Μια χώρα σαν την Ελλάδα που αποτελούσε πάντα σταυροδρόμι λαών και πέρασμα από την Δύση στην Ανατολή και που πλέον είναι πιο πολυπολιτισμική από ποτέ, οφείλει να δίνει ίσες ευκαιρίες σε Έλληνες και μη.

Το Generation 2.0 για τα Δικαιώματα, την Ισότητα & τη Διαφορετικότητα φροντίζει να συμβεί ακριβώς αυτό. Με συντονισμένες δράσεις όπως το πρόγραμμα «Διευκολύνοντας την πρόσβαση στην εργασία για ευάλωτους πληθυσμούς στην Αθήνα» στοχεύει στο να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους με την εύρεση εργασίας μέσω της υπηρεσίας Εργασιακής Συμβουλευτικής του Generation 2.0 RED, με την υποστήριξη του International Rescue Committee.

Από τα εργαστήρια απασχολησιμότητας (Φωτογραφία από: The Language Project)

Το Generation 2.0 RED δημιουργήθηκε από την συνένωση του Second Generation, μιας άτυπης ομάδας που δραστηριοποιούνταν από το 2006 και του Ινστιτούτου για τα Δικαιώματα, την Ισότητα & την Ετερότητα (i-RED), το Δεκέμβριο του 2013. Συνδυάζοντας την δράση με την έρευνα, έχει ως στόχο προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας και της ετερότητας, την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων εν γένει. Στα 10 σχεδόν χρόνια δράσης του έχει έχει ολοκληρώσει καμπάνιες που οδήγησαν στο δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια για τη δεύτερη γενιά, έχει επεκτείνει τις υπηρεσίες που παρέχει δωρεάν καθημερινά, έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και έχει διοργανώσει πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων που προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εμείς μιλήσαμε με την Ρόζα Βασιλάτου, Communication Officer, του οργανισμού και μας μίλησε για όλα αυτά που κάνει o οργανισμός και για όλα όσα έχει πετύχει το Generation 2.0 RED.

Το πρόγραμμα «Διευκολύνοντας την πρόσβαση στην εργασία για ευάλωτους πληθυσμούς στην Αθήνα» τι ακριβώς περιλαμβάνει; 

Το πρόγραμμα αυτό έγινε σε συνεργασία με το International Rescue Committee και έχει σκοπό να διευκολύνει, όπως λέει και ο τίτλος, την πρόσβαση στην εργασία για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ως επί το πλείστον. Για αρχή αυξήσαμε τόσο τις συνεδρίες της εργασιακής συμβουλευτικής υπηρεσίας που παρέχουμε ως οργανισμός, όσο και τα εργαστήρια απσχολησιμότητας που κάνουμε ούτως η άλλως. Συγγραφή βιογραφικού, ενημέρωση για τα εργασιακά δικαιώματα και προετοιμασία για τη συνέντευξη εργασίας είναι μόνο κάποια από τα θέματα που απασχολούν τις συνεδρίες και τα εργαστήρια.

Από την άλλη το πρόγραμμα έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία και να κινητοποιήσει τους εργοδότες, προκειμένου να δίνονται ίσες ευκαιρίες εργασίας σε άτομα διαφορετικής καταγωγής. Εκεί ήρθε και στάθηκε το video campaign, το οποίο συμπληρώθηκε με τη δημιουργία δικτύου οργανώσεων και εταιριών που επιθυμούν να προσλάβουν ανθρώπους με διαφορετικές καταγωγές. Τέλος, δύο βίντεο tutorials για συγγραφή βιογραφικού και αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει, ενώ παράλληλα βγάλαμε οδηγό στα Αγγλικά, Αραβικά & Φαρσί, που περιέχει όλο το υλικό που διαμοιράστηκε στα εργαστήρια.

Είναι πιο εύκολο για κάποιον που έρχεται και έχει ως εφόδια τις σπουδές του κι ένα πτυχίο, απ’ ότι για κάποιον που ενδεχομένως πίσω στην χώρα του έκανε κάποια χειρωνακτική δουλειά; Και οι δύο έχουν την ίδια δυσκολία, διότι ο τοίχος που υψώνεται μπροστά τους δεν αφορά στην έλλειψη γνώσεων ή ικανοτήτων, κάποιου πτυχίου ή εξειδίκευσης. Η καταγωγή τους είναι αρκετή για να αποτρέψει δυστυχώς πολλούς εργοδότες από το να τους προσλάβουν, άσχετα από το αν είναι κατάλληλοι για την εκάστοτε θέση. Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν αγγελίες και για χειρωνακτικές δουλειές αλλά και για δουλειές που απαιτούν κάποια εξειδίκευση ή πτυχίο. Το θέμα δεν είναι να προωθηθούν αυτοί οι άνθρωποι μόνο και μόνο επειδή έχουν διαφορετικό background αλλά να αξιοποιηθούν όντως για τις ικανότητες που έχουν.

Πόσο διαφέρει η αντιμετώπιση που έχει ένας νεοαφειχθής πρόσφυγας ή μετανάστης με την αντιμετώπιση που είχε κάποιος που ήρθε στην Ελλάδα, ίσως και πριν το 2000; Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό. Σε μια συνέντευξη ένας πρόσφυγας που είναι εδώ πολλά χρόνια, είπε ότι από τη μια ήταν πιο δύσκολα γιατί τότε δεν υπήρχαν όλοι οι οργανισμοί, τα προγράμματα και η μέριμνα γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Παρόλα αυτά ο κόσμος ήταν πιο ανοιχτός και στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Τώρα που υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση στην πληροφορία και υποτίθεται ότι τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα, έχει αλλάξει η κοινή γνώμη.

