Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
29.09.2024

«Ζητούν επειγόντως βοήθεια»: Τα μηνύματα SOS προς τις ελληνικές αρχές

Το μήνυμα της οργάνωσης Watch the Med — Alarm Phone που αποκαλύπτει ότι υπήρξε ενημέρωση πως το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο.
«Ζητούν επειγόντως βοήθεια»: Τα μηνύματα SOS προς τις ελληνικές αρχές

Τον ισχυρισμό του Λιμενικού Σώματος περί «άρνησης συνδρομής» από πλευρά του μοιραίου αλιευτικού ανοιχτά της Πύλου, πριν το ναυάγιο με τους 78 επιβεβαιωμένους νεκρούς και τους εκατοντάδες αγνοούμενους, καταρρίπτει η οργάνωση Watch the Med – Alarm Phone, η οποία ειδοποίησε η ίδια όλες τις αρχές μετά από τηλεφώνημα για βοήθεια που δέχθηκε από επιβαίνοντες.

Το Solomon δημοσίευσε σε ρεπορτάζ των Γιώργου Χρηστίδη, Κορίνας Πετρίδη και Σταύρου Μαλιχούδη ηλεκτρονικά μηνύματα της οργάνωσης προς τις ελληνικές αρχές. 

Σε χρονολόγιο που εξέδωσε για την ροή των γεγονότων, η οργάνωση Watch the Med — Alarm Phone αναφέρει πως επικοινώνησε με τις Αρχές στις 17:53 ώρα Ελλάδας. 

Το ηλεκτρονικό μήνυμα προς τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρει τις συντεταγμένες στις οποίες βρισκόταν το υπερφορτωμένο σκάφος. Σημειώνεται εκεί πως σε αυτό επιβαίνουν 750 άτομα, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, και υποδεικνύεται ένας τηλεφωνικός αριθμός για επικοινωνία με τους ίδιους τους επιβαίνοντες. 

Από το μήνυμα προκύπτει επίσης πως, για την ύπαρξη του σκάφους σε κατάσταση κινδύνου, ενημερώθηκαν πέραν της Ελληνικής Ακτοφυλακής, η FRONTEX, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και το Λιμενικό Σώμα στην Καλαμάτα, μεταδίδει το Solomon.

Σε συνέντευξη στο Solomon, η Μάρω από την οργάνωση περιγράφει ότι το Alarm Phone δέχθηκε την πρώτη κλήση από το αλιευτικό το μεσημέρι της 13ης Ιουνίου, λίγες ώρες αφού η ακτιβίστρια Ναουάλ Σούφι είχε ειδοποιήσει μέσω Twitter για ένα μεγάλο σκάφος με πολλούς επιβαίνοντες σε κίνδυνο και αφού είχε αναφέρει την τοποθεσία τους.

«Στις 14.17 ώρα Κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή 15.17 Ελλάδος το Alarmphone δέχτηκε την πρώτη κλήση από το σκάφος, δηλαδή απευθείας κλήση από τους επιβαίνοντες» αναφέρει. «Η επικοινωνία ήταν δύσκολη γιατί είχε πάρα πολύ κακό σήμα. Μιλούσαν αγγλικά και είπαν ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν τη νύχτα, ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, ότι βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Είπαν ότι πάρα πολλά μωρά ανάμεσά τους είναι άρρωστα, καθώς και πάρα πολλοί ενήλικες και ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους» σημειώνει.

Όπως αναφέρει η Μάρω, παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων του Alarm Phone δεν μπόρεσαν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες και έτσι έστειλαν email, ειδοποιώντας όλες τις αρμόδιες αρχές: το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της ελληνικής ακτοφυλακής, την Frontex, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Λιμενικό της Καλαμάτας. Κοινοποίησαν δε το μήνυμα στην Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα, στην Ύπατη Αρμοστεία στην Τουρκία, στο ΝΑΤΟ και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Στη συνέντευξή της στο Solomon, η Μάρω από το Alarm Phone έδωσε και μια εξήγηση για τα όσα υποστηρίζει το Λιμενικό Σώμα, ότι δηλαδή επανειλημμένως έγινε κλήση για παροχή βοήθειας προς το σκάφος και αυτό το αρνήθηκε.

«Ο λόγος είναι ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι που μετακινούνται γνωρίζουν για τα pushbacks της Ελλάδας» είπε. «Γνωρίζουν ότι χιλιάδες έχουν πυροβοληθεί, έχουν ξυλοκοπηθεί, ότι έχουν εγκαταλειφθεί στη θάλασσα από τις ελληνικές δυνάμεις, οπότε προσπαθούν να αποφύγουν την Ελλάδα ως προορισμό παρ’ όλο που η λογική λέει ότι είναι πολύ πιο κοντά. Έτσι διανύουν πολύ μεγαλύτερες και πολύ πιο επικίνδυνες διαδρομές, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους στη θάλασσα. Ο λόγος είναι απλά ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς διόδοι για να έρθουν αυτοί οι άνθρωποι στην Ευρώπη» είπε.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.