Η Ρωσία αρνείται τη βοήθεια του ΟΗΕ καθώς ο μεγαλώνει απολογισμός των θυμάτων της καταστροφής του φράγματος Καχόβκα
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική απόφαση να αρνηθεί τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών σε υπό ρωσική κατοχή περιοχές που πλημμύρισαν εξαιτίας της καταστροφής του φράγματος Καχόβκα ήταν αποτέλεσμα ανησυχιών για την ασφάλεια και «άλλων μικρών ζητημάτων».
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν χθες ότι η Μόσχα αρνήθηκε τις προσφορές της για βοήθει, την ώρα που ο απολογισμός των θυμάτων γίνεται πιο βαρύς και τα μολυσμένα νερά οδήγησαν στο κλείσιμο παραλιών στη νότια Ουκρανία.
Η καταστροφή του υπό ρωσικού ελέγχου φράγματος στις 6 Ιουνίου αποδέσμευσε μεγάλη ποσότητα νερού σε όλη τη νότια Ουκρανία και σε ελεγχόμενα από τη Ρωσία τμήματα της περιοχής της Χερσώνας, καταστρέφοντας σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αποκλείοντας την πρόσβαση των κατοίκων σε προμήθειες.
«Υπάρχουν πολλά ζητήματα εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς για ποιο λόγο η Μόσχα αρνήθηκε τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών.
«Η διάσχιση της γραμμής επαφής (μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων) και η εγγύηση συνθηκών ασφαλείας –γνωρίζετε ότι υπάρχουν συνεχείς βομβαρδισμοί εκεί, συνεχείς προκλήσεις, βομβαρδίζονται μη στρατιωτικοί στόχοι και άνθρωποι, άνθρωποι πεθαίνουν», δήλωσε.
«Γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ δύσκολο εκεί, είναι πολύ δύσκολο να προσφέρουμε ασφάλεια γι ‘αυτούς. Και υπάρχουν πολλές άλλα μικρά ζητήματα», πρόσθεσε.
Ο απολογισμός των θυμάτων της καταστροφής έχει φθάσει τους 52 νεκρούς: ρώσοι αξιωματούχοι λένε πως 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Μόσχας, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας κάνει λόγο για 17 νεκρούς και 31 αγνοούμενους. Συνολικά, οι πληγέντες ξεπερνούν τους 11.000 και στις δυο πλευρές.
Ο ΟΗΕ παρότρυνε τη Ρωσία να ενεργήσει κατά τρόπο που συμμορφώνεται προς τις υποχρεώσεις της δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
«Δεν γίνεται να αρνείται κανείς τη χορήγηση βοήθειας σε ανθρώπους που τη χρειάζονται», τόνισε η Ντενίζ Μπράουν, συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην Ουκρανία, σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του φράγματος, το οποίο είχε ανεγερθεί στη Νόβα Καχόβκα την περίοδο της σοβιετικής ένωσης και τελούσε υπό ρωσικό έλεγχο ήδη από τις πρώτες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2022.