Πως θα προσδιόριζες την ευτυχία; Τι θεωρείς ότι διατηρεί  έναν άνθρωπο ευτυχισμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του;

Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν τους ειδικούς για δεκαετίες αλλά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ισχυρίζονται ότι βρήκαν τις απαντήσεις. 

Περίπου 75 χρόνια πριν, ξεκίνησε η  Μελέτη της Ανάπτυξης των Ενηλίκων στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, που  αποτέλεσε την πιο μακροσκελή μελέτη της ανθρώπινης ευτυχίας.

Οι επιστήμονες εστίασαν σε καθημερινά πράγματα που συνέβαλαν στην καλή διάθεση των προσώπων και όχι σε αυτά που την περιόριζαν.

Κατά την διάρκεια αυτών των χρόνων, ανέλυσαν τις ζωές 724 αντρών, ρωτώντας τους, σε ετήσια βάση, πως ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της ζωής. Από αυτούς, οι 60 είναι ακόμη ζωντανοί και συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Οι άντρες αυτοί χωρίστηκαν σε δυο ομάδες:

Στην πρώτη άνηκαν δευτεροετείς φοιτητές του Χάρβαρντ το 1938, κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου, ενώ η δεύτερη συμπεριέλαβε παιδιά από κατώτερα κοινωνικά στρώματα της Βοστώνης.

Επομένως, για να εκμαιεύσουν πληροφορίες για την ζωή τους, οι ερευνητές τους πήραν συνέντευξη, τους έστειλαν ερωτηματολόγια, τους έκαναν μαγνητική, προχώρησαν σε εξετάσεις αίματος, αξιολόγησαν τις επιδόσεις τους και μίλησαν με τις οικογένειες τους.

Με τα χρόνια, αποφασίστηκε να συμπεριλάβουν τις συζύγους και τα παιδιά στην έρευνα, επεκτείνοντας τα αποτελέσματα.

Η επαναστατική μελέτη ήταν η πρώτη του είδους της παγκοσμίως και δημοσίευσε ορισμένα σημαντικά αποτελέσματα. Η μεγαλύτερη ανακάλυψη όλων, ήταν πως «οι καλές σχέσεις με τους γύρω μας, μας διατηρούν χαρούμενους και πιο υγιείς».

Σε αντίθεση, όσοι δεν είναι ικανοποιημένοι στις σχέσεις τους ή ζουν τελείως μόνοι, εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από πόνο, δυσφορία και να οδηγηθούν σε έναν ανθυγιεινό βίο.

 

Πηγή