Μια νέα υπερτροφή κάνει την εμφάνιση της στην διατροφική πυραμίδα και αυτή δεν είναι άλλη από το μανιτάρι. Σύμφωνα, με νέα έρευνα μιας ομάδας σε πανεπιστήμιο της Αμερικής, τα μανιτάρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, εργοθειονίνη και γλουταθειόνη, οι οποίες μπορούν να παρεμποδίσουν την εμφάνιση ορισμένων παθήσεων, όπως η άνοια.

Αδιαμφισβήτητα, όλα τα μανιτάρια έχουν αυτές τις δυο αντιοξειδωτικές ενώσεις αλλά το καθένα σε διαφορετική ποσότητα. Πιο συγκεκριμένα, τα κοινά μανιτάρια, που χρησιμοποιεί κανείς σε συνδυασμό με κρέας για ένα κοινό μαγείρεμα, έχουν ελάχιστη ποσότητα των χρήσιμων αυτών ουσιών σε σύγκριση με τα μικρά και άγρια.

Τα μικρά αυτά άγρια μανιτάρια, εμπεριέχουν τεράστιες ποσότητες εργοθειονίνης και γλουτοθειονίνης και δεν είναι δύσκολο να βρεθούν στην αγορά. Σίγουρα, δεν τα βρίσκει κανείς σε μεγάλη ποσότητα φρέσκα, αλλά κυκλοφορούν άφθονα αποξηραμένα με τις ίδιες ιδιότητες. Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί, ότι προσδίδουν καταπληκτική γεύση στα φαγητά, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ριζότο.