Είναι η κοινωνία που μπαίνει εμπόδιο δηλαδή; Όχι τόσο η κοινωνία, όσο οι πρακτικές που ακολουθούνται. Δεν είναι μόνο δουλειά του ανθρώπου που έρχεται σε μια νέα χώρα να προσπαθήσει να γίνει ενεργό μέλος της. Πρέπει και το κράτος να δώσει αυτές τις ευκαιρίες και να βοηθήσει και την κοινωνία να δεχτεί αλλά και να εξελιχθεί και η ίδια μέσα από τους ανθρώπους που έρχονται εδώ. Όταν το κράτος το μπλοκάρει αυτό και δεν το αφήνει, τότε και η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να δεχθεί. Επομένως αυτός που έρχεται δεν αισθάνεται ευπρόσδεκτος.

Από την πολιτεία γίνονται συντονισμένες δράσεις για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να βρουν δουλειά; Κρατικοί-δημόσιοι φορείς που να κάνουν προγράμματα συγκεκριμένα και οργανωμένα όχι δεν υπάρχουν. 

Από το Barbeque Kick Off του Οργανισμού πριν το ετήσιο τουρνουά μπάσκετ που διοργανώνει

Πώς προσεγγίζετε τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες που έρχονται στα εργαστήρια; Κάνουμε αυτό το πράγμα δέκα χρόνια, επομένως μας γνωρίζουν και προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο κοντά τους γίνεται. Ούτως ή άλλως ο οργανισμός ξεκίνησε από άτομα δεύτερης γενιάς και έχει μεγάλη δράση στο πεδίο. Αν κάποιος μπει και δει τις δράσεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα θα δει ότι υπάρχει άμεση επαφή και ανέκαθεν ο οργανισμός αυτός ήταν μια γέφυρα διαμεσολάβησης ανάμεσα στις κοινότητες και το κράτος.

Είναι δύσκολο για κάποιον πρόσφυγα ή μετανάστη, είτε ήρθε πρόσφατα είτε βρίσκεται καιρό στη χώρα, να αναπτύξει και να αξιοποιήσει τις δεξιότητες και τις γνώσεις του στην Ελλάδα; Σίγουρα. Όταν δεν δίνονται ευκαιρίες, κάποιος πρέπει να παλέψει με νύχια και με δόντια και να καταβάλει την τριπλάσια δουλειά σε σχέση με κάποιον άλλον για να αποδείξει την αξία του. Μόνο και μόνο επειδή ο άλλος έχει κάποιο προνόμιο, είτε είναι το φύλο του, είτε είναι η καταγωγή του, είτε απλώς το χρώμα του δέρματός του. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές καταστάσεις που δεν μπορούμε να απαριθμήσουμε, αλλά σίγουρα έχουν φτάσει στην Ελλάδα άνθρωποι με τρομερές ικανότητες που αν δεν τους δοθεί η ευκαιρία, δεν θα καταφέρουν ποτέ να τις αξιοποιήσουν.

Έχει γίνει ουσιαστική ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών που ήρθαν στην Ελλάδα 20-25 χρόνια πριν; Δεν μπορούμε να μιλήσουμε συνολικά, αλλά φυσικά και υπάρχουν πάρα πολλοί που έχουν ενσωματωθεί. Είναι θαυμαστό να βλέπεις ουσιαστική ένταξη ατόμων παρόλα τα προβλήματα που ενδεχομένως δημιουργούνται ή με τις πολλές πόρτες που βρίσκουν μπροστά τους σε αυτή τη διαδρομή. Επειδή παρέχουμε προετοιμασία για τη συνέντευξη πολιτογράφησης, έχουμε πολλές περιπτώσεις που έχουν πάει στη συνέντευξη και τους έχουν «ταράξει» με γνώσεις πάνω σε θέματα που στην πραγματικότητα ο μέσος Έλληνας δεν γνωρίζει.

Με το τέλος των εκάστοτε δράσεων, πως συνεχίζεται η επαφή σας με αυτούς τους ανθρώπους; Υπάρχουν άτομα που έρχονται και φεύγουν, αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έχουν μια συνέχεια με εμάς. Μπορεί να ξεκινήσει με εργασιακή συμβουλευτική, να συνεχίσει με μαθήματα Ελληνικών και μετά να δώσει για την πολιτογράφηση. Κάποιοι μένουν, κάποιοι γίνονται μέλη του οργανισμού και άλλοι έρχονται ακόμη πιο κοντά και γινόμαστε φίλοι.

Μπορείς να μου δώσεις κάποια παραδείγματα επιτυχημένης ένταξης προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία; Θα αφήσω το βίντεο της καμπάνιας να μιλήσει από μόνο του γιατί οι άνθρωποι που εμφανίζονται σε αυτό δεν είναι ηθοποιοί. Είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που ζουν, εργάζονται και χτίζουν τις ζωές τους στην Ελλάδα.

https://youtu.be/Y-ssIwumvOY