Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
15.10.2024

Πλήρης ένταξη στα ΒΑΕ των λιμενεργατών στις προβλήτες 2 και 3, αναδρομικά από το 2012

Η ανακοίνωση της Dport και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το καθεστώς υπαγωγής των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Πλήρης ένταξη στα ΒΑΕ των λιμενεργατών στις προβλήτες 2 και 3, αναδρομικά από το 2012

Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη υπαγωγή των λιμενεργατών της προβλήτας 2 και 3 στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η DPort Services, η εταιρεία, που προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα λιμενικών υπηρεσιών και διαχείρισης φορτίων στις προβλήτες 2 και 3 στο λιμάνι του Πειραιά, «η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει την παράτυπη ένταξη που πραγματοποιήθηκε μέσω της εγκυκλίου 46/2018 του ΕΦΚΑ και επιβεβαιώνει την ανάγκη να τηρείται η προβλεπόμενη, νόμιμη διαδικασία».

Επίσης, επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη ενισχύει τη δέσμευση της εταιρείας για διαφάνεια, δικαιοσύνη και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ σημειώνει πως είναι σε αναμονή για τις απαραίτητες διευκρινίσεις που αφορούν τη διαδικασία υποβολής των ενσήμων και την τακτοποίηση των σχετικών οφειλών.

Εξάλλου, υπογραμμίζει ότι σε αυτό το πλαίσιο, η DPort διαβεβαιώνει όλους τους εργαζομένους πως «θα φροντίσει ώστε να μην υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση για το παρελθόν» και ότι «προτεραιότητα παραμένει η προστασία και στήριξη των εργαζομένων».

«Στεκόμαστε δίπλα σας με απόλυτη συνέπεια και αφοσίωση, όπως κάνουμε διαχρονικά. Η DPort δεν είναι απλώς μια επιχείρηση είναι μια ομάδα ανθρώπων με κοινές αξίες και στόχους. Είμαστε αφοσιωμένοι στη διασφάλιση των δικαιωμάτων σας, στην προάσπιση των συμφερόντων σας και στη διαρκή φροντίδα για το καλό σας», τονίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Dport θα έχει συναντήσεις και με τα τρία σωματεία του χώρου με σκοπό να τα ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις.

Απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην Γενική Συνέλευση που διοργανώνει την Τετάρτη 16 Οκτώβρη, στις 14.00 στο ΣΕΜΠΟ, το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Συνάδελφοι, είμαστε περήφανοι που είμαστε λιμενεργάτες και διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας με συνεπείς και ανυποχώρητους αγώνες μας με μπροστάρη το Σωματείο μας ΕΝΕΔΕΠ.

Το δίκιο μας το κάναμε πράξη, με θάρρος και αξιοπρέπεια, μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, με σκληρούς αγώνες στους προβλήτες και τις πύλες του λιμανιού και καταφέραμε την ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΤΑΞΗ στα ΒΑΕ των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, όχι μόνο από το 2018 που ΗΔΗ είχαμε κερδίσει αλλά ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ από το 2012 όπως επιμέναμε και αγωνιζόμασταν!

Είναι ημέρα βαθιάς συγκίνησης και τιμής, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως πρόκειται για ιστορική επιτυχία που ψηλώνει το μπόι το δικό μας αλλά και συνολικά του κινήματος. Την κατάφωρη αδικία που μας επέβαλαν για 15 χρόνια, την ανατρέψαμε. Χαιρόμαστε και με το χαμόγελο στα χείλη ανοίγουμε ακόμα περισσότερο τον δρόμο για να εφαρμοστεί το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέει από την καθολική ένταξη μας στα ΒΑΕ από το 2012».

Διεκδικούμε, τονίζει το Σωματείο, «Άμεση καταγραφή των ενσήμων και ίση αμοιβή για ίση εργασία. Ενιαία Σύμβαση για όλο το λιμάνι. Η ίδια η ζωή επιβεβαίωσε πως τα πάντα κερδίζονται με αγώνα. Από το 2014 ΠΑΛΕΨΑΜΕ ΜΑΖΙ, με μπροστάρη το Σωματείο μας, ΕΝΕΔΕΠ κόντρα σε κυβερνήσεις και υπουργεία, κόντρα στην εργοδοσία COSCO, DPort, εργολάβοι, κόντρα στις τρικλοποδιές που μας έβαζαν με την πέμπτη φάλαγγα που στρατολόγησαν στην πορεία για να δρα ανάμεσά μας, το εργοδοτικό Συνδικάτο τους που παρακαλούσε για την συνεδρίαση του ΣΚΑ (Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης) και νέα ειδικότητα για να μπουν τα ένσημα από το 2024 και μετά».

