ελληνικές και διεθνείς συλλογές και μουσεία.

Κατερίνα Φανουράκη: Η Κατερίνα Φανουράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι εικαστικός (performer artist) και επιμελήτρια εκθέσεων. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα ”Εικαστικών και Τεχνολογίας”  της “ΑΚΤΟ” σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Ισπανία, Τσεχία, Μεγάλη Βρετανία και Η.Π.Α. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια στην επιμέλεια έργων τέχνης, στην Ιστορία Τέχνης και στην διοίκηση Μ.Κ.Ο. Έχει γίνει δεκτή στο πανεπιστήμιο “Queens” του Μπέλφαστ όπου και θα σπουδάσει “Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων” για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.

Καίτη Χαλιορή: Η Καίτη Χαλιορή είναι καλλιτέχνης νέων μέσων που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Αρχικά σπούδασε δημόσιες σχέσεις και αργότερα Fine Arts & Technology. Δημιουργεί διεπιστημονικά art-projects, που αφορούν την εξέλιξη, την συμπαντική πληροφορία, τη συνείδηση ενώ παράλληλα πραγματεύεται τα ανθρωπιστικά θέματα της παγκόσμιας έλλειψης νερού, των προσφύγων των θυμάτων ναρκοπεδίων και των πνιγμών. Πραγματοποιεί ψηφιακές αποτυπώσεις με σημειολογικές και εννοιολογικές συνδέσεις της φύσης με την επιστήμη και την τεχνολογία, πειραματικές απόπειρες στον χώρο της βιοτεχνολογίας.  Δημιουργεί διαδραστικά έργα, εγκαταστάσεις, δημόσια δρώμενα, στον πραγματικό αλλά και τον ψηφιακό κόσμο.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως οι τρεις εκ των έξι καλλιτεχνών θα έρθουν από το εξωτερικό όπου ζουν και εργάζονται αποκλειστικά και μόνο για τις 5 ημέρες που θα διαρκέσει η έκθεση.

Η επιμέλεια του workshop και της έκθεσης είναι της Καίτης Χαλιορή.

Το “World Water Museuminstallation στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα της υποβάθμισης, μόλυνσης και εξάντλησης του καθαρού, πόσιμου νερού στον πλανήτη. Αναδεικνύει εικαστικά αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα με μια υπερρεαλιστική προσέγγιση, χαρακτηρίζοντας το νερό ως “μουσειακό είδος”. Η εγκατάσταση του νερού χτίζεται σταδιακά από τις συμμετοχές όσων εθελοντικά στέλλουν δείγματα νερού ποταμών και λιμνών από όλο τον πλανήτη. Τα δείγματα περνούν από  χημική ανάλυση, προκειμένου να αποδοθεί στο κάθε ένα μία ξεχωριστή ταυτότητα και φυλάσσονται σε γυάλινα, πυρίμαχα, κωνικά φιαλίδια. Από κάθε δείγμα μέρος 100 ml αναμιγνύεται σε ξεχωριστό δοχείο, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, ανεβάζοντας σιγά-σιγά την στάθμη του ιδεατού “Νερού της Γης”. Η εγκατάσταση βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και συνεχώς διαμορφώνεται και εμπλουτίζεται από τα δείγματα νερού ποταμών και λιμνών που αποστέλλονται από όλα τα σημεία της υφηλίου. Παράλληλα με την εξέλιξη της εγκατάστασης το “World Water Museuminstallation διοργανώνει εκθέσεις, performances, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο σημαντικός στόχος της ενημέρωσης του κοινού.

“World Water Museum” installation   www.worldwatermuseum.com/

Εγκαίνια Έκθεσης: Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014, 19:30

Διάρκεια Έκθεσης:  9 – 13 Σεπτεμβρίου 2014

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη: 19:30-23:00

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 18:00 – 21:00

Σάββατο: 11:00-15:00

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη

Τηλέφωνο 211 182 38 18

www.technohoros.org

[email protected]

Εκκίνηση Sisyphus performance στις 19:00 στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής έναντι στύλων Ολυμπίου Διός.