Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
27.04.2024

5/1/1941, η γέννηση του Hayao Miyazaki

Ο άνθρωπος που έφερε τη γιαπωνέζικη αισθητική των anime στη Δύση μέσω του σινεμά.
5/1/1941, η γέννηση του Hayao Miyazaki

Ο εμβληματικός Ιάπωνας σκηνοθέτης Hayao Miyazaki (宮崎 駿, Miyazaki Hayao), ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας του ταινίας, The Wind Rises, ότι θα αποσυρθεί από τη βιομηχανία, αλλά όχι ολοκληρωτικά, συνεχίζοντας να ασχολείται με μικρού μήκους animation. Γεννημένος στις 5 Γενάρη 1941, ο Miyazaki είναι υπεύθυνος για μερικές από τις ομορφότερες κινηματογραφικές anime εικόνες που έχουμε δει, όντας πρωτεργάτης και συνιδρυτής του Studio Ghibli, μαζί με τους Isao Takahata και Toshio Suziki

Δραστήριος στη βιομηχανία από το 1963, ήταν σχετικά άγνωστος στο δυτικό κοινό, μέχρι την κυκλοφορία της γνωστότερης ίσως ταινίας του, Princess Mononoke το 1997, ενώ το επίσης διάσημο και πολυαγαπημένο Spirited Away, ήταν η πρώτη anime ταινία που κέρδισε βραβείο Όσκαρ. 

Η θεματολογία του κινείται ανάμεσα στη διαμάχη του καλού και του κακού, την αγάπη για το περιβάλλον, τον πασιφισμό, το φεμινισμό και την πολιτική. Οι πρωταγωνιστές του είναι δυνατοί κι ανεξάρτητοι χαρακτήρες, συνήθως γυναίκες ή κορίτσια, ενώ ακόμη και οι «κακοί» της υπόθεσης φανερώνουν ψήγματα λύτρωσης όσο εξελίσσεται το δράμα. 

Άλλες σπουδαίες ταινίες του: My Neighbour Totoro (1988), Howl’s Moving Castle(2004)Nausicaä of the Valley of the Wind (1984), The Wind Rises (2013)

https://www.youtube.com/watch?v=nhUWUPpPk_k

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.