Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.04.2024

21/11/1898, η γέννηση του Ρενέ Μαγκρίτ

Ο Βέλγος πιονέρος του σουρεαλισμού και του ντανταϊσμού.
21/11/1898, η γέννηση του Ρενέ Μαγκρίτ

Ο Ρενέ Μαγκρίτ, ένας από τους μεγαλύτερους σουρεαλιστές -αλλά και ντανταϊστές- ζωγράφους όλων των εποχών, ξεκίνησε αρκετά να αντιμετωπίζεται ως μεγάλος ζωγράφος, όταν πλέον βρισκόταν στην πεντηκοστή δεκαετία της ζωής του. Τα έργα του είχαν άμεση συμμετοχή στην μετάλλαξη του κινήματος του σουρεαλισμού, της ποπ αρτ, ενώ το ύφος του παρέμεινε ξεχωριστό, χωρίς αλλοιώσεις. Όπως συμβαίνει συχνά στο κίνημα του σουρεαλισμού, έτσι και οι δημιουργίες του Μαγκρίτ αφορούσαν καθημερινές παραστάσεις και εικόνες, με μια «καλλιτεχνική» ανακατάταξη, οδηγώντας το «φυσιολογικό» μάτι σε παράξενες και βαθύτερες παρατηρήσεις. 

Γεννήθηκε στις 21 Νοέμβρη 1898 στην πόλη Λεσίν του Βελγίου, σε πλούσια οικογένεια, που όμως χτυπήθηκε από τη δυστυχία αρκετά νωρίς, αφού η μητέρα του αυτοκτόνησε το 1912. Έχοντας δουλέψει σε εργοστάσιο με ταπετσαρίες, σπούδασε στην Καλών Τεχνών και μετά έφυγε για το Παρίσι, όπου και γνώρισε τον Αντρέ Μπρετόν και εισχώρησε στους κύκλους των σουρεαλιστών. 

Τα περίφημα έργα του, όπως το «Αυτό δεν είναι μια πίπα», έγιναν αντικείμενο σχολιασμού και φιλοσοφικής κριτικής από το Μισέλ Φουκώ, πάνω στο παράδοξο της τέχνης και την ψευδαίσθηση αυτού που απεικονίζει: Η ζωγραφιά δεν είναι αυτό που δείχνει. Ο ίδιος άλλωστε υποστήριζε πως «η ζωγραφική μου δε σημαίνει κάτι, επειδή και το μυστήριο δε σημαίνει κάτι. Είναι απλά άγνωστο». Πέθανε στις 15 Αυγούστου 1967 από καρκίνο και τάφηκε στις Βρυξέλλες, έχοντας στιγματίσει ανεξίτηλα το χώρο του σουρεαλισμού και της ζωγραφικής. 

Τα έργα του Ρενέ Μαγκρίτ

https://www.youtube.com/watch?v=DRlpD-iEnMQ

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.