Κατάγονται από το Σαν Φρανσίσκο και θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει τη μουσική τους ψυχεδελική αλλά αυτό δεν θα αρκούσε μιας και οι Lumerians, στα δέκα και βάλε χρόνια πορείας τους, τους τέσσερις έως τώρα δίσκους τους αλλά και τις ζωντανές τους εμφανίσεις, εξερευνούν πολύ βαθιά τον ήχο τους, στον οποίο χωράει από drone και space rock μέχρι τους κοφτερούς ρυθμούς του krautrock. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχουν παίξει μαζί με ονόματα όπως οι My Bloody Valentine και οι Killing Joke. Με την τελευταία τους δουλειά Call of the Void, στις αποσκευές τους, θα επισκεφτούν την Αθήνα το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου και λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή του Gagarin 205 ο Jason Miller μίλησε στην Popaganda.

https://www.youtube.com/watch?v=mtNxNUmfJAU

Πώς θα συστήνατε τον ήχο και την φιλοσοφία της μπάντας σας, σε κάποιον που δεν έχει τύχει να σας ακούσει; Είμαστε τo τετρακέφαλο παιδί του Brian Eno και του Διονύσου, που φτιάχνει εκστατική τελετουργική μουσική για έναν πλανήτη που πεθαίνει οδεύοντας ξέφρενα προς τον Ήλιο. 

Με ποιον εκπρόσωπο της ψυχεδελικής σκηνής από το παρελθόν θα θέλατε να είχατε συνεργαστεί; Μάλλον κάποιον visual artist, γιατί η δημιουργική μας διαδικασία είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ τεσσάρων πολύ πεισματάρηδων και δύσκολων ανθρώπων, οπότε το να προσθέσουμε ακόμα έναν δεν αξίζει τον κόπο – θα γινόταν ακατόρθωτο. Έχουμε κατά κάποιον τρόπο τον δικό μας αδιαπέραστο μικρόκοσμο και τη δική μας γλώσσα που για τους απ’ έξω είναι κάπως ακατανόητη. Θα θέλαμε να κάνουμε ένα κλιπ με τον Alejandro Jodorowski, αν έχετε το τηλέφωνό του θα μας βοηθούσατε πολύ. 

Για ποια κινηματογραφική ταινία θα γράφατε το soundtrack; Για το La Planète Sauvage – όχι ότι θα ξεπερνούσαμε ποτέ τον Alain Gorageur, αλλά ειλικρινά θα κάναμε μια προσπάθεια. Ή ίσως κάποιος θα έπρεπε να φτιάξει ένα ψυχεδελικό, ατμοσφαιρικό υπερθέαμα απλά και μόνο για να του γράψουμε εμείς το soundtrack, ξεκινώντας από το μηδέν. Μια και κάνετε τέτοιες ερωτήσεις, μήπως έχετε καμιά ιδέα; Α, και, μην το ξεχάσω, θα ήμασταν πολύ πιο κατάλληλοι για το Suspiria από τον Thom Yorke. Απλά λέω.

Πώς είναι να γράφεις και να παίζεις ψυχεδελική μουσική σε έναν χώρο που πριν λειτουργούσε ως εκκλησία; Έπρεπε κατ’ αρχάς να μεταφερθεί αλλού το ποίμνιο – το μέρος άδειασε εντελώς και το ενοίκιο ήταν φθηνό οπότε μετακομίσαμε μέσα, ξηλώσαμε τον άμβωνα και φτιάξαμε σιγά σιγά το στούντιο – όλο αυτό μας πήρε αρκετά χρόνια. Είναι παλιό κτήριο, το οποίο πιθανότατα είχε πριν πολλές ζωές. Πρόσφατα έζησε μια ζωή ως εκκλησία, και τώρα ζει μια ακόμα ως στούντιο. Παραμένει ιερός τόπος, αλλά πλέον σύμφωνα με τις δικές μας απαιτήσεις και τα δικά μας κριτήρια! 

Γίνεται πολύς λόγος για τα «μυσταγωγικά» live σας. Τι ακριβώς συμβαίνει κάτω και πάνω από την σκηνή εκείνη την ώρα; Είναι μια εξωπραγματική, σχεδόν εξωσωματική εμπειρία που βγάζει τον καλύτερο εαυτό όλων των παρισταμένων. Επίσης, συνήθως βγάζει και τον εκκεντρικό εαυτό ή έστω μια διαφορετική πλευρά των ανθρώπων. Όταν πετύχουμε τη σωστή συγκυρία το live είναι πολύ αμφίδρομο και το feedback καταπληκτικό. Όσο πιο πολύ ξεφεύγετε εσείς, τόσο πιο πολύ ξεφεύγουμε και εμείς. 

Με ποια προσωπικότητα από την μουσική, την τέχνη ή την πολιτική θα θέλατε να κλειστείτε στο ασανσέρ και τι θα θέλατε να συζητήσετε μαζί του- της; Με τον Tom Robbins ή τον Tony Robbins. Ή ακόμα καλύτερα, και με τους δυο μαζί και απλά να τους βλέπουμε να τσακώνονται, χωρίς να συμμετέχουμε. Ο Tom Robbins εννοείται ότι θα νικούσε.

Πού και πότε γίνεται το καλύτερο τζαμάρισμα; Στο στούντιό μας με τα κινητά να χτυπάνε και πολλές προμήθειες σε αναψυκτικά και σνακς. Αν αυτό δεν γίνεται, θα επιλέγαμε έναν σκοτεινό χώρο, μια αλλοιωμένη συνειδησιακή κατάσταση και εξοπλισμό που να δουλεύει. Επίσης είναι πολύ σημαντικό το να ακούμε ο ένας τον άλλον, το να κάνουμε ο ένας χώρο για τον άλλον και να τον αφήνουμε ελεύθερο, αν αυτό θέλει, να παίζει μια βλακεία, ακόμα και για περισσότερη ώρα από όση θα χρειαζόταν. Το hangover και ο καύσωνας βοηθάνε. Ίσως να πίστευε κανείς το ακριβώς αντίθετο, αλλά για κάποιον λόγο βοηθάνε.


ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
LUMERIANS
special guest: The Steams 
Τιμή εισιτηρίου: 12€ περιορισμένη προπώληση, 15€ προπώληση, 18€ ταμείο
Σημεία προπώλησης: viva.gr, τηλεφωνικά στο 11 876, Reload, Seven Spots, Media Markt, Ευριπίδης, Viva Kiosk Συντάγματος (Ερμού 1, καθημερινά 9:00-21:00), Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στον χώρο της Τεχνόπολης, είσοδος από οδό Περσεφόνης, Δευτ-Σαβ 11:00-19:00), Syd Records (Πρωτογένους 13, Ψυρρή)