Τεράστιοι και δυνατοί, οι δεινόσαυροι έμοιαζαν ανίκητοι. Κι όμως. Υπήρξε πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια ένα ζώο που αν και πολύ μικρότερο σε μέγεθος, φαίνεται πως κατάφερνε να τους τρώει.

Ο βάτραχος beelzebufo της Μαδαγασκάρης έφτανε τα 4,55 κιλά και μπορούσε να φάει έναν μικρό δεινόσαυρο.

Μια ομάδα Βρετανών, Αμερικάνων και Αυστραλών επιστημόνων μελέτησε ένας είδος βατράχου που ζει στην Λατινική Αμερική, τον ceratophrys cranwelli, που θεωρείται απόγονος του beelzebufo και έχει τέτοια δύναμη στα σαγόνια του που μπορεί να φάει ολόκληρα ζώα, το μέγεθος των οποίων είναι σχεδόν όσο το δικό του. Το δάγκωμα του ceratophrys cranwelli είναι δυσθεώρητα δυνατό σε σχέση με το μέγεθός του.

Για να μπορέσει να υπολογιστεί η δύναμη του σαγονιού του χρησιμοποιήθηκε ειδικό μεταλλικό εργαλείο με δερμάτινη άκρη, το οποίο οι βάτραχοι δάγκωναν. Μετά τις μελέτες διαπιστώθηκε ότι μπορούν να δαγκώσουν με δύναμη 500 έως 2200 Νιούτον, ενώ το δάγκωμα ενός μέσου ανθρώπου είναι περίπου στο ένα τρίτο αυτού.

Έχοντας αυτά ως δεδομένα οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένας προϊστορικός  beelzebufo μπορούσε να φάει νεαρούς κροκόδειλους και δεινόσαυρους της στεριάς.

Πηγή