Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
10.10.2024

Μπόνους δόμησης: Στο ΣτΕ η απόφαση για τα ύψη των κτηρίων

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ αύριο θα συζητηθεί η συνταγματικότητα ή μη διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για την προσαύξηση στη δόμηση, στο ύψος των κτηρίων.
Μπόνους δόμησης: Στο ΣτΕ η απόφαση για τα ύψη των κτηρίων

Η συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού(ΝΟΚ) ως προς το σκέλος της προσαύξησης στη δόμηση και στο ύψος των κτηρίων, κλπ, θα συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται, μεταξύ άλλων, να αποφασίσει εάν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα οι διατάξεις του ΝΟΚ, με τις οποίες δίνονται κίνητρα για την αύξηση της δόμησης και την προσαύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους (έτσι όπως αυτό καθορίζεται σε ειδικές ανά περιοχή διατάξεις), προκειμένου να κατασκευαστούν φιλικά για το περιβάλλον κτήρια και να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει αν είναι συνταγματικές οι διατάξεις που επιτρέπουν την:

1. αύξηση του συντελεστή δόμησης (κατά 10%, 15% και 20%), εάν ο κατασκευαστής μειώσει το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου (κατά 10%, 15% και 20% αντίστοιχα),

2. αύξηση του συντελεστή δόμησης (κατά 5% ή 10%), εάν αναβαθμιστεί ενεργειακά το κτήριο,

3. αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κάθε κτηρίου κατά 1 μ., εάν χρησιμοποιηθεί το ισόγειο και η pilotis ως χώρος στάθμευσης οχημάτων ή εάν κατασκευαστεί φυτεμένο δώμα με κτίσμα ή εάν μειωθεί το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου κατά 5%,

4. κατασκευή φυτεμένου δώματος (το οποίο περιλαμβάνει κτίσμα μέγιστης επιφάνειας 35 τ.μ. και μέγιστου ύψους 3,40 μ.) χωρίς να προσμετράται στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κάθε κτηρίου και

5. να μην προσμετρώνται στον οριζόμενο συντελεστή δόμησης ορισμένες κατασκευές, όπως πατάρια, σοφίτες, έρκερ, φυτεμένα δώματα και κλιμακοστάσια.

Ακόμη, θα κριθεί εάν πριν από τη θέσπιση των διατάξεων του ΝΟΚ έπρεπε να προηγηθεί στρατηγική εκτίμηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή οδηγία 2001/42/ΕΚ για τα σχέδια ή προγράμματα που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.