Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
19.03.2024

1/10/1893, η γέννηση του Grandmaster

Ο δάσκαλος του Bruce Lee και σύμβολο των πολεμικών τεχνών, Yip Man.
1/10/1893, η γέννηση του Grandmaster

Ο sifu (δάσκαλος στα κινεζικά) Yip Man γεννήθηκε την 1η Οκτώβρη του 1893 στην επαρχία Foshan, Guangdong της Κίνας. Ανήκε σε πλούσια οικογένεια και ήταν το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά. Χάρη στον κινηματογραφικό μύθο του Bruce Lee, του οποίου υπήρξε δάσκαλος, αλλά και στις ταινίες για τη ζωή του ίδιου που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια, τον έχουν καθιερώσει ως ένα από τα χαρακτηριστικότερα σύμβολα του Wing Chun αλλά και γενικότερα των πολεμικών τεχνών της Ανατολής.

Ο ίδιος ξεκίνησε από τα επτά του χρόνια την εκπαίδευση στο Wing Chun, ενώ εν γένει έλαβε παραδοσιακή κινεζική εκπαίδευση, λόγω και του οικονομικού υπόβαθρου που είχε η οικογένειά του. Αφού πέρασε αρκετά χρόνια ως αστυνομικός στο Foshan, αρχικά πήγε στο χωριό Kwok Fu κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής. Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στη γενέτειρά του για να διαφύγει στο Hong Kong, έπειτα από το πέρας του κινεζικού εμφυλίου, τον οποίο κέρδισαν οι κομμουνιστές. 

Στο Hong Kong ήταν που άνοιξε οργανωμένα τη σχολή του, αφού στην Κίνα δίδασκε μονάχα συγγενείς και φίλους, με εξαιρετική επιτυχία βέβαια. Το πρόβλημα με τη σχολή του, ήταν πως όλοι οι μαθητευόμενοί του έμεναν για λίγο καιρό εκεί κι έτσι δεν μπορούσε να καταστεί βιώσιμη, ενώ παράλληλα πολλοί πρώην μαθητές του άνοιγαν τις δικές τους σχολές. Ωστόσο, κατόρθωσε μέσα σε τρεις δεκαετίες να φτιάξει ένα σύστημα Wing Chun, που αργότερα θα μεταδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, σχεδόν σαν δόγμα. Το 1967 μάλιστα έφτιαξε με τους μαθητές του το Wing Chun Athletic Assosciation στο Hong Kong, όμως το 1972, έφυγε λόγω καρκίνου του φάρυγγα. Άφησε πίσω του πλήθος διάσημων μαθητών, που έγιναν και οι ίδιοι δάσκαλοι και μια εκτενή καταγραφή της φιλοσοφίας του.

Από την ταινία του Wong Kar Wai, The Grandmaster, που βασίζεται στη ζωή του Yip Man.

https://www.youtube.com/watch?v=8L2YcwrfdeA

 

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.