Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
17.07.2024

Υπουργείο Υγείας: Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση ζητούν ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ - Προγραμματίζουν κινητοποιήσεις.
Υπουργείο Υγείας: Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση

Σε «πλήρη ρύθμιση» του επαγγέλματος του Ψυχολόγου στοχεύει η ίδρυση δημόσιου επιστημονικού φορέα, που προβλέπεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Θα καλύπτει το σύνολο των ψυχολόγων και θα διευθετεί τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στην άσκηση του επαγγέλματος, με στόχο την προστασία των πολιτών που αναζητούν υπηρεσίες ψυχολογικής βοήθειας.

«Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει προβεί σε πλήρη ρύθμιση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου και η ίδρυση δημόσιου επιστημονικού φορέα είναι εξαιρετικά αναγκαία, ειδικά σήμερα που οι αλλεπάλληλες κοινωνικές κρίσεις ωθούν ολοένα και περισσότερους πολίτες στην αναζήτηση ψυχολογικής βοήθειας και υποστήριξης», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία και η Πρωτοβουλία Σύστασης ΝΠΔΔ Ψυχολόγων Ελλάδος.

Σύμφωνα με την πρόταση, στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) θα είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν όλοι οι ψυχολόγοι που διαθέτουν άδεια άσκησης επαγγέλματος και θα διατηρείται Μητρώο, αναρτημένο στο διαδίκτυο και συνδεδεμένο με τον διαδικτυακό ιστότοπο της Ελληνικής Δημοκρατίας (gov.gr), στο οποίο ο πολίτης θα μπορεί να ανατρέξει για να αναζητήσει τους επαγγελματίες και τις υπηρεσίες που χρειάζεται.

Η πρόταση εκπονήθηκε από την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία (ΕΛΨΕ) σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Σύστασης ΝΠΔΔ Ψυχολόγων Ελλάδος -η οποία υποστηρίζεται από περισσότερους από 3.000 επαγγελματίες ψυχολόγους- και κατατέθηκε τον περασμένο Απρίλιο στον υφυπουργό Ψυχικής Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Ειδικότερα, το Σχέδιο Νόμου προβλέπει την εφάπαξ χορήγηση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος χωρίς να απαιτείται συστηματική ανανέωσή της και τη συμμετοχή στο ΝΠΔΔ όλων ανεξαιρέτως των ψυχολόγων (τοπικά, περιφερειακά και εθνικά).

Το ΝΠΔΔ αποτελεί το ανώτατο θεσμικό όργανο των ψυχολόγων και το συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σχετικά με: (α) τη νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος της/του ψυχολόγου στην Ελλάδα ως επαγγέλματος δημοσίου συμφέροντος, (β) την οργάνωση, αξιοποίηση και επιστημονική-επαγγελματική βελτίωση των διακριτών υπηρεσιών της/του σε όλους τους τομείς και (γ) την πρόταση μέτρων διαφύλαξης του επαγγελματικού κύρους και της αποτελεσματικότητας των ψυχολογικών υπηρεσιών.

Αποτελεί όργανο προστασίας των έννομων συμφερόντων όλων των ψυχολόγων και όλων των πολιτών που προσφεύγουν στις υπηρεσίες τους και ενημερώνει αμελλητί την αρμόδια εισαγγελική Αρχή για περιστατικά αντιποίησης του επαγγέλματος της/του ψυχολόγου, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Προστίθεται ότι όπως όλα τα ΝΠΔΔ επαγγελματιών υγείας (π.χ. ιατρών, νοσηλευτών, φυσιοθεραπευτών, διαιτολόγων κ.ά.) είναι πλήρως αυτοδιοικούμενο, έχει δική του περιουσία, οικονομική, διοικητική και διαχειριστική αυτονομία και αυτοτέλεια και αναπτύσσει και διαφυλάσσει την επαγγελματική ταυτότητα της/του ψυχολόγου στο «σύστημα επαγγελμάτων» ως «επιστήμονα-επαγγελματία». Προβλέπει τη διαμόρφωση Πεδίων Άσκησης Επαγγέλματος, επεξεργάζεται, προτείνει και επικαιροποιεί τον Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας και εποπτεύει την τήρησή του, διαθέτοντας πειθαρχικές διαδικασίες.

Το ΝΠΔΔ εκπροσωπείται σε θεσμοθετημένα όργανα/επιτροπές διαλόγου υπουργείων που χαράσσουν πολιτική ή παίρνουν αποφάσεις, οι οποίες αφορούν άμεσα ή έμμεσα στο επάγγελμα της/του ψυχολόγου και τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογικές υπηρεσίες. Κεντρικά όργανα διοίκησης είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, που εκλέγεται από τα μέλη, και η Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων των μελών. Προβλέπονται Περιφερειακά Τμήματα που συνενώνουν και εκπροσωπούν τις/τους ψυχολόγους βάσει περιφέρειας, τα οποία διοικούνται από τη Συντονιστική Επιτροπή, που εκλέγεται από τα μέλη, και την Περιφερειακή Συνέλευση των μελών.

Αντιδράσεις από ΕΙΝΑΠ – ΠΟΕΔΗΝ

Απόσυρση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία που έχει αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση ζητά η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προαναγγέλλοντας απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων Αττικής και Θεσσαλονίκης, ώστε «να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ευάλωτες ομάδες και ανασφάλιστους.

Επιπλέον, αντιδρά στην δημιουργία ΝΠΙΔ για την απεξάρτηση κάνοντας λόγο για «κατάργηση προγραμμάτων με “δείγματα γραφής” στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το “18ΑΝΩ”, το “ΑΡΓΩ”, το “ΔΙΑΠΛΟΥΣ», το “ΙΑΝΟΣ”, τα κέντρα πρόληψης».

«Τροχοπέδη του συστήματος δεν είναι το διοικητικό και οργανωτικό μοντέλο αλλά η εγκατάλειψη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η υπολειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Το πρόβλημα στη ψυχική υγεία είναι λειτουργικό», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ψυχιατρικοί τομείς των νοσοκομείων και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία θα απωλέσουν τη σημερινή νομική μορφή και διοικητικά θα περάσουν στις ΥΠΕ.

«Τα ράντζα, η κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η ανάθεση της αποασυλοποίησης στις ΜΚΟ που προσφέρουν υπηρεσίες αναντίστοιχες του πακτωλού χρημάτων που λαμβάνουν, οφείλονται στην έλλειψη δημόσιων μονάδων ζωτικής σημασίας στη λειτουργία του συστήματος, στην έλλειψη μέριμνας για ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης και της κοινωνικής επανένταξης των ασθενών», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ ζητούν να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των σωματείων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Συμμετέχουν σε κινητοποίηση στην πύλη του ΨΝΑ, την Παρασκευή 12 Ιουλίου, στις 08:00, με στάση εργασίας από τις 08:00 έως τις 12:00. Η ΕΙΝΑΠ προχωρά σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 16 Ιουλίου, με κινητοποίηση, στις 11:00, στο υπουργείο Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει την ημέρα κατάθεσης του σχεδίου νόμου στη Βουλή πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 09:00 έως τις 15:00, για τα σωματεία-μέλη της που έχουν ανεπτυγμένες μονάδες και την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στάση εργασίας στην Αττική, από τις 09:00 έως τις 15:00, 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και πανελλαδική συγκέντρωση στη Βουλή, στις 12:00.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.