Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
30.09.2024

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ζητά εκεχειρία με το Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο, λέει ο υπαρχηγός της οργάνωσης.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ζητά εκεχειρία με το Ισραήλ

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι ζήτησε σήμερα να κηρυχθεί εκεχειρία με το Ισραήλ, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, στην πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Δυτικού διπλωμάτη στη Βηρυτό μετά την εντατικοποίηση των ισραηλινών πληγμάτων εναντίον του Λιβάνου.

«Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του Λιβάνου και στην επιστροφή στην έκκληση που απηύθυναν οι ΗΠΑ και η Γαλλία με τη στήριξη της ΕΕ και αραβικών και ξένων χωρών υπέρ μιας εκεχειρίας», τόνισε ο Μικάτι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

«Προτεραιότητα είναι η εφαρμογή της απόφασης 1701» του ΟΗΕ, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπαρό έφτασε χθες Κυριακή το βράδυ στη Βηρυτό, όπου για πρώτη φορά από το 2006 το Ισραήλ έπληξε στόχο στην καρδιά της λιβανέζικης πρωτεύουσας σκοτώνοντας τρία μέλη ένοπλης παλαιστινιακής ομάδας.

Μέχρι στιγμής τα ισραηλινά πλήγματα επικεντρώνονταν στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, όπως και στον νότιο και ανατολικό Λίβανο.

Ο Γάλλος υπουργός παρέδωσε χθες έκτακτη υγειονομική βοήθεια στο υπουργείο Υγείας του Λιβάνου προτού έχει συνάντηση εργασίας για την κατάσταση των 23.000 Γάλλων πολιτών που ζουν στον Λίβανο.

Σήμερα ο Μπαρό συναντήθηκε με τον μαρωνίτη πατριάρχη Μεσάρα Ράι και αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής του στρατού του Λιβάνου, τον στρατηγό Ζοζέφ Αούν, και τον Ναμπίχ Μπέρι πρόεδρο του κοινοβουλίου και σύμμαχο της Χεζμπολάχ.

Η Ουάσινγκτον και το Παρίσι, μαζί με αραβικές, δυτικές και ευρωπαϊκές χώρες, ζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών» μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ προκειμένου «να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία».

Το Ισραήλ αγνόησε την πρωτοβουλία και ενέτεινε τα πλήγματά του εναντίον του Λιβάνου. Την Παρασκευή εξόντωσε τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Υπαρχηγός Χεζμπολάχ: «Είμαστε έτοιμοι για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή»

Η Χεζμπολάχ θα επιλέξει τον διάδοχο του ηγέτη της Χασάν Νασράλα, τον οποίο σκότωσε το Ισραήλ, «με την πρώτη ευκαιρία», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπαρχηγός της οργάνωσης, λέγοντας πως ο σχηματισμός του θα συνεχίσει να στοχοποιεί το Ισραήλ παρά τα ισχυρά πλήγματα που έχει δεχθεί.

«Θα επιλέξουμε έναν γενικό γραμματέα του κόμματος με την πρώτη ευκαιρία … και θα συμπληρώσουμε την ηγεσία και τις θέσεις σε μόνιμη βάση», είπε ο Ναΐμ Κάσεμ στην πρώτη μετά τον θάνατο του Νασράλα δημόσια εμφάνιση αξιωματούχου της Χεζμπολάχ, έχοντας πίσω του ξύλινες επιφάνειες και μιλώντας από άγνωστη τοποθεσία.

Στην ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, το Al Manar, ο Ναΐμ Κάσεμ είπε πως ο Νασράλα σκοτώθηκε μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, διαψεύδοντας τον θάνατο περίπου 20 μελών της φιλοϊρανικής οργάνωσης που ανακοίνωσε το Ισραήλ κατά το πλήγμα του στα νότια προάστια της Βηρυτού την περασμένη Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Νασράλα σκοτώθηκε μαζί με τον Άλι Καράκι, διοικητή του μετώπου με το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, τον ταξίαρχο Αμπάς Νιφορουσάν των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, και άλλα δύο μέλη της Χεζμπολάχ, είπε ο Ναΐμ Κάσεμ.

Δεν διευκρίνισε πότε θα οριστεί ο διάδοχος του Νασράλα, ούτε πότε θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του επικεφαλής της ισχυρής φιλοϊρανικής οργάνωσης.

Είπε πως οι μαχητές της Χεχμπολάχ συνέχισαν να εκτοξεύουν ρουκέτες σε βάθος μέχρι και 150 χλμ. στο ισραηλινό έδαφος και πως είναι έτοιμοι να αποκρούσουν τυχόν χερσαία εισβολή με την οποία απειλεί το Ισραήλ.

«Ό,τι κάνουμε είναι το ελάχιστο… Ξέρουμε πως η μάχη μπορεί να είναι μακρά», είπε. «Θα νικήσουμε όπως νικήσαμε στην απελευθέρωση του 2006 απέναντι στον ισραηλινό εχθρό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην τελευταία αιματηρή σύγκρουση ανάμεσα στους δύο εχθρούς.

«Θα αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο και είμαστε έτοιμοι, αν οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να εισέλθουν διά του εδάφους, οι δυνάμεις της αντίστασής μας είναι έτοιμες για μια χερσαία αντιπαράθεση», προειδοποίησε.

Ο Κάσεμ, που ζήτησε από τους υποστηρικτές της οργάνωσης να κάνουν υπομονή, είπε πως η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει τη δολοφονία των στελεχών της προχωρώντας σε αντικαταστάσεις.

«Το Ισραήλ δεν μπόρεσε να πλήξει τις στρατιωτικές ικανότητές μας, και αυτό που λένε τα ΜΜΕ του, ότι έπληξε το μεγαλύτερο μέρος των μεσαίων και μακρού βεληνεκούς δυνατοτήτων μας, είναι ένα όνειρο που δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει και δεν πρόκειται ποτέ να πραγματοποιήσει», είπε αναφερόμενος στις ρουκέτες της Χεζμπολάχ.

Ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για παροχή «απεριόριστης» όπως τη χαρακτήρισε υποστήριξης προς το Ισραήλ.

Ο Κάσεμ είπε επίσης πως η οργάνωσή του θα συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον του Ισραήλ «σε υποστήριξη [των Παλαιστινίων] στη Γάζα».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.