Argo Navis,  σε σκηνοθεσία των Σουζάνε Μπάουζινγκερ και Στέλιου Ευσταθόπουλου

Argo Navis, σε σκηνοθεσία των Σουζάνε Μπάουζινγκερ και Στέλιου Ευσταθόπουλου

Αποχαιρετιστήρια τελετή χωρίς αποχαιρετισμούς, χωρίς αναδρομές, ευχαριστώ κι αντίο, αυτή που όλοι περίμεναν ως τελευταία απονομή βραβείων για τον απερχόμενο διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κο Δημήτρη Εϊπίδη, έμοιαζε σαν να ‘χει βγει από τις προφητείες του Γέροντα Παΐσιου: «κι αν είναι τελευταία του, θα ‘ναι σαν να μην είναι». Το «αν» φαίνεται να είναι η λέξη κλειδί σ’ αυτό το ανάθεμα, δεδομένης της μεθοδικότητας με την οποία εκφράζει σε κάθε ευκαιρία την επιθυμία του να παραμείνει επί κεφαλής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ο κος Εϊπίδης, παρά την επιστολή του περασμένου Ιανουαρίου, με την οποία ανακοίνωνε την παραίτησή του συνολικά από τον θεσμό του κινηματογραφικού φεστιβάλ της πόλης.

«Δεν θα σας κουράσω» σημείωσε ο κος Εϊπίδης από σκηνής στην τελετή λήξης του Σαββάτου, κι η αίσθηση αναπάντεχου όσων περίμεναν συγκινησιακή φόρτιση αντίστοιχη της παραίτησής του, εντάθηκε όταν ο απερχόμενος (τύποις τουλάχιστον) καλλιτεχνικός και γενικός διευθυντής του θεσμού, επεσήμανε ότι «θα συνεχίσω να στηρίζω το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που είναι πραγματικά παιδί μου». Αναφερόταν φυσικά στον κινηματογραφικό θεσμό που εμπνεύστηκε, δημιούργησε κι εδραίωσε πριν από 18 χρόνια, κι ο οποίος έμελλε, στη χρονιά της ενηλικίωσής του, να αποχαιρετίσει τον πνευματικό του πατέρα. Εδώ βέβαια είναι Ελλάδα, και στο ελληνικό μοντέλο κανένα παιδί δεν ενηλικιώνεται μόλις στα 18 για να το αφήσουν οι γονείς του, οπότε «δεν αποχαιρετούμε τον κο Εϊπίδη, αφού θα συνεχίσει να είναι εδώ για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ», όπως μας αποσαφήνισε σιβυλλικά και η Μάγια Τσόκλη, παρουσιάστρια για πολλοστή φορά της τελετή λήξης του σημαντικότερου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στη χώρα μας, τη Χώρα της Μαρμότας.

Το κοινό πάντως γέμισε την αίθουσα του Ολύμπιον με το πιο θερμό χειροκρότημα που έχει προσφέρει ποτέ στον διευθυντή των τελευταίων πέντε χρόνων, ενώ κάποια αυτόκλητη αντιπρόσωπος «του σινεφίλ κοινού της πόλης» προσέθεσε τη δική της πινελιά Σαλονικιώτικης γραφικότητας, παραδίδοντας –εμφανώς πιο συγκινημένη από τον παραλήπτη της– μια ανθοδέσμη στον κο Εϊπίδη. Στο δε ενδιάμεσο των δυο διαβεβαιώσεων για το απαράλλαχτο της ηγεσίας του, το Φεστιβάλ απένειμε τα βραβεία του σε μια σειρά από ταινίες που λίγο είχαν ακουστεί κατά τη διάρκειά του: Μεγάλος νικητής της βραδιάς από το διεθνές πρόγραμμα αναδείχθηκε Η Ορχήστρα της Ανακύκλωσης των Brad Allgood και Graham Townsley, που κέρδισε το Βραβείο Κοινού Fischer επιβεβαιώνοντας την επιλογή του φεστιβάλ να προβάλλει την ιστορία της ομότιτλης μπάντας με τα όργανα από ανακυκλωμένα υλικά, ως ταινία έναρξης της φετινής διοργάνωσης, ενώ το αντίστοιχο βραβείο από το ελληνικό πρόγραμμα απέσπασε αναπάντεχα το ντοκιμαντέρ Argo Navis, που καταγράφει την πλεύση μιας ανακατασκευασμένης πεντηκόρου αντίστοιχης με τη μυθική Αργώ, στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος πειραματικής ναυτικής αρχαιολογίας.

Στη βραδιά της απονομής ξεχώρισαν επίσης το Δανέζικο ντοκιμαντέρ What He Did του Jonas Poher Rasmussen, που καταγράφει την ιστορία ενός ψυχολόγου και συγγραφέα ο οποίος δολοφόνησε τον επί 13 χρόνια σύντροφό του σε μια κρίση ζήλιας, αλλά και το ντοκιμαντέρ Τα Σημάδια του Ουρανού της Μάρως Αναστοπούλου, για το πρόσωπο της Αμοργού που χάνεται μαζί με την παλιά τέχνη της πρόβλεψης του καιρού από τα σημάδια του ουρανού, με τις δυο ταινίες να κερδίζουν τα βραβεία διεθνούς και ελληνικού προγράμματος αντίστοιχα, από την επιτροπή της διεθνούς ένωσης κριτικών FIPRESCI.

Ακολουθούν τα βραβεία αναλυτικά:

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER 2016

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Argo Navis,  σε σκηνοθεσία των Σουζάνε Μπάουζινγκερ και Στέλιου Ευσταθόπουλου (Ελλάδα, Γερμανία)

Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»)  στην ταινία Η ορχήστρα της ανακύκλωσης- Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος σε σκηνοθεσία Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι (ΗΠΑ, Παραγουάη, Νορβηγία, Βραζιλία)

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης σε σκηνοθεσία των Ιωάννη Γρηγορόπουλου και Μιχάλη Αριστείδου (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή στην ταινία Κλοντ Λανζμάν: Φαντάσματα του Shoah του Άνταμ Μπενζίν (Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς)

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI
Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI απαρτίζεται από τους:

Μελίς Μπεχλίλ–Πρόεδρος (Τουρκία)

Σάσγια Κουτσίερ (Ολλανδία)

Άννα Μπιλάκ (Πολωνία)

Σίλβεσταρ Μιλέτα (Κροατία)

Γιώργος Παπαδημητρίου (Ελλάδα)

και απονέμει τα Βραβεία FIPRESCI

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Τα σημάδια του ουρανού σε σκηνοθεσία της Μάρως Αναστοπούλου (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή στην ταινία Αυτό που έκανε σε σκηνοθεσία του Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν (Δανία)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» απαρτίζεται
από τους: Ειρήνη Τσολάκη (Αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Δρ. Ευτυχία Βουτυρά (Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Καθηγήτρια Παν. Μακεδονίας), Γιάννη Γκίρμπα (Δημοσιογράφος, Μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ), Μαριάννα Λεονταρίδου (Κριτικός Κινηματογράφου, Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας – Ομάδα Θεσσαλονίκης) και Ανδρέα Σιαδήμα (Σκηνοθέτης, Παραγωγός).

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες σε σκηνοθεσία Μάνι Γ. Μπεντσελάχ (Λίβανος, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία)

ΒΡΑΒΕΙΟ WWF

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απαρτίζεται από τους: Αμαλία Αλμπερίνι (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFΕ, WWF Ελλάς,) Βίκυ Μπαρμπόκα (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος «Καλύτερης Ζωής», WWF Ελλάς), Ιάσονα Κάντα (Υπεύθυνος γραφείου Τύπου WWF Ελλάς) και Αλέξανδρο Κανδαράκη (Υπεύθυνος Ψηφιακής Επικοινωνίας WWF Ελλάς).

Το βραβείο της WWF απονέμεται στην ταινία Ραγδαίος αφανισμός σε σκηνοθεσία Λούι Ψυχογιός (ΗΠΑ).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Η Βουλή των Ελλήνων απονέμει φέτος, για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία της ενότητας «Καταγραφή της Μνήμης». Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι: Άρης Φατούρος (Σύμβουλος Προγράμματος και Αναπληρωτής Συντονιστής), Πάνος Κουάνης (Σύμβουλος Οικονομίας & Νέων Τεχνολογιών-Προϊστάμενος Τομέα Προγράμματος & Διοικητικής Υποστήριξης) και Βασίλης Δούβλης (σκηνοθέτης).

Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων απονέμεται στην ταινία LUDLOW, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού (Ελλάδα)

Σκεπτικό επιτροπής:

«Η ταινία φωτίζει, με σπάνιο αρχειακό υλικό, μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του εργατικού κινήματος της Αμερικής, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων μεταναστών»

ΒΡΑΒΕΙΟ DOCS IN PROGRESS

Το βραβείο Docs in Progress 2016 της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι χορηγία της εταιρίας post-production 2|35 Inc και μεταφράζεται σε υπηρεσίες post production αξίας 15.000 ευρώ.

Την φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο απαρτίζουν οι: Πάμελα Μαρτίνεθ (Boulder Creek Int., Μεγάλη Βρετανία), Μίριαμ Κάρμπε (ZDF/ Arte, Γερμανία) και Νίκι Χέιμαν (POV, ΗΠΑ).

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία:

Amal, Σκηνοθεσία /Παραγωγή: Μοχάμεντ Σιάμ, Εταιρεία παραγωγής: ArtKhan, Συμπαραγωγή: Σάρα Μποκεμέγιερ (Detail Film), Αίγυπτος/ Γερμανία

Σκεπτικό επιτροπής:

«Tο Amal εκτυλίσσεται σε μια περίοδο πέντε ετών και μας συγκίνησε αυτή η σε βάθος χρόνου προσέγγιση της Αιγυπτιακής επανάστασης. Μας αρέσει η ιδέα του να βλέπουμε την Αμάλ να μεγαλώνει με φόντο την Αιγυπτιακή επανάσταση και να αναλογίζεται την πολιτική κατάσταση της χώρας της. Η Αμάλ είναι ένας δυνατός χαρακτήρας με τον οποίο συνδεθήκαμε, χάρη στην επιμονή και το ισχυρό πνεύμα της. Η εκ των έσω επαφή μαζί της αυτά τα πέντε χρόνια μας επιτρέπει ως θεατές να συνδεθούμε με όλες τις πτυχές της ζωής της καθώς εξελίσσεται. Ζει μέσα σε ένα κόσμο αντιθέσεων, χαράσσοντας τη δική της διαδρομή και ανοίγοντας χώρο για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς της. Μέσα από εξαιρετική κινηματογράφηση και μοντάζ, ανυπομονούμε να δούμε την Αμάλ να μεγαλώνει μέσα σε αυτή την ταινία!»

ΕΡΤ – ΒΡΑΒΕΙΟ DOC ON AIR

Η ΕΡΤ στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής απονέμει το βραβείο DOC ON AIR στο καλύτερο project του Pitching Forum για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN, αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και σε  δικαίωμα της  πρώτης μετάδοσης του ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ. 

Το βραβείο απονέμεται στο project:

DEBUT Σκηνοθεσία: Αναστάσια Μιροσνιτσένκο Παραγωγή: Βόλια Τσαϊκούσκαγια, Λευκορωσία

ΒΡΑΒΕΙΟ EDN 2016

To ετήσιο βραβείο του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN) στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki, απονέμεται σε έναν οργανισμό, ομάδα ή άτομο για την εξαιρετική συνεισφορά του στη διαμόρφωση της κουλτούρας του ντοκιμαντέρ. Το 12ο Βραβείο του EDN απονεμήθηκε στην Μαριάν Λεβί-Λεμπλόν, Υπεύθυνη των Παραγωγών Web and Transmedia του ARTE / Γαλλία, ως αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς της στη διαμόρφωση της κουλτούρας των ταινιών τεκμηρίωσης, στο πεδίο του διαδικτυακού και διαδραστικού ντοκιμαντέρ.