Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
25.11.2024

Σύνοδος κορυφής των BRICS και συνάντηση Πούτιν – Σι Τζινπίνγκ τον Οκτώβριο

H Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στους BRICS - Στην Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο θα παραστεί ο Ερντογάν.
Σύνοδος κορυφής των BRICS και συνάντηση Πούτιν – Σι Τζινπίνγκ τον Οκτώβριο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως περιμένει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Καζάν στη Ρωσία στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των BRICS που θα διεξαχθεί από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, εκφράζοντας την επιθυμία για μια απευθείας συνάντησή τους με την ευκαιρία αυτή.

«Αναμένουμε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής των Brics. Προτείνω να διεξαχθεί μια διμερής συνάντηση εργασίας στην διάρκεια των εργασιών», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Χαν Ζενγκ στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Οι δύο άνδρες είναι στενοί εταίροι και συναντώνται κατ’ επανάληψη εδώ και χρόνια για να καταδείξουν τη «χωρίς όριο φιλία» μεταξύ των δύο χωρών τους, που έχει ενισχυθεί περαιτέρω μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Μόσχα και το Πεκίνο καταγγέλλουν από κοινού αυτό που θεωρούν αμερικανική ηγεμονία στις διεθνείς σχέσεις.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε τον Μάιο το Πεκίνο προκειμένου να συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα παρουσιάζεται ως ουδέτερη στον πόλεμο στην Ουκρανία και λέει πως δεν παραδίδει όπλα σε καμία από τις εμπόλεμες πλευρές. Όμως οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι την κατηγορούν συχνά ότι προσφέρει στη Ρωσία, σε βάρος της οποίας έχουν επιβληθεί σημαντικές κυρώσεις από τη Δύση, κρίσιμη οικονομική υποστήριξη στη πολεμική προσπάθειά της.

Η σύνοδος κορυφής των BRICS αναμένεται επίσης να υποδεχθεί έναν άλλο στενό εταίρο του Πούτιν και περιφερειακό αντίπαλο του Πεκίνου, τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, που επισκέφθηκε τη Ρωσία τον Ιούλιο.

Ο συνασπισμός των BRICS που είχε κατά την ίδρυσή του το 2009 τέσσερα μέλη (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και Ρωσία) δέχθηκε το 2010 ως μέλος τη Νότια Αφρική και διευρύνθηκε την ίδια χρονιά με πολλές άλλες αναδυόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος και το Ιράν.

Τουρκία: Η διαδικασία για ένταξη στους BRICS βρίσκεται σε εξέλιξη

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του έχει υποβάλει αίτημα για ένταξη στους BRICS.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΚΡ και σε ερώτηση αν η Τουρκία έχει υποβάλει αίτηση προσχώρησης στους BRICS, ο Ομέρ Τσελίκ απάντησε:

«Ούτως ή άλλως, ο αξιότιμος πρόεδρός μας το έχει δηλώσει ήδη σε διάφορες περιστάσεις. Το γνωρίζετε αυτό. Δηλαδή, το αίτημά μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη σχετικά με αυτό. Εάν υπάρξει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη, δηλαδή μια αξιολόγηση των BRICS σχετικά με την ένταξη στους BRICS, ή κάποια απόφαση των BRICS κ.λπ. θα τη μοιραστούμε μαζί σας σε αυτό το πλαίσιο. Αλλά ο πρόεδρός μας έχει δηλώσει ανοιχτά ότι η Τουρκία θέλει να συμμετέχει σε όλες αυτές τις σημαντικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των BRICS».

Το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg μετέδωσε, τη Δευτέρα, ότι η Τουρκία έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στους BRICS. Πηγές που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο φέρεται να δήλωσαν ότι η Τουρκία προχώρησε στην υποβολή της αίτησης εξαιτίας της απογοήτευσής της για την πολυετή έλλειψη προόδου στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται μακριά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι ίδιες πηγές φέρεται να είπαν πως η νέα διπλωματική ώθηση της χώρας αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες της να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ παράλληλα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ. Η υποψηφιότητα στους BRICS είναι επίσης εν μέρει αποτέλεσμα των διαφωνιών με τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, αφού η Τουρκία διατήρησε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.

Οι BRICS είναι διεθνής πολιτικός και οικονομικός οργανισμός των μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών. Με τη σημερινή του σύνθεση συμμετέχουν στον οργανισμό δέκα χώρες: η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ επιβεβαίωσε χθες ότι ο Ερντογάν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS από τις 22 έως 24 Οκτωβρίου στο Καζάν του Ταταρστάν, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.