Προσπάθησαν όλοι αυτοί με νύχια και με δόντια, σημειώνει το Σωματείο, «να ακυρώσουν το νόημα και το περιεχόμενο της σχετικής Εγκυκλίου του ΕΦΚΑ, η οποία απλώς αποσαφήνιζε και δήλωνε ότι αυτόματα και αυτοδίκαια λόγω ειδικότητας και χώρου εργασίας, οι λιμενεργάτες είμαστε ενταγμένοι στα ΒΑΕ.

Στην αρχή ισχυριζόντουσαν ότι το λιμάνι… δεν είναι λιμάνι, μετά ότι οι λιμενεργάτες… δεν είναι λιμενεργάτες αλλά συσκευαστές σταφίδας , μετά φόβιζαν τους συναδέλφους ότι θα κληθούν τσάμπα κι άδικα… να πληρώνουν μεγαλύτερες τρέχουσες εισφορές και αναδρομικές εισφορές με την ένταξή τους στα ΒΑΕ, μετά (διέσπειραν φήμες ότι είναι παράτυπη και αβάσιμη η ένταξή μας στα ΒΑΕ και θα καταπέσει στο ΣτΕ, και τέλος ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΜΑΖΙ προσπάθησαν να κινήσουν διαδικασίες για να συνεδριάσει εκ νέου το ΣΚΑ (Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης) ώστε… να φτιάξει νέα ειδικότητα “λιμενεργάτη” και να ξεκινήσει από τώρα και μετά η ένταξή μας στα ΒΑΕ…»

Συνάδελφοι, συνεχίζει το Σωματείο, «ακόμα και οι γλάροι στο λιμάνι- ακόμα και οι κάβοι στους ντόκους ΓΕΛΑΝΕ με την κατάντια των μπροστινών της εργοδοσίας να πανηγυρίζουν για την απόλυτη δικαίωση των δικών μας αγώνων! Των αγώνων ΟΛΩΝ ΕΜΑΣ που καιγόμασταν τα καλοκαίρια και παγώναμε τους χειμώνες να αγωνιζόμαστε στην πύλη για να γίνει πράξη το δίκιο μας! ΟΛΩΝ ΕΜΑΣ που σταθήκαμε με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση μπροστά στην πανστρατιά των δυνάμεων καταστολής… όταν ΑΥΤΟΙ στριμωχνόντουσαν στα πούλμαν της απεργοσπασίας που έφερνε με συνοδεία περιπολικών η εργοδοσία!

Είναι τόσο εκκωφαντική η ήττα τους, είναι τόσο αναμφισβήτητη η απόλυτη κατάρρευση όλων των ψευδών επιχειρημάτων τους, είναι τόσο φανερή η αδικία στην οποία για χρόνια καταδίκαζαν τους εργαζόμενους στο λιμάνι, που τώρα αναγκάζονται να παραστήσουν τους τιμητές των λιμενεργατών… και τις Μαρίες Τερέζες των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που σκόπιμα και συνειδητά μας στερούσαν, ώστε αναλαμβάνουν να πληρώσουν και τις αναδρομικές εισφορές που αναλογούν στους εργαζόμενους.

Καταλαβαίνουμε τον πανικό τους διότι η ανικανότητα τους βάζει σε σκέψη και την εργοδοσία για τα κελεπούρια που αποφάσισε να θέσει απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων. Δεν πειράζει όμως εμείς τους κομπάρσους του λιμανιού είμαστε διατεθειμένοι για τις πικρίλες να τους κεράσουμε μαντολάτο».

«Κόντρα σε λογικές συμβιβασμού και υποταγής κάναμε το χρέος μας», συνεχίζει το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, προσθέτοντας:

«ΠΑΛΕΨΑΜΕ για το αυτονόητο δικαίωμα που συνειδητά και σκόπιμα μας στερούσαν όλοι αυτοί.

