Μετά το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ αποχωρούν και από το Ιράκ μέχρι τα τέλη του 2021
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ιρακινός πρωθυπουργούς Μουσταφά αλ-Κάντιμι θα σφραγίσουν σήμερα μια συμφωνία που τερματίζει επισήμως την αμερικανική αποστολή μάχης στο Ιράκ έως τα τέλη του 2021, ύστερα από 18 και πλέον χρόνια αφότου αμερικανικά στρατεύματα εστάλησαν στη χώρα.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ο Μπάιντεν αποσύρει τις τελευταίες αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν έως τα τέλη Αυγούστου, ο Δημοκρατικός πρόεδρος ολοκληρώνει τις αμερικανικές αποστολές μάχης στους δύο πολέμους που ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους ξεκίνησε κατά τη δική του θητεία.
Ο Μπάιντεν και ο Κάντιμι θα συναντηθούν στο Οβάλ Γραφείο για τις πρώτες διά ζώσης συνομιλίες τους στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράκ.
Στη δήλωση που θα εκδοθεί μετά τη συνάντηση θα ανακοινωθεί το τέλος της αμερικανικής αποστολής μάχης στο Ιράκ, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ που επικεντρώνονται στο να αντιμετωπίσουν όσους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν απομείνει. Ο ρόλος των ΗΠΑ στο Ιράκ θα μεταστραφεί πλήρως και θα έχει εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό προς τον ιρακινό στρατό χαρακτήρα.
Η αλλαγή αυτή δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ήδη στραφεί προς την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων.
Η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία εισέβαλε στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003 με βάση τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση του τότε Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσέιν κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Σαντάμ εκδιώχθηκε από την εξουσία, αλλά ποτέ δεν βρέθηκαν τέτοιου είδους όπλα.
Τα τελευταία χρόνια ο βασικός ρόλος της αμερικανικής αποστολής ήταν να συνδράμει στην ήττα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.
«Κανείς δεν θα πει ‘αποστολή εξετελέσθη’. Ο στόχος είναι η διαρκής ήττα του ISIS», δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους εν όψει της επίσκεψης Καντίμι.
Η αναφορά θυμίζει το μεγάλο πανό με το μήνυμα «Αποστολή Εξετελέσθη» στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln πάνω στο οποίο ο Μπους εκφώνησε ομιλία κηρύσσοντας το τέλος των βασικών επιχειρήσεων μάχης στο Ιράκ την 1η Μαΐου του 2003.
«Εάν κοιτάξετε πού ήμασταν, πού είχαμε ελικόπτερα Απάτσι στη μάχη, όταν είχαμε αμερικανικές ειδικές δυνάμεις σε τακτικές επιχειρήσεις, αυτό είναι σημαντική εξέλιξη. Άρα έως το τέλος του έτους νομίζουμε ότι θα είμαστε σε μια καλή θέση για να μετακινηθούμε πραγματικά σε έναν συμβουλευτικό ρόλο και σε ένα ρόλο ενίσχυσης ικανοτήτων», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, Αμερικανοί διπλωμάτες και στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία αποτέλεσαν στόχους τριών επιθέσεων με πυραύλους και drones. Αναλυτές πιστεύουν ότι οι επιθέσεις ήταν μέρος εκστρατείας από φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις.
Ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος δεν είπε πόσοι Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ.
Ο Κάντιμι θεωρείται φιλικός προς τις ΗΠΑ και έχει προσπαθήσει να ελέγξει την ισχύ των φιλοϊράνικών παραστρατιωτικών δυνάμεων. Ωστόσο η κυβέρνησή του καταδίκασε την αμερικανική αεροπορική επίθεση σε βάρος φιλοϊρανών μαχητών στα σύνορα με τη Συρία στα τέλη Ιουνίου, κάνοντας λόγο για παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας.
Η ανακοίνωση ΗΠΑ-Ιράκ αναμένεται να περιλαμβάνει λεπτομέρειες για μια σειρά μη στρατιωτικών συμφωνιών που σχετίζονται με την υγεία, την ενέργεια και άλλους τομείς.
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να δώσουν στο Ιράκ 500.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος διαμοιρασμού εμβολίων COVAX, δήλωσε ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν επίσης 5,2 εκατ. δολάρια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί αποστολή των ΗΠΑ για να παρακολουθήσει τις εκλογές του Οκτωβρίου στο Ιράκ.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)