Αφετηρία μας ήταν η Γενναδειος Βιβλιοθήκη επί της οδού Σουηδίας 61. Η Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, που ιδρύθηκε μετά τη δωρεά 26.000 τόμων από τον λόγιο ευεργέτη Ιωάννη Γεννάδιο και που σήμερα αριθμεί πάνω από 120000 βιβλία, σπάνια χειρόγραφα και βιβλιοδεσίες, καθώς και σημαντικά αρχεία που καλύπτουν την ελληνική (και όχι μόνο) Ιστορία, Φιλολογία και Τέχνη, αποτελούσε αγαπημένο και συχνό προορισμό του Μάριου Πλωρίτη. Εδώ μελετούσε, στον εστέτ και αριστοκρατικό χώρο της Βιβλιοθήκης, τον οποίο θα επισκεφθούμε κι εμείς, ερχόμενοι σε επαφή με τη γαλήνη και την ηρεμία που αναδύει.

Στη συνέχεια βγήκαμε στους υπέροχους Κήπους. Αφού κάναμε μια μικρή περιήγηση και θαυμάσαμε τους κόκκινους λαλέδες και τα αρωματικά βότανα τα οποία είχαν φυτευθεί εδώ, σα μια μικρή σύνοψη της μεσογειακής-ελληνικής χλωρίδας, διαβάστηκαν από τη ξεναγό μας σύντομα χωρία από την πένα του Μάριου Πλωρίτη, για παράδειγμα αποσπάσματα από τα «Γράμματα σ’ έναν νέον Ποιτή» του Ράινερ Μαρία Ρίλκε (από τις πιο γνωστές μεταφράσεις του), καθώς και ένα μέρος της παρουσίασης που είχε γράψει για τη μαγική «Μοβ Ομπρέλα» της Άλκης Ζέη.

Αμέσως μετά κατευθυνθήκαμε στην οδό Σουηδίας και Μαρασλή, όπου βρισκόταν το σπίτι του Πλωρίτη, στο οποίο έζησε με τη δεύτερη σύζυγό του, Μαρίκα Ανεμογιάννη και συνεχίσαμε για την εμβληματική πλατεία του Κολωνακίου – στο μέσον της διαδρομής των κολωνακιώτικων σπιτιών του Πλωρίτη – με το παλαιό καφενεδάκι, τα «άγνωστα» ερείπια της ρωμαϊκής δεξαμενής του φιλαθήναιου αυτοκράτορα Αδριανού, αλλά και το χάλκινο άγαλμα του Οδυσσέα Ελύτη, με τον οποίο συναντιόταν συχνά ο Πλωρίτης στον ΙΚΑΡΟ και σε άλλα καφέ-στέκια διανοουμένων.

Επόμενος σταθμός μας ήταν η Οδός Σκουφά και το καφέ ΦΙΛΙΟΝ (πρώην Dolce), τόπος συνάντησης του Πλωρίτη με άλλους διανοούμενους, φίλους και γνωστούς αλλά και το τελευταίο σπίτι του Πλωρίτη στην οδό Λυκαβηττού 9, όπου και έμεινε έως το τέλος της ζωής του με την τελευταία του σύντροφο και μετέπειτα σύζυγό του, τη γνωστή ηθοποιό Κάτια Δανδουλάκη.

Η περιήγηση μας ολοκληρώθηκε στο PUBLIC Συντάγματος, όπου συναντήσαμε τη διακεκριμένη συγγραφέα Άλκη Ζέη η οποία μοιράστηκε μαζί μας άγνωστες πτυχές από τη ζωή και το έργο του Μάριου Πλωρίτη.

Επόμενοι περίπατοι:

9 ΜΑΙΟΥ- ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΧΤΣΗΣ

23 ΜΑΙΟΥ- ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