Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
28.10.2024

Απεργούν σήμερα εκπαιδευτικοί, λιμενεργάτες και εργαζόμενοι σε επισιτισμό – τουρισμό

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό καθώς και της ΠΝΟ - Ποια είναι τα αιτήματα των εργαζόμενων.
Απεργούν σήμερα εκπαιδευτικοί, λιμενεργάτες και εργαζόμενοι σε επισιτισμό – τουρισμό

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη (23/10) οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, απεργούν οι ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία των εκπαιδευτικών, πραγματοποιείται με την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ, καθώς, μετά από προσφυγή του υπουργείου Παιδείας, η απεργία που είχε προκηρύξει η ΔΟΕ, κρίθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της κατήγγειλε «την πρωτοφανή, στα συνδικαλιστικά και εκπαιδευτικά χρονικά, ενέργεια του Υπουργού Παιδείας να προσφύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η 24ωρη απεργία της ΔΟΕ που έχει αιτήματα κτλ.»

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία την Τετάρτη (23/10) ζητώντας «ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία απέναντι στην εμπορευματοποίηση, κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση σχολείων – μαθητών – εκπαιδευτικών» και καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη στις 12:00 στα Προπύλαια. Η προσφυγή του Υπουργείου κατά της απεργία σύμφωνα με, ωστόσο θα πραγματοποιηθεί κανονικά υπό την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ.

Σημειώνεται επίσης ότι απεργία για τις 24 και 25 Οκτωβρίου έχουν προκηρύξει και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων.

24ωρη απεργία σε επισιτισμό και τουρισμό

Απεργία πραγματοποιεί σήμερα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Αιτήματα της κινητοποίησης είναι η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και 5ήμερο 40ωρο, αλλά και η «αξιοπρεπής διαβίωση τους “νεκρούς” μήνες για τους εποχιακά εργαζόμενους μέσω του ταμείου ανεργίας». Ζητούν μέτρα για το πώς θα μοιράζει το φιλοδώρημα ο εργοδότης στους εργαζόμενους και πώς θα ελέγχεται, ενώ καλούν την κυβέρνηση εφόσον ισχύουν οι εκτιμήσεις της πως το φιλοδώρημα στη χώρα μας κυμαίνεται στα 400 εκ. ευρώ το χρόνο, με τα έσοδα που θα μαζέψει από τη φορολόγηση αυτού του ποσού να αυξήσει τη χρονική ισχύ του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζόμενων.

Για δεύτερη ημέρα η απεργία των ναυτεργατών

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται, από χθες, η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών, απαιτώντας «ανανέωση – εφαρμογή ΣΣΕ, Αυξήσεις με βάση τις ανάγκες, Μέτρα προστασίας και ασφάλειας της ζωής». Σήμερα, δεύτερη μέρα της απεργίας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. Παράλληλα, σήμερα ξεκινά η απεργία των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ (COSCO) και οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Aris Oikonomou / SOOC

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.