Categories: FeaturedΓΕΥΣΗ

Το ζαχαροπλαστείο που γλύκαινε το Χρηματιστήριο

Στην στοά Αθηνών στη Σοφοκλέους τα μαγαζιά μετρούν χρόνια και αναμνήσεις, παλεύοντας να διατηρηθούν ζωντανά, παρ’ όλες τις απώλειες, όπως και ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της πόλης. Ένα από αυτά τα μαγαζιά-ήρωες είναι και το Konstantino που άνοιξε πριν από είκοσι χρόνια στη στοά στο Νο 4 της οδού Σοφοκλέους δίπλα στο Χρηματιστήριο και συνεχίζει να πολεμάει την κρίση με χαμόγελο, αισιοδοξία και γλυκά κεράσματα στους επισκέπτες του.

Μαγαζάκι από άλλη εποχή, βιτρίνα στολισμένη στα ανοιξιάτικά της με κλαριά ανθισμένης αμυγδαλιάς και τσάι του βουνού από τα ηρωικά Άγραφα. Χρόνια τώρα μιλάει «γλυκά» και ξέρει τα πάντα για την φρέσκια σοκολάτα. Στα ράφια του θα βρεις σοκολατάκια όλων των ειδών – γεμιστά με μπισκότο πτι μπερ (αγαπημένο), με φρέσκους ξηρούς καρπούς, κάστανο, αφράτες πραλίνες, βραχάκια αμυγδάλου, τρουφάκια, σοκολατένιους σκαντζόχοιρους με κρέμα σοκολάτας και φράουλα -σκέτη κόλαση, σοκολάτες με κακαόμαζα Βενεζουέλας (71% κακάο) αλλά και νέες αφίξεις για λάτρεις των σοκολατο-super food όπως αυτές οι ελίτσες με στέβια, cranberry, gojiberry, σταφίδες και φυστίκι Αιγίνης –όλα χειροποίητα από το εργαστήριο σοκολάτας του Βαγγέλη Ανδρώνη στον Γέρακα που είναι και ο θείος της ιδιοκτήτριας Πέννυς Παναγίτσα.

Για εκείνους που δεν μπορούν να φάνε σοκολάτα το Konstantino έχει προνοήσει γεμίζοντας καθημερινά τις γυάλες του με αγνά αμυγδαλωτά με ανθόνερο, πορτοκάλι, μαστίχα Χίου και τριαντάφυλλο που λιώνουν στο στόμα και σε ταξιδεύουν σε νησιώτικους προορισμούς –από εδώ άλλωστε προμηθεύονται αρκετά ζαχαροπλαστεία νησιών τα αυθεντικά αμυγδαλωτά τους- αλλά και στρουμπουλά σκαλτσουνάκια και μπισκότα που μοσχοβολάνε βούτυρο απλά ή γεμιστά με πραλίνα σοκολάτας.

Αγαπημένη μου γωνιά στο μαγαζί τα ράφια με τα σπιτικά λικέρ φτιαγμένα με καλοδιαλεγμένα φρούτα και καρπούς από τις βουνοκορφές των Αγράφων που είναι και ο τόπος καταγωγής όλης της οικογένειας. Η διαδικασία της συγκομιδής των καρπών είναι ιεροτελεστία για τις γυναίκες της οικογένειας μου λέει η Κούλα- χρυσοχέρα και αεικίνητη. «Στις αρχές Ιουλίου φεύγουμε για το χωριό μας τα Άγραφα και ξεκινάει η παράδοση. Ανεβαίνουμε στα βουνά και μαζεύουμε με τη βοήθεια κοριτσιών τους καρπούς του τόπου μας -καρυδάκι, βύσσινα, ρόδια, φράουλες και φυσικά το δυσεύρετο κράνι που δεν φυτρώνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Στη συνέχεια φτιάχνουμε τα λικέρ μας με τις αθάνατες συνταγές της γιαγιάς Άννας – αστέρι δημιουργικότητας- και όταν ωριμάσουν με το καλό τα φέρνουμε στο μαγαζί για να προσφέρουμε στον κόσμο λίγο από τη μαγεία του τόπου μας, τα Άγραφα που είναι ένας επίγειος παράδεισος ευτυχώς ή δυστυχώς ακόμη ανεκμετάλλευτος».

Στα μέσα και στα έξω η κ. Κούλα Παναγίτσα, μητέρα της ιδιοκτήτριας, πάντα χαμογελαστή κι ανοιχτοχέρα στα κεράσματα.

Konstantino, Σοφοκλέους 4 (στοά Αθηνών), 210 32.43.931

Σοφία Αλεξίου

Share
Published by
Σοφία Αλεξίου