Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.04.2024

Τα γονίδια φταίνε για τον εθισμό σου στον καφέ

Έτσι εξηγείται γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν βήμα χωρίς τον καφέ τους.
Τα γονίδια φταίνε για τον εθισμό σου στον καφέ

Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους χωρίς να καταπιούν μία ζεστή κούπα καφέ (ή δύο ή τρεις). Τώρα, οι επιστήμονες έχουν βρει ένα γονίδιο το οποίο ίσως εξηγεί γιατί κάποιοι πίνουν περισσότερο καφέ από τους άλλους.

Κοιτάζοντας τους πληθυσμούς των χωριών στην Ιταλία, οι ερευνητές διεξήγαγαν μία μελέτη σύνδεσης γονιδιώματος, στην οποία εξέτασαν δείκτες DNA και εντόπισαν ένα γονίδιο με το όνομα PDSS2 το οποίο θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο στο μεταβολισμό καφεϊνης. Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Scientific Reports, οι ερευνητές ρώτησαν πάνω από 1.200 ανθρώπους στην Ιταλία πόσο καφέ έπιναν και συνέκριναν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης και των γενετικών στοιχείων με αυτά από έναν άλλο πληθυσμό 1.731 ατόμων στην Ολλανδία.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μεγαλύτερη έκφραση του γονιδίου PDSS2 έπιναν λιγότερο καφέ. Το γονίδιο φαίνεται να ρυθμίζει την παραγωγή πρωτεϊνών που μεταβολίζουν την καφεΐνη στο σώμα, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. «Η υπόθεση είναι ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα αυτού του γονιδίου μεταβολίζουν την καφεΐνη πιο αργά και για αυτό πίνουν λιγότερο καφέ», λέει ο Νικολά Πιράστου από το Πανεπιστήμιο της Τεργέστης στην Ιταλία. «Πρέπει να το πίνουν λιγότερο συχνά για να έχουν ακόμη τις θετικές επιδράσεις της καφεΐνης, όπως το να είναι ξύπνιοι και να νιώθουν λιγότερο κουρασμένοι.»

Η μελέτη δεν είναι η πρώτη που συνδέει τη γενετική με την τάση να πίνουμε περισσότερο ή λιγότερο καφέ. Τον Οκτώβριο του 2014, μία μελέτη ανέλυσε τα γονίδια περισσότερων από 120.000 ατόμων που πίνουν καφέ και βρήκε 6 γενετικούς δείκτες που σχετίζονταν με την ανταπόκριση ενός ατόμου στην καφεΐνη, σύμφωνα με το Time.

«Ο καφές, τουλάχιστον μέχρι έναν βαθμό, είναι προστατευτικό για κάποιες ασθένειες και μπορεί να προδιαθέσει για άλλες -είναι λίγο αμφιλεγόμενο», λέει ο Πιράστου. «Οπότε το να καταλαβαίνουμε τι οδηγεί αυτό και πως κάνουμε διατροφικές επιλογές είναι πολύ σημαντικό.» Ο καφές έχει συνδεθεί με μία ποικιλία από οφέλη για την υγεία, όπως οι πιο υγιείς αρτηρίες, μικρότερο ρίσκο διαβήτη τύπου 2 και πιθανόν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ο Πιράστου προσθέτει ότι ένα από τα μονοπάτια του σώματος που μεταβολίζει την καφεΐνη, μεταβολίζει επίσης κάποια φάρμακα. «Γνωρίζοντας το γονότυπο αυτού του γονιδίου, μπορεί επίσης να εξηγήσουμε γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στα φάρμακα» αναφέρει.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.