ΠΑΛΕΨΑΜΕ για να ενταχθούμε η κείμενη νομοθεσία για ΟΛΟΥΣ τους λιμενεργάτες σε ΟΛΑ τα λιμάνια της χώρας στα ΒΑΕ.

ΠΑΛΕΨΑΜΕ για να ανατρέψουμε το ευνοϊκό καθεστώς για χάρη της COSCO που υπηρετούσαν με συνέπεια όλοι αυτοί, ώστε να μην αποτελούν οι προβλήτες της COSCO στον Πειραιά ειδική οικονομική ζώνη

Την τεκμηριωμένη απάντηση που ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ τα δίκια και τους αγώνες μας, την πήραν ΟΛΟΙ με την απόφαση του ΣτΕ στο οποίο είχαν προσφύγει για να ματαιώσουν την εφαρμογή των ΒΑΕ στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO. Ακόμα και τα δικαστήρια που έβγαζαν τις απεργίες για αυτό το δίκαιο αίτημα μας παράνομες δεν μπόρεσαν να τους σώσουν.

Συνάδελφοι, ΗΔΗ από σήμερα Δευτέρα, η διοίκηση του Σωματείου μας ΕΝΕΔΕΠ συναντήθηκε με τους αρμόδιους στο Υπουργείο Εργασίας και απαιτήσαμε και λάβαμε δεσμεύσεις ότι όλα θα κινηθούν με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες, και ότι τα ένσημα θα κολληθούν ένα προς ένα από το 2012 ώστε το συντομότερο δυνατόν να αποτυπωθούν τα ΒΑΕ στις καρτέλες όλων των δικαιούχων και να επιλυθεί πλέον το τεράστιο πρόβλημα για την σωστή ασφάλιση και συνταξιοδότηση με βάση όσα ορίζει η νομοθεσία! Εμπιστοσύνη δεν έχουμε καμία σε αυτούς που δημιούργησαν και όλο αυτό το πρόβλημα για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συμμετοχή στην Παμπειραική απεργία στις 23 του Οκτώβρη σε όλο το λιμάνι του Πειραιά με προοπτική κλιμάκωσης. Συνάδελφοι, η δικαίωση των αγώνων που δώσαμε μπορεί να άργησε, αλλά ήρθε πανηγυρικά! Δείχνει τον ένα και μοναδικό τρόπο, τον ένα και μοναδικό δρόμο:

ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

Τώρα, με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με ακόμα μεγαλύτερη αλληλεγγύη, θα παλέψουμε όλοι μαζί, με μπροστάρη τον μοναδικό διεκδικητή των δικαιωμάτων μας, τον μοναδικό εκφραστή των συμφερόντων μας, τον μοναδικό εγγυητή των κατακτήσεων μας το Σωματείο μας ΕΝΕΔΕΠ για να ανοίξουμε νέους δρόμους και νέους ορίζοντες!

Συνάδελφοι, ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΠΑΡΩΝ στην ΓΣ την Τετάρτη 16/10, ώρα 14:00, στο ΣΕΜΠΟ».

«Ήρθε η ώρα να επεξεργαστούμε, να οργανώσουμε και να παλέψουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για τη νέα ΣΣΕ, για μέτρα ασφάλειας και υγείας που πραγματικά θα μας προστατεύουν- για μόνιμη και σταθερή εργασία πλήρους απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι- για αυξήσεις στους μισθούς – για επίδομα επικινδυνότητας σε όλες τις ειδικότητες – για 5μερο-7ωρο- 35 ωρο

ΔΥΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ Ο ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ – ΔΥΝΑΤΟΣ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΗΣ – ΔΥΝΑΤΟ ΕΝΕΔΕΠ

Αποκλειστικό μας αίτημα ήταν, είναι και θα είναι πως μια καγκελόπορτα δεν γίνεται να χωρίζει το λιμάνι του Πειραιά και δημιουργεί δυο διαφορετικούς κόσμους. Αυτό σήμερα άλλαξε ακόμα περισσότερο αυτή τη κατάσταση για το σύνολο των εργαζομένων στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ», καταλήγει το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.