Στο πλαίσιο του φετινού θεσμού Democratic Design Days 2018, παρουσιάστηκαν δύο ακόμα νέες μεγάλες συνεργασίες της ΙΚΕΑ, μέσα από τις οποίες η ΙΚΕΑ στοχεύει να συμβάλει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Η μία από τις δύο συνεργασίες, που ανακοινώθηκαν στη φετινή διοργάνωση, είναι με την Νeste, εταιρεία διύλισης και εμπορίας πετρελαίου. Το κοινό όραμα των δύο εταιρειών είναι ένα μέλλον απαλλαγμένο από ορυκτά καύσιμα. Με στόχο να επιφέρει θετικές αλλαγές στους ανθρώπους και στον πλανήτη, η ΙΚΕΑ αντικαθιστά τα πλαστικά που χρησιμοποιεί στα προϊόντα της, με πλαστικά βασισμένα σε ανανεώσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά. Πιο συγκεκριμένα, η ΙΚΕΑ θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί ανανεώσιμα υπολείμματα και χρησιμοποιημένες πρώτες ύλες, όπως το μαγειρικό λάδι, καθώς και βιολογικά παραγόμενα φυτικά έλαια για την παραγωγή πλαστικών προϊόντων.

Η παραγωγή βιολογικών πλαστικών αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα της συνεργασίας της ΙΚΕΑ με την Νeste, όπου με την αναπτυγμένη δυνατότητα τροφοδοσίας που μπορεί να παρέχει η τελευταία , η ΙΚΕΑ θα μπορέσει να διασφαλίσει τη μελλοντική της παραγωγή και να εξαλείψει την ανάγκη εξόρυξης ορυκτών καυσίμων για την κατασκευή πλαστικού.

Το πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργίας πλαστικών από ανανεώσιμα υλικά θα ξεκινήσει σε εμπορική κλίμακα το Φθινόπωρο του 2018. Η ΙΚΕΑ αρχικά θα χρησιμοποιήσει τα νέα πλαστικά για την παραγωγή πλαστικών κουτιών αποθηκευτικού χώρου, ενώ στη συνέχεια θα εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα σε περισσότερα προϊόντα.

Η δεύτερη μεγάλη συνεργασία που ανακοινώθηκε στις φετινές Democratic Design Days και αναδεικνύει τη δέσμευση της ΙΚΕΑ για βιώσιμη ανάπτυξη, είναι με την καινοτόμο start-up εταιρεία Altered. Οι δύο εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της λειψυδρίας, προχωρώντας στη δημιουργία μίας επαναστατικής λύσης εξοικονόμησης υδάτινων πόρων για το ευρύ κοινό.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία, η ΙΚΕΑ δεσμεύεται να δημιουργήσει θετικό ισοζύγιο νερού μέχρι το 2020, περιορίζοντας τις επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και αυξάνοντας την πρόσβαση στο καθαρό νερό. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος της εταιρίας είναι να προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα να περιορίσουν τη χρήση του νερού. Έτσι, η ΙΚΕΑ και η Altrered κατασκεύασαν το ακροφύσιο νερού MILSTEN το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε όλες τις κοινές βρύσες. Η νέα αυτή καινοτόμος τεχνολογία συμβάλει στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, καθώς καταναλώνει 0,25 λίτρα νερού το λεπτό σε αντίθεση από μία απλή βρύση που καταναλώνει 8 λίτρα νερού το λεπτό. Στόχος της ΙΚΕΑ και της Altered είναι το νέο προϊόν να είναι προσιτό σε όλους, ενώ προγραμματίζεται να είναι διαθέσιμο σε όλα τα καταστήματα της ΙΚΕΑ τον Αύγουστο του 2019.

Στις φετινές Democratic Design Days 2018 παρουσιάστηκαν νέες σειρές και συνεργασίες της ΙΚΕΑ που ανέδειξαν την καινοτομία της εταιρείας τόσο στον σχεδιασμό, την ποιότητα και τη λειτουργικότητα, όσο και στην παραγωγή και κατασκευή προϊόντων που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του πλανήτη.