Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
12.12.2024

Τα μέτρα Τσίπρα εγείρουν ανησυχίες, δηλώνει ο Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Τα μέτρα Τσίπρα εγείρουν ανησυχίες, δηλώνει ο Ρέγκλινγκ

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση εγείρουν ανησυχίες, αλλά δεν αναμένεται να επηρεάσουν τους στόχους του προγράμματος για τα έτη 2017 και 2018, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Mundo.

Προσθέτει ότι τα κράτη μέλη του ESM θα αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη, με βάση το πρόγραμμα του ESM, να συζητά εκ των προτέρων με τους θεσμούς όλα τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει, τα οποία ενδεχομένως να έχουν αντίκτυπο στο πρόγραμμα.

Το ίδιο πρέπει να κάνει και με την υπεραπόδοση στο πλεόνασμα, προσθέτει.

«Δεν είχαμε ενημερωθεί τις προτάσεις την ελληνικής κυβέρνησης να δαπανήσει πρόσθετους δημοσιονομικούς πόρους για συντάξεις και ΦΠΑ μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκαν. Ελπίζω ότι σύντομα θα επιστρέψουμε σε πρακτικές συνεργασίας που ενισχύουν την εμπιστοσύνη» σημειώνει.

«Αναφορικά με το περιεχόμενο των προτάσεων, οι θεσμοί έχουν καταλήξει ότι τα μέτρα εγείρουν σημαντικές ανησυχίες, αλλά δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τους στόχους για το 2017 και το 2018. Οι χώρες – μέλη του ESM θα αποφασίσουν πλέον τι θα κάνουν» λέει.

Ο ίδιος εξηγεί τους τρεις λόγους για τους οποίους η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση» μεταξύ των χωρών που μπήκαν σε πρόγραμμα:

  • Πρώτον, την εποχή που εκδηλώθηκε η κρίση η Ελλάδα είχε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα.
  • Δεύτερον, οι ελληνική δημόσια διοίκηση είναι αδύναμη και απαιτείται τεχνική στήριξη για την ενίσχυσή της.
  • Τρίτον, στο πρώτο τρίμηνο του 2015 υπήρξε μεγάλη αναστάτωση στην πορεία του προγράμματος εξαιτίας της νέας κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του ESM προσθέτει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει στηρίξει πέντε χώρες: Οι τέσσερις από αυτές ήταν επιτυχείς με έξοδο από τα προγράμματα σε τρία ή και λιγότερα χρόνια, ενώ κατάφεραν να σταθούν ξανά στις αγορές.

Πηγή: In.gr

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.