Ο ηθοποιός Στέφανος Κακαβούλης, εμπνευσμένος από την αμερικανική σειρά «In treatment» αποφάσισε να σκηνοθετήσει (και να πρωταγωνιστήσει) την διαδικτυακή σειρά FACES στην οποία επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιοί επισκέπτονται έναν ψυχολόγο (τον Πέτρο) και του εκμυστηρεύονται τους προβληματισμούς τους και τις αδυναμίες τους. Ο πρώτος κύκλος αποτελείται από 26 επεισόδια και ο κάθε ένας από τους πέντε «θεραπευόμενους» έχει πέντε επεισόδια να εξελίξει την ιστορία του. Όμως και ο ίδιος ο ψυχολόγος κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό που θα μας αποκαλυφθεί στο τελευταίο επεισόδιο του πρώτου κύκλου….
Γιατί επέλεξες το διαδίκτυο για την μετάδοση του FACES, προσέγγισες κάποιο web tv ή κάποιο τηλεοπτικό κανάλι προηγουμένως; Το διαδίκτυο σου δίνει την ελευθερία να κάνεις τις επιλογές που θέλεις εσύ και δεν υπάρχει καμία λογοκρισία ή περιορισμός. Ένα web tv κανάλι μπορεί να σου κατοχυρώνει ένα στάνταρ – έστω μικρό – οικονομικό κέρδος, αλλά η επέμβαση που υφίσταται το έργο σου είναι τεράστια. Κατ’ αρχάς με όλη αυτή την νεολαγνεία που κυριαρχεί και τις τηλεοπτικές περσόνες δεν θα μπορούσα να πάρω κανέναν από τους ανθρώπους που ήθελα να παίξουν. Μπορεί να μην επέτρεπαν καν σε μένα, γιατί δεν είμαι τηλεοπτικός ηθοποιός. Δεν είναι τραγικό αυτό που βιώνουμε άνθρωποι που υπάρχουμε χρόνια στο χώρο; Ο κόσμος ό,τι δεν εμφανίζεται στην τηλεόραση δεν το ξέρει. Μιλάω για την πλειοψηφία φυσικά.
Πιστεύεις ότι οι web series είναι το μέλλον; Ότι η τηλεόραση δηλαδή θα «μετακομίσει» στο διαδίκτυο; Εντελώς. Με την ελπίδα να μην μετακομίσει και η χυδαιότητα της μαζί.
Είναι πρώτη φορά που βρίσκεσαι και στον ρόλο του ηθοποιού και του σκηνοθέτη; Πώς είναι αυτή η διαδικασία για εσένα; Το έχω κάνει στο θέατρο. Είναι μια επιπλέον αγχωτική διαδικασία, αλλά να σου πω την αλήθεια, όχι τόσο όσο στο θέατρο. Η κάμερα σου προσφέρει την πολυτέλεια να ελέγχεις το υλικό και να βλέπεις τον εαυτό σου οπότε η διαδικασία είναι αρκετά πιο ελεγχόμενη. Μου αρέσει, το απολαμβάνω αλλά δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να γίνει μόνιμη. Δεν θα έκανε καλό ούτε σε μένα ούτε στους συναδέλφους που παίζουν μαζί μου.
Ποια ήταν η αρχική έμπνευση για το FACES και πως εξελίχθηκε αργότερα μες το μυαλό σου; Το σίριαλ In Τreatment, το οποίο θεωρούμε όλοι αμερικανικό δημιούργημα, αλλά πρόσφατα έμαθα ότι βασίζεται με τη σειρά του σε γαλλικό σίριαλ. Η έλλειψη εξωτερικών γυρισμάτων, η εστίαση στις ερμηνείες, ο χώρος στον ηθοποιό να εκφραστεί, ο χρόνος μετράει αλλιώς σ’ αυτό το σίριαλ. Δεν τρέχει με τους καταιγιστικούς ρυθμούς του μοντάζ που βλέπουμε συνήθως. Μέχρι και η παύση έχει το χρόνο και την βαρύτητά της. Όπως στη ζωή.
Πώς είναι να συνεργάζεσαι με ερασιτέχνες και όχι επαγγελματίες ηθοποιούς; Τους σχηματίζεις ενδεχομένως πιο εύκολα; Χρησιμοποιείς στοιχεία τις αυθεντικής τους προσωπικότητας; Οι ερασιτέχνες που συμμετέχουν είναι μαθητές μου από τα μαθήματα υποκριτικής που κάνω, οπότε υπάρχει σχέση μεταξύ μας και με εμπιστεύονται γεγονός πολύ σημαντικό. Δεν θα μπορούσα να επιλέξω ερασιτέχνες που δεν θα είχα καμία σχέση μαζί τους. Ναι είναι αλήθεια ότι, αν νιώσουν ασφάλεια μπορεί να βουτήξουν σε μία κατάσταση και να χαθούν σ’ αυτήν πολύ περισσότερο από έναν ηθοποιό που βάζει τα όριά του και αυτοκρίνεται. Κοινώς, ένας ηθοποιός έχει άποψη πάνω στο αποτέλεσμα πράγμα που δεν είναι πάντα τόσο δημιουργικό.
Εσύ έχεις πάει σε ψυχολόγο; Αν όχι, θα πήγαινες; Πιστεύεις ότι όντως βοηθάει; Έχω πάει για λίγο καιρό, αλλά θα ήθελα στο μέλλον να μου δοθεί η ευκαιρία μιας πιο μακρόχρονης θεραπείας. Όλοι έχουμε ανάγκη να μας ακούσουν, να εκτεθούμε χωρίς το φόβο της κριτικής ή της επίκρισης. Φυσικά η εμπειρία του ρόλου έχει φωτίσει διαφορετικά τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας και μ’ έχει κάνει, αν θες, πιο απαιτητικό και καχύποπτο υποψήφιο πελάτη.
Τι θα ανακαλύψουν τα «πρόσωπά» σου μέσα από τις συνεδρίες τους; Μια ενδότερη πλευρά του εαυτού τους. Τα πραγματικά τους θέλω.
Γιατί επέλεξες να δώσεις μια σκοτεινή διάσταση στον ψυχολόγο Πέτρο και δεν έμεινες απλά στο concept των συνεδριών και των ιστοριών που εκτυλίσσονται μέσα στα επεισόδια; Γιατί δεν θα είχε ενδιαφέρον. Πρώτον για μένα που καλούμαι να ερμηνεύσω το ρόλο και μετά για τους θεατές. Κακά τα ψέματα το κοινό αρέσκεται στην ίντριγκα και του αρέσει να ψάχνει σκοτεινές πλευρές και ερμηνείες πίσω από την επιφάνεια. Δεν σημαίνει αυτό ότι κάνουμε το «χατίρι» του κοινού, αλλά σαφώς και σαν σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός θα ‘πρεπε να χαρίσω μια διάσταση σ’ αυτόν τον τύπο που να μου εξιτάρει τη φαντασία, ώστε να μπορέσω ασχοληθώ μαζί του. Μια καθ’ όλα έντιμη και correct διάσταση δεν προσφέρει ανάλογο υλικό. Πόσοι είναι οι καλοί που μας έχουν μείνει από μία ταινία; Σκέψου τώρα πόσοι είναι οι κακοί. Βλέπεις;
Τα επεισόδια ανεβαίνουν κάθε Τετάρτη και Σάββατο στο κανάλι της σειράς στο ΥouTube.