Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
30.04.2024

Το παγκόσμιο σύμβολο φεμινισμού που ενέπνευσε τις γυναίκες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μια ιστορική αφίσα.
Το παγκόσμιο σύμβολο φεμινισμού που ενέπνευσε τις γυναίκες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Tο πρόσωπο της διάσημης αμερικανικής αφίσας με την εργάτρια που «κάνει ποντίκι» υπήρξε παγκόσμιο σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης και του φεμινισμού. Μια γυναίκα θεωρούταν για χρόνια η έμπνευση της φωτογραφίας, αλλά η εκδοχή αποδείχθηκε λάνθασμένη. Το πρόσωπο της αφίσας ταυτοποιήθηκε το 2016. Ποια είναι η γυναίκα και η ιστορία της αφίσας;

Μια γυναίκα με μπαντάνα στα μαλλιά, φορά τη μπλε στολή της εργάτριας, σφίγγει το μπράτσο της και παροτρύνει τις υπόλοιπες γυναίκες «Μπορούμε να το κάνουμε». Παρότι η εργάτρια της αφίσας έγινε παγκόσμιο σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος, η πρόθεση της αφίσας ήταν διαφορετική. Η Ρόζι, «η εργάτρια που καρφώνει», απευθυνόταν σε όλες τις Αμερικανίδες και συμβόλιζε την εργάτρια που ήταν έτοιμη να δουλέψει σκληρά και να προσφέρει με το δικό της τρόπο στον αγώνα της πατρίδας της.
 
Την αφίσα με το σύνθημα, «Μπορούμε να το κάνουμε», σχεδίασε ο Ο Τζέι Χάουαρντ Μίλερ για το Τμήμα Πολεμικής Παραγωγής της Westinghouse Electric’s. Απευθυνόταν στις γυναίκες εργάτριες και τις προέτρεπε να εργαστούν σκληρά για την πατρίδα, η οποία τους είχε ανάγκη. Η μορφή της εμβληματικής γυναικείας μορφής που επιδεικνύει τη δύναμή της εκτυπώθηκε σε 1.800 αντίγραφα, τα οποία εκτέθηκαν στους χώρους εργασίας μόλις για πέντε ημέρες. H Ρόζι της αφίσας έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία στρατολόγησης και το σύμβολο των εργατριών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Σε διάστημα πέντε χρόνων, από το 1940 έως το 1945, το γυναικείο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε από 27% σε 37 %. Η συμβολή των γυναικών, ειδικά στην αεροπορική βιομηχανία, ήταν καθοριστική. Ωστόσο, οι ανισότητες στην πληρωμή σε βάρος των γυναικών δεν εξαλείφθηκαν, καθώς με δυσκολία αποκτούσαν τα μισά των απολαβών των ανδρών.

Η εκστρατεία της Ροζι, εξαπλώθηκε σε ταινίες, εφημερίδες, φωτογραφίες, άρθρα και τραγούδια προωθώντας την στελέχωση των εργοστασίων από γυναίκες ως πατριωτική ανάγκη. Μαζί με την αφίσα, μεγάλη απήχηση είχε και ένα τραγούδι του 1942 για την αληθινή ιστορία της Ροζαλίντ Ουόλτερ, μιας εργάτριας κατασκευής του μαχητικού αεροπλάνου F4U Corsair σε νυχτερινή βάρδια. Το τραγούδι και η αφίσα ταυτίστηκαν για πολλούς Αμερικανούς.

 

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.