Περού: Το Κογκρέσo απορρίπτει για τέταρτη φορά τη διεξαγωγή εκλογών εντός 2023
Το περουβιανό κοινοβούλιο απέρριψε χθες Πέμπτη ακόμη μια πρόταση η οποία προέβλεπε να διεξαχθούν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στα τέλη του τρέχοντος έτους και ταυτόχρονα δημοψήφισμα για να σχηματιστεί Συντακτική Συνέλευση ώστε να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα, προκειμένου να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση και να κοπάσει το κύμα μαζικών κινητοποιήσεων που διαρκεί σχεδόν δυο μήνες στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.
Το σχέδιο νόμου για τη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι εκλογές και η λαϊκή διαβούλευση φέτος, που κατατέθηκε από το αριστερό κόμμα Perú Libre («Ελεύθερο Περού»), καταψηφίστηκε από 75 μέλη του Κογκρέσου. 48 το υπερψήφισαν και 2 απείχαν.
«Η αναθεώρηση δεν εξασφάλισε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (…) κατά συνέπεια το σχέδιο νόμου δεν εγκρίνεται», συνόψισε ο Χοσέ Γουίλιαμς, ο πρόεδρος του Κογκρέσου, μετά το πέρας των εργασιών που διήρκεσαν λίγο περισσότερο από τέσσερις ώρες.
Μετά την απόρριψη του τέταρτου κατά σειρά νομοσχεδίου για να οργανωθούν οι εκλογές φέτος, ο Χάιμε Κίτο, ο εισηγητής της πρότασης, δήλωσε πως «το Κογκρέσο πρέπει να κλείσει. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να παραιτηθεί η (πρόεδρος της χώρας) Ντίνα Μπολουάρτε».
Ο κ. Κίτο αναφερόταν στο κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών που κατέβηκαν, για ακόμη μια αφορά, στους δρόμους της πρωτεύουσας του Περού χθες Πέμπτη.
Οι συμμετέχοντες στις μαζικές κινητοποιήσεις απαιτούν να παρατηθεί η πρόεδρος Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο, απαξιωμένο για την κοινή γνώμη, να προκηρυχθούν άμεσα βουλευτικές και προεδρικές εκλογές και να συγκληθεί Συντακτική Συνέλευση.
Προχθές Τετάρτη, το κοινοβούλιο απέρριπτε την τρίτη κατά σειρά πρόταση για να γίνουν συντομότερα οι εκλογές που το ίδιο είχε εγκρίνει να επισπευστούν και να διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2024, αντί για το 2026 που προβλέπονταν κανονικά.
Η προεδρία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του σώματος και έκανε γνωστό πως κατέθεσε «αμέσως» νέα πρόταση για να διεξαχθούν οι εκλογές φέτος.
Η βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση που βιώνει η χώρα της Λατινικής Αμερικής ξέσπασε μετά την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση την 7η Δεκεμβρίου του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος κατηγορήθηκε πως αποπειράθηκε «πραξικόπημα», ανακοινώνοντας πως θα διέλυε το Κογκρέσο, καθώς αυτό ετοιμαζόταν να τον απομακρύνει από την εξουσία. Τον διαδέχθηκε με κοινοωουλευτικό πραξικόπημα η ως τότε αντιπρόεδρος του Μπολουάρτε, την οποία οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν «φόνισσα» και «προδότρια».
Στις μαζικές κινητοποιήσεις και στις ταραχές έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 48 άνθρωποι τις τελευταίες επτά εβδομάδες.