Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.08.2024

ΠΑΣΟΚ: Οι μισές αλήθειες της κυβέρνησης συγκρούονται με την πραγματικότητα

Τι υποστήριξε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
ΠΑΣΟΚ: Οι μισές αλήθειες της κυβέρνησης συγκρούονται με την πραγματικότητα

Το ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχολίασε τους ισχυρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για τους μισθούς με ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών. Παραθέτοντας στοιχεία και συγκεκριμένους πίνακες τονίζει στην ανακοίνωση πως «όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πείσει ότι οι μισθοί στην Ελλάδα ανεβαίνουν και το βιοτικό επίπεδο βελτιώνεται, η πραγματική αλήθεια είναι ότι:

Α) Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη των 27.

Β) Τα οφέλη της ανάπτυξης δεν φτάνουν στην κοινωνία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, για το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε σχεδόν 0,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023, το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση. Η Ελλάδα μάλιστα αποτελεί θλιβερή εξαίρεση μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ, όπου η μέση αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών (0,9%) είναι πολλαπλάσια της αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (0,3%). Ακόμα και σε χώρες όπως η Ολλανδία, όπου το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε.

Γ) Στην τετραετία 2020-2023, οι ακαθάριστες αποδοχές αυξήθηκαν 11%, αλλά ο φόρος εισοδήματος 41%. Αιτία; Η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Εξανεμίζεται έτσι η ελάφρυνση από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης».

Επισυνάπτονται οι σχετικοί πίνακες:

Τι υποστήριξε νωρίτερα ο Π. Μαρινάκης

«Η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει τη δημοσιονομική σταθερότητα, δεν κάνει παρεμβάσεις για να τις κάνει, δεν θα δούμε τον πρωθυπουργό να βγάζει καλάθι παροχών υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών, αλλά θα εξαγγείλει στοχευμένες παρεμβάσεις. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε την πολιτική αύξησης του εισοδήματος, και στήριξης της οικογένειας», υπογράμμισε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις στο briefing των πολιτικών συντακτών και απέκρουσε την κριτική, που ασκεί η αντιπολίτευση, κυρίως σε ζητήματα οικονομίας, όπως ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών είναι μικρότερη από την αντίστοιχη των Βουλγάρων.

«Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν είναι τελευταία ή προτελευταία σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης. Οφείλουμε, όμως, να απαντάμε με στοιχεία σε μία αντιπολίτευση, που πετάει λάσπη. Πρώτο δεδομένο η χώρα μας βρίσκεται στην 11ή θέση ανάμεσα στις 22 που έχουν θεσμοθετήσει τον κατώτατο μισθό, δεύτερο η Ελλάδα είναι στην 21η θέση επί συνόλου 28 στο δείκτη πραγματικής καταναλωτικής δύναμης, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι πρώτη ή δεύτερη στον δείκτη του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ και στον ετήσιο ρυθμό μεταβολής τους. Το τελευταίο, που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να πανηγυρίζει, αλλά το να παρουσιάζουμε μία χώρα ότι είναι στην τελευταία θέση σε αγοραστική δύναμη είναι άδικο. Είναι καλοδεχούμενη η καλοπροαίρετη κριτική αλλά όχι η ισοπέδωση», είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.