Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αλέκος Κυραρίνης στην Γκαλερί Citronne και Ευανθία Σούτογλου στο Βιβλιοπωλείο Λεμόνι

Δύο εκθέσεις που τιμούν και δοξάζουν τη μαστοριά, το σχέδιο και το χρώμα με σκοπό τη χαρά των ματιών που τις βλέπουν.                      

Κυραρίνης στη Citronne   

43 καινούρια ζωγραφικά έργα και ένα βίντεο πάνω σε ένα απόσπασμα της σύνθεσης του Γιώργου Κουμεντάκη «Το Ισοκράτημα ενός Παιδιού», καρπός της συνεργασίας και αλληλοεκτίμησης συνθέτη και ζωγράφου, παρουσιάζονται στην Γκαλερί Citronne.

Με την έκθεση αυτή ο Κυραρίνης συμπληρώνει, επεκτείνει και τελειοποιεί μια, σχεδόν εικοσαετή, πορεία ζωγραφικής και συμπυκνώνει όλα τα χαρακτηριστικά της τέχνης του.

Στα έργα του ο χώρος είναι αβαθής, αντιφυσιοκρατικός. Ο καλλιτέχνης αρνείται την τρίτη διάσταση της δυτικής τέχνης, με απόλυτο σεβασμό όμως στις μοντερνιστικές κατακτήσεις των αρχών του εικοστού αιώνα. Πρότυπα του Κυραρίνη είναι τα αρχέτυπα της τέχνης στην εγγύς, και όχι μόνον, Ανατολή.  Ο χώρος του κατακλύζεται από πολυποίκιλα διακοσμητικά μοτίβα που κατάγονται από ένα ευρύτατο χρονικό φάσμα, από το μακρινό παρελθόν ώς το παρόν: από τον κόσμο της ύστερης αρχαιότητας ώς τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους· και από εκεί στην λαϊκή μαρμαρογλυπτική και ξυλογλυπτική και στον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη. 

 Η παλέτα έχει περιοριστεί σε τρία βασικά χρώματα (λευκό, κόκκινο μαύρο,  με ελάχιστα ίχνη γαλάζιου). Η επιφάνεια είναι εξαντλητικά δουλεμένη με ξυσίματα, σβησίματα, επιζωγραφίσεις, αλλεπάλληλες επιστρώσεις και εναποθέσεις ποικίλων υλικών με βάση την αυγοτέμπερα. Το αποτέλεσμα θυμίζει παμπάλαιες τοιχογραφίες, παλίμψηστα με την μαλαματοκαπνισμένη πατίνα του χρόνου, ανταύγειες της αιωνιότητας. Ο ίδιος βέβαια, δεν αποκαλύπτει ποτέ τα μυστικά της τέχνης του. Ο Αλέκος Κυραρίνης είναι κλεισμένος στο μικρό του εργαστήριο και δουλεύει αδιαλείπτως. Από εκεί ακούει τη βουή του κόσμου που τον περιβάλλει και ανταποκρίνεται με τα ηχοχρώματα των αινιγματικών εικαστικών του συνθέσεων: ένας διάκοσμος που ενέχει μελωδία και στοχασμό.

Η έκθεση Αλέκου Κυραρίνη συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο που περιλαμβάνει αναλύσεις όλων των έργων από τον επιμελητή της έκθεσης Νικόλαο Παΐσιο και εισαγωγικό σημείωμα από την διευθύντρια της Citronne Gallery και ιστορικό τέχνης Τατιάνα Σπινάρη.

Διάρκεια έκθεσης:  22 Οκτωβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2020. CITRONNE Gallery, Αθήνα, Πατριάρχου Ιωακείμ 14, τηλ. 210 7235226 

Σούτογλου στο Λεμόνι

Στο νόστιμο και δραστήριο Βιβλιοπωλείο Λεμόνι της οδού Ηρακλειδών φιλοξενείται ανάμεσα στα εκλεκτότερα βιβλία που υπάρχουν μια έκθεση της Ευανθίας Σούτογλου με είκοσι πέντε μικρά έργα και τον ιμπρεσιονιστικό τίτλο «Κάτω από θόλους διάφανους». 

Η ζωγράφος δίνει με μια μονοκοντυλιά την ιστορία της σχέσης της με την τέχνη της ζωγραφικής: «Παιδί ακόμη θυμάμαι να ζωγραφίζω με κάθε ευκαιρία, αναζητώντας διέξοδο στη μοναξιά μου ή υπακούοντας σε μια ασύνειδη ακόμη κλίση. Γονείς και φίλοι πάντα με παρότρυναν να μάθω μια τέχνη στη ζωή μου, κι εγώ αμέσως σκέφτηκα τη ζωγραφική που τόσο αγαπούσα! Έτσι βρέθηκα στην ΑΣΚΤ μαθητεύοντας κοντά σε δασκάλους όπως ο Τέτσης και ο Μυταράς. Τα είκοσι πέντε έργα μικρών διαστάσεων (ακουαρέλες, λαδοπαστέλ και ακρυλικά) έχουν γίνει κατά καιρούς, σε αγαπημένους τόπους που συχνά επισκεπτόμουν, συγκινημένη από την ανεξάντλητη ομορφιά τους. Ένας απλός μοναχικός καρπός, ή κάποιο πουλί, ένας ιππόκαμπος, κίτρινα σταροχώραφα όπου ένα εικονοστάσι ανυψώνει τον μόχθο σε θόλους διάφανους, είναι μάρτυρες αυτής της ομορφιάς, που είχα τη χάρη να είμαι κοινωνός της.»

Στα έργα της Σούτογλου διαδραματίζεται μια ατέρμονη  διελκυστίνδα, ένα είδος χορογραφίας ανάμεσα στο σχέδιο και στο χρώμα όπου αυτά αλληλοκαλύπτονται και αλληλοστηρίζονται με τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς ενός ζευγαριού στο αργεντίνικο ταγκό. Η βαθιά γνώση του ελληνικού τοπίου και η ποιητική ευαισθησία της ελευθερώνουν τα τοπία της από χρονικούς και τοπικούς προσδιορισμούς. Απέναντι σε αυτές τις βαθιά ποτισμένες στη συγκίνηση πινελιές η απόλαυση γίνεται μονόδρομος για τον θεατή.

Διάρκεια έκθεσης 22 Οκτωβρίου – 21 Νοεμβρίου 2020
Βιβλιοπωλείο Λεμόνι 
Ηρακλειδών 22 
Θησείο 
Τηλ. 2103451390
